Đurović: Skupština da odloži donošenje izmjena Zakona o elektronskim komunikacijama

"Postojeći Zakon o elektronskim komunikacijama može biti unaprijeđen u dijelu izbora članova Savjeta kako bi se ojačala njegova samostalnost i u tom pravcu se mogu usmjeriti napori poslanika koji su predložli izmjene zakona", rekao je Đurović

7712 pregleda 7 komentar(a)
Goran Đurović, Foto: Boris Pejović
Goran Đurović, Foto: Boris Pejović

Skupština Crne Gore treba da odloži donošenje izmjena Zakona o elektonskim komunikacijama do dobijanja mišljenja Evropske komisije i nadležnih državnih organa a u prvom redu resornog ministarstva, kazao je direktor Media centra, Goran Đurović.

Predloženim izmjenama Zakona se, kako tvrdi, predviđa da Vlada Crne Gore ima odlučujuću ulogu u izboru upravljačkih organa, Savjeta i direktora Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost.

"Ove izmjene bi stvorile mogućnost političkog uticaja na rad Agencije što direktno urušava samostalnost i nezavisnost ove institucije i potpuno je suprotno Direktivi 2018/1972/EU o Evropskom elektronskom komunikacionom zakoniku", navodi se u saopštenju Media centra.

Pojasnili su i da direktiva EU jasno propisuje da nacionalna regulatorna tijela moraju biti nezavisna što podrazumijeva javni konkurs za izbor članova Savjeta kao i transparntnu procedure izbora.

"Postojeći Zakon o elektornskim komunikacijama može biti unaprijeđen u dijelu izbora članova Savjeta kako bi se ojačala njegova samostalnost i u tom pravcu se mogu usmjeriti napori poslanika koji su predložli izmjene zakona", rekao je Đurović.

Postupak imenovanja i razrješenja članova upravljačkih organa regulatora elektronskih komunikacija, dodao je on, mora se pažljivo koncipirati jer se prostor za neprimjeren uticaj političkih partija mora svesti na najmanju moguću mjeru.

"Nadležno Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma je formiralo radnu grupu za izradu novog Zakona o elektornskim komunikacijama kako bi se ovaj propis usaglasio sa direktivama EU. Nekoordinirane i preuranjene inicijative poslanika mogu dovesti do pogoršanja situacije u procesu pristupa naše države Evropskoj uniji i proizvesti dodatne obaveze u pregovaračkom poglavlju 10 (Informatičko društvo i mediji)", navodi se u saopštenju.

Đurović je kazao i da koodinacija poslanika i Vlade u izmjenama zakona koji su dio naših evropskih obaveza moraju biti praksa.

"Crna Gora nema luksuz da dobije bilo kakvo negativno mišljenje iz Evropske komisije u vezi sa ispunjavanjem obaveza iz pregovaračkog procesa ukoliko želimo da postanemo članica EU od sledećeg evropskog budžetskog ciklusa koji počinje 2027. godine", kazao je on.

Predlagači izmjena Zakona o elektronskim komunikacijama, navodi se u saopštenju, ne treba da insistiraju na usaglašavanju ovog propisa sa Zakonom o državnoj upravi kojeg je 2018. godine donio DPS uprkos protivljenjima nevladinih organizacija i drugih institucija.

"Umjesto da se ide u primjenu člana 87 Zakona o državnoj upravi, poslanici upravo treba da urade suprotno i izmijene ovaj član te uklone Agenciju za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost iz kruga državnih agencija i fondova čije upravljačke organe bira direktno Vlada", kazao je Đurović.

Samostalnost i nezavisnost Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost neće biti veća ukoliko se usvoje predložene izmjene zakona već manja, dodao je on, te naglasio da se nada da to nije cilj predlagača izmjena ovog zakona.

Bonus video: