Edukovan kadar nestao nakon obuke?

Klinički centar šalje pacijente u Brezovik na plućnu difuziju, iako su u oktobru najavili da počinju sa tom vrstom dijagnostike

18966 pregleda 40 reakcija 8 komentar(a)
Foto: Klinički centar
Foto: Klinički centar

Iako je Kliničkom centru prije šest mjeseci doniran i pušten u rad aparat za plućnu difuziju, iz najveće zdravstvene ustanove sada kažu da bi se ta vrsta dijagnostike mogla raditi tek krajem ove godine, kada po planu očekuju da bude završena edukacija kadra.

Iz KC, međutim, još krajem oktobra 2022. saopštili su da se dio zaposlenih edukovao i da aparat može biti pušten u rad.

Jedan od pacijenata kazao je “Vijestima” da je dobio uput za Specijalnu bolnicu Brezovik, iako se nadao da će sada, kada je aparat dostupan u Kliničkom centru (KC), moći da uradi plućnu difuziju u svom gradu.

”Kao bolesnik koji ima dvije autoimune bolesti, dobio sam uput prije nekoliko mjeseci da radim difuziju pluća. Međutim, iako je u KC nabavljen aparat, dobijam uput za Brezovik, uz obrazloženje da nemaju obučen kadar. Pitam se kao građanin, da li je moguće da nemamo zdravstvene radnike koji bi bili spremni da prođu obuku za rad na tom aparatu. Šta sve pomenuti problem iziskuje? Prvo, moram da odsustvujem s posla, zatim Fond za zdravstveno osiguranje mora da uplaćuje putne troškove, a da ne pominjem zdravstveno stanje pacijenata koji putuju”, kazao je pacijent.

Iz KC su “Vijestima” odgovorili da se pacijenti upućuju u Specijalnu bolnicu Brezovik radi plućne difuzije zbog toga što je to jedina zdravstvena ustanova specijalizovanog tipa za plućne bolesti.

”I jedina ima, ne samo aparat za difuziju i platizmografiju, već i obučen kadar deceniju unazad”, saopšteno je.

Pojasnili su da je KC nabavio aparat za tu vrstu dijagnostike iz donacije Ambasade Narodne Republike Kine u Crnoj Gori i kineskog naroda, ukupne vrijednosti oko 55.000 eura.

”Prema godišnjem planu očekujemo edukovani kadar za rad na ovom aparatu krajem tekuće godine, te samim tim bi se tada ova dijagnostika mogla sprovoditi i u KC”, odgovorili su iz te ustanove.

Iz KC je krajem oktobra 2022. godine saopšteno da se u toj ustanovi prvi put sprovodi bodipletizmografija i difuzija, a da je zahvaljujući nabavci aparata bodipletizmografa ta ustanova zaokružila savremenu dijagnostiku plućnih oboljenja, naročito hroničnih opstriktivnih plućnih bolesti.

Načelnik Odjeljenja za pulmologiju Interne klinike KC Vladimir Jovanović zahvalio je tada Ambasadi Kine na vrijednoj donaciji, koja je omogućila da ta ustanova zaokruži savremenu dijagnostiku opstruktivnih plućnih oboljenja.

”Veliko mi je zadovoljstvo što mogu da predstavim crnogorskoj javnosti da smo u KC uveli još jednu novu proceduru i prvi put dobili reprezentativni aparat koji se koristi u funkcionalnoj dijagnostici plućnih oboljenja, prevashodno hroničnih plućnih oboljenja. Ova oboljenja predstavljaju treću bolest po učestalosti na skali morbiditeta odmah iza kardiovaskularnih i onkoloških bolesti. Koristim priliku da uputim iskrenu zahvalnost Ambasadi i narodu NR Kine koji su nam donirali sredstva za nabavku ovog aparata što će nam olakšati rad, ne samo sa kovid i postkovid pacijentima, već i svim opstruktivnim stanjima kao i preoperativnim pripremama pacijenata”, istakao je Jovanović.

On je rekao da su pustili u funkciju aparat za bodipletizmografiju i za difuziju gasova.

”Na taj način smo zaokružili naš kabinet za funkcionalnu dijagnostiku. Što se tiče aparata, imamo sve što nam je potrebno u dijagnostici jako teških plućnih oboljenja”, kazao je Jovanović.

On je rekao da su imali takozvani “mali spirometar”, navodeći da je ovo sad “velika spirometrija” i aparat za difuziju koji će koristiti kovid i postkovid bolesnici.

Kako je rekao, aparat će koristiti i pacijenti koji se pripremaju za kardiohirurške, kao i za operacije iz oblasti grudne hirurgije...

”Svi pacijenti će se obrađivati u Centru za funkcionalnu dijagnostiku, a u saradnji sa kardiohirurzima i grudnim hirurzima donosiće se konačni sud o mogućnostima obavljanja teških hirurških zahvata. Zahvaljujući načelniku Centra za funkcionalnu dijagnostiku Klinike za plućne bolesti Vojnomedicinske akademije iz Beograda, Dobrivoju Novkoviću, odmah nakon instalacije u Pulmološkoj ambulanti obavljena je edukacija zaposlenih za rad na tom aparatu”, rekao je Jovanović.

Tim činom, kako je rekao, stekli su se uslovi da aparat odmah stave u upotrebu.

Bonus video: