Pljevljima za obnavljanje saobraćajne signalizacije potrebno 1,5 miliona eura

"U zonama škole ne postoje ili su jedva vidljive oznake na putu koje bi ukazivale na predmetnu zonu. Postojeću signalizaciju koja nije u skladu sa važećom regulativom ili prema projektnom rješenju datom u ovoj tehničkoj dokumentaciji potrebno je ukloniti", piše u projektu

2283 pregleda 1 komentar(a)
Jedna od 138 ulica u gradu, Foto: Goran Malidžan
Jedna od 138 ulica u gradu, Foto: Goran Malidžan

Za obnavljanje postojeće i postavljanje nove horizontalne i vertikalne saobraćajne signalizacije potrebno je da Opština Pljevlja izdvoji skoro milion i po eura.

To je pokazao predračun radova saobraćajne signalizacije sadržan u glavnom projektu tehničkog regulisanja saobraćaja na teritoriji Pljevalja koju je uradio Fakultet tehničkih nauka iz Novog sada u saradnji sa firmom ADOMNE.

U okviru projekta koji se odnosi na uličnu mrežu naselja Pljevlja obrađeno je ukupno 138 pljevaljskih ulica ukupne dužine oko 57 kilometara.

Postavljanje potrebne signalizacije, konstatuje se u projektu, moguće je izvoditi fazno, a kao prioritet potrebno je obezbijediti nedostajuću signalizaciju na glavnim saobraćajnicama.

Oznake na putu uglavnom su obilježene na državnim putevima i na glavnim saobraćajnicama unutar naselja, na sekundarnim i pristupnim djelimično.

"Postoji neusklađenost između postavljene vertikalne signalizacije i oznaka na kolovozu (npr. obilježeni pješački prelaz bez postavljenog saobraćajnog znaka, obilježena neisprekidana linija zaustavljanja, a postavljen znak II-1, ili obrnuto. U zonama škole ne postoje ili su jedva vidljive oznake na putu koje bi ukazivale na predmetnu zonu. Postojeću signalizaciju koja nije u skladu sa važećom regulativom ili prema projektnom rješenju datom u ovoj tehničkoj dokumentaciji potrebno je ukloniti", piše u projektu.

Na pojedinim djelovima kolovozni zastor je u veoma lošem stanju, a na pojedinim lokacijama obilježeni su pješački prelazi koji nisu bezbjedni za učesnike u saobraćaju, dok ih na drugim nema, a potrebni su za bezbjedno prelaženje preko kolovoza.

Analizirajući postojeće stanje pješačkih staza, konstatovano je da pješačke staze-trotoari u većini ulica postoje, a na pojedinim mjestima, u zoni raskrsnice su neuređeni i neizgrađeni pristupi.

"U pojedinim ulicama potrebno je obilježiti pješačke prelaze. Prilazi pješačkih saobraćajnica kolovozu treba da budu izgrađeni - rekonstruisani u skladu sa Pravilnikom o tehničkim standardima pristupačnosti. Problem kretanja biciklista sa bezbjednosnog aspekta je vrlo izražen kroz naseljeno mjesto, odnosno nema izgrađenih biciklističkih staza već se biciklisti kreću po kolovozu", navodi se u Glavnom projektu regulacije saobraćaja, koji je na javnoj raspravi.

Bonus video: