Santander: Budžet za obrazovanje trošiti efikasnije kako bi bilo dostupno svoj djcei

"Naredna godina biće godina realizacije brojnih projekata izgradnje i adaptacije preškolskih i školskih objekata i direktnog ulaganja u poboljšanje obrazovne infrastrukture, a time i kvaliteta uslova za obrazovanje djece u Crnoj Gori", rekao je Abazović

3947 pregleda 1 komentar(a)
Detalj sa sastanka, Foto: Vlada Crne Gore
Detalj sa sastanka, Foto: Vlada Crne Gore

Budžet obrazovanja treba efikasnije trošiti, kako bi kvalitetno obrazovanje bilo dostupno svoj djeci, kazao je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander.

Ministarstvo prosvjete i Predstavništvo UNICEF-a organizovali su danas u Podgorici Treći donatorski koordinacioni sastanak za sektor obrazovanja, u cilju podrške tekućim i dugoročnim potrebama za unapređenje nivoa kvaliteta, pravičnosti i dostupnosti obrazovanja u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Santander je istakao da hitno treba obezbijediti sredstva za finansiranje novih školskih objekata i adekvatno opremanje svih škola novim tehnologijama, kao i redovno stručno usavršavanje svih nastavnika.

On je kazao da se, za smanjenje siromaštva u Crnoj Gori, mora pružiti kvalitetno obrazovanje svoj djeci iz siromašnih porodica, romskoj i djeci sa smetnjama u razvoju, i to od prvih godina života.

"Da bi se ove preporuke sprovele, neophodno je efikasnije trošiti budžet obrazovanja. Ulaganje u obrazovanje nije trošak, već najbolja investicija u razvoj jedne zemlje", rekao je Santander.

Premijer Dritan Abazović istakao je da su reforma obrazovnog sistema, njegovo unaprijeđenje i strateško planiranje u sektoru obrazovanja, ali i neophodnost njegove decentralizacije, postavljeni kao prioriteti 43. Vlade.

"Naredna godina biće godina realizacije brojnih projekata izgradnje i adaptacije preškolskih i školskih objekata i direktnog ulaganja u poboljšanje obrazovne infrastrukture, a time i kvaliteta uslova za obrazovanje djece u Crnoj Gori", rekao je Abazović.

On je kazao da je crnogorski sektor obrazovanja odgovoran za šestinu populacije, odnosno oko 120 hiljada djece.

"I upravo tu su skoncentrisane sve naše nade i perspektive da Crnu Goru pozicioniramo kao društvo znanja, kao stabilnu i inovativnu ekonomiju, sa snažnom privredom i kredibilnim institucijama", zaključio je Abazović.

Šef Sektora za saradnju Delegacije EU u Crnoj Gori Ingve Engstrom istakao je da je obrazovanje temelj demokratije i ključno za ekonomski rast i zapošljavanje.

On je kazao da je EU snažan partner i najveći donator Crne Gore kada je u pitanju modernizacija obrazovnog sistema.

"Obezbijedili smo milione EUR podrške iz Instrumenta pretpristupne pomoći, kao i drugih programa poput Zapadnobalkanskog investicionog okvira, Erazmusa i Evropske fondacije za obuku", rekao je Engstrom.

Kako je naveo, sada je vrijeme da Crna Gora usvoji plan za široki niz obrazovnih reformi s fokusom na unapređenje inkluzivnog obrazovanja i pristupa kvalitetnom obrazovanju, na svim obrazovnim nivoima.

"EU će nastaviti da podržava reformske procese u zemlji, u saradnji s UNICEF-om i drugim međunarodnim partnerima", naglasio je Engstrom.

Ministar prosvjete Miomir Vojinović rekao je da su investicije u infrastrukturu, obuku i sredstva za rad u Crnoj Gori na nivou od 15 odsto ukupnog budžeta opredjeljenog za obrazovanje.

"To je ono što moramo da mijenjamo, jer je nedostatak investicija u korelaciji sa lošim obrazovnim ishodima, ishodima ispod očekivanja i potencijala učenika", kazao je Vojinović.

Prema njegovim riječima, za unapređenje obrazovne infrastrukture potrebno je znati u kakvom je ona stanju.

"Gdje nam nedostaje škola i vrtića, gdje se postojeći kapaciteti mogu unaprijeđivati i dograđivati, a gdje se neiskorišćeni mogu bolje upotrijebiti", kazao je Vojinović.

Kako je naveo, zato je Ministarstvo prosvjete u ovoj budžetskoj godini odlučilo da započne proces procjene školske infrastructure i za inicijalnu fazu izdvojilo 300 hiljada eura, što je malo manje od polovine neophodnog finansijskog okvira.

"To je strateški iskorak u pravcu koji obrazovnom sektoru treba da omogući sistemsko, na činjenicama zasnovano planiranje investicionih ciklusa, da omogući efektivno i racionalno zaduživanje u svrhu unaprjeđenja kvaliteta obrazovanja, ali i da programski planira budžetske kontribucije", kazao je Vojinović.

Bonus video: