Nikšić: Brojnim aktivnostima skrenuli pažnju na položaj romske zajednice

U Nikšiću su aktivisti dijelili promotivni materijal kako bi skrenuli pažnju na značaj zapošljavanja Roma

1690 pregleda 25 reakcija 2 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Centar za romske inicijative povodom obilježavanja 8. aprila, Svjetskog dana Roma, organizuje veći broj aktivnosti s ciljem da ukažu na položaj romske zajednice, sa fokusom na Romkinje, ali i da pomenutu zajednicu povežu sa relevantnim subjektima.

U Nikšiću su aktivisti dijelili promotivni materijal kako bi skrenuli pažnju na značaj zapošljavanja Roma.

Kampanja je dio projekta "Smanjenjem predrasuda do jednakih mogućnosti u crnogorskom društvu", koji je finansiran od strane Ministarstva ljudskih i manjinskih prava.

"Glavna poruka kampanje je pravo na zaposlenje i pravo članova romsko-egipćanske (RE) zajednice. Jedan od najvećih problema sa kojima se Romi i Egipćani suočavaju je nezaposlenost. Podaci ukazuju da je preko 80 odsto pripadnika ove zajednice nezaposleno i da je najveći stepen diskriminacije zastupljen upravo u oblasti zapošljavanja", kazala je Maja Komnenović, projekt asistentkinja u Centru za romske inicijative.

Aktivisti dijele promotivni materijal
Aktivisti dijele promotivni materijalfoto: Svetlana Mandić

Prema njenim riječima, faktori kao što su anticiganizam i diskriminatorske prakse poslodavaca imaju presudan uticaj na nezaposlenost pripadnika romsko-egipćanske zajednice.

"Zato je cilj kampanje da se ukaže na značaj zapošljavanja pripadnika romsko-egipćanske zajednice, da se promoviše jednakost i da se smanji stepen predrasuda kada je u pitanju zapošljavanje Roma i Egipćana", poručila je Komnenović.

U Podgorici je, u saradnji sa Centrom za istraživačko novinarstvo, organizovana tribina "Pozicija romskih i egipćanskih žena i djevojčica u Crnoj Gori".

Centar za romske inicijative će potpisati memorandume o saradnji sa centrima za socijalni rad iz Nikšića, Podgorice, Bijelog Polja, Berana, Kotora, Tivta, Budve, Bara, Ulcinja i Cetinja. U sklopu aktivnosti planiran je obilazak romskih naselja u Nikšiću, Podgorici i Beranama i razgovor sa pripadnicima RE zajednice.

Biće promovisane pjesme „Nek se čuje naš glas“ i „Dan za danom“, koje su napisane na osnovu istinitih životnih priča, a izvode ih Amir Šalja i Valentina Delija. Pomenutim pjesmama žele da ukažu na posledice dječjih ugovorenih brakova.

Cilj Centra za romske inicijative je da pomenutim aktivnostima ukažu da je „svaki dan tvoj dan“ – da pripadnici romsko-egipćanske zajednice imaju pravo na jednakost, dostojanstvo, slobodu, obrazovanje i život bez diskriminacije.

Bonus video: