Vlada: Početi postupak izmjene Zakona o bezbjednosti saobraćaja

U izvještaju se navodi da su službenici saobraćajne policije, pored brojnih problema koji su otežavali njihov rad, kao što su nepovoljna starosna i kadrovska struktura, nedostatak i zastarjelost sredstava za rad sa kojima raspolažu, ipak postigli dobre radne rezultate

3603 pregleda 2 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore
Vlada Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore

Ukupno stanje bezbjednosti saobraćaja na putevima u Crnoj Gori u prošloj godini bilo je nezadovoljavajuće, ocijenjeno je u izvještaju koji je danas usvojila Vlada.

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Izvještaj o stanju bezbjednosti saobraćaja na putevima u Crnoj Gori za prošlu godinu.

Iz Vlade su saopštili da je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) zaduženo da započne postupak izmjene i dopune Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima i intenzivira izradu Strategije bezbjednosti saobraćaja na putevima za period od ove do 2030. godine.

U izvještaju se navodi da su službenici saobraćajne policije, pored brojnih problema koji su otežavali njihov rad, kao što su nepovoljna starosna i kadrovska struktura, nedostatak i zastarjelost sredstava za rad sa kojima raspolažu, ipak postigli dobre radne rezultate.

Iz Vlade su rekli da je zaključeno da je potrebno razmotriti mogućnost formiranja koordinacionog ili neko drugog krovnog tijela na nivou države sa zadatkom da u cilju poboljšanja bezbjednosti saobraćaja koordinira aktivnosti svih nadležnih organa i zainteresovanih subjekata koji mogu doprinijeti poboljšanju postojećeg stanja.

Kako su naveli, MUP je zadužen da organizuje obuke starješina i pripadnika saobraćajne policije, u cilju unapređenja profesionalnih kapaciteta saobraćajne policije i intenzivira aktivnosti na realizaciji projekta "Stacionarnih radarskih sistema".

"Kao i da, u saradnji sa Ministarstvom finansija, sagleda mogućnost izmijene pravnog okvira u cilju preusmjeravanja dijela prihoda od naplate koja se ostvaruje po osnovu Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima za poboljšanje uslova rada saobraćajne policije", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Vlada dala saglasnost na izmjene i dopunu kolektivnog ugovora za Policijsku akademiju u Danilovgradu, izmjene kolektivnog ugovora za Centar za stručno obrazovanje i izmjene kolektivnog ugovora Željezničke infrastrukture.

Iz Vlade su rekli da je izmjenama i dopunama kolektivnih ugovora predviđeno uvećanje koeficijenata složenosti rada zaposlenih shodno uvećanju zarada propisanom granskim kolektivnim ugovorima za prosvjetu i za državnu upravu i pravosuđe.

Vlada je usvojila izvještaj o primjeni Zakona o javnim okupljanjima i javnim priredbama, za prošlu godinu.

U izvještaju je konstatovano da se primjena tog zakona u prošloj godini od strane policijskih službenika može ocijeniti kao zadovoljavajuća, s obzirom na to da je broj narušavanja javnog reda i mira, u odnosu na 2021, znatno smanjen.

Taj podatak, kako je istaknuto u diskusiji, ukazuje na značaj poštovanja zakona, kao i značaj obaveze podnošenja prijave javnih okupljanja, jer u tim slučajevima policijski službenici mogu blagovremeno planirati, pripremati i sprovoditi sve potrebne mjere i radnje u cilju obezbjeđivanja reda, kao i sprečavanja ometanja ili onemogućavanja održavanja javnog okupljanja.

U izvještaju je konstatovano da samo zajedničkim i sistemskim djelovanjem svih zainteresovanih društvenih subjekata, organizovanim planskim i proaktivnim pristupom šire društvene zajedinice, može se bitnije uticati na očuvanje i unapređenje postojećeg bezbjednosnog ambijenta i stanja u društvu.

"Tim povodom, zadužuje se MUP da započne postupak izmijene Zakona, u dijelu preciznijeg regulisanja spontanih okupljanja i izmjeni definicije organizatora javnog okupljanja", navodi se u saopštenju.

Vlada je usvojila izvještaj o realizaciji akcionog plana za sprovođenje Strategije za prevenciju i suzbijanje terorizma, pranja novca i finansiranja terorizma za prošlu godinu.

Iz Vlade su naveli da je akcionim planom predviđena realizacija ukupno 53 aktivnosti, od čega 26 u prošloj, sedam u ovoj, i 20 kontinuirano u prošloj i ovoj godini.

Kako su kazali, od 26 aktivnosti planiranih u prošloj godini, 14 je u potpunosti realizovano, devet djelimično, dok su tri nerealizovane.

"Od 20 aktivnosti čija je realizacija planirana kontinuirano u prošloj i ovoj godini, svih 20 je djelimično realizovano", rekli su iz Vlade.

U izvještaju se ističe da je prepoznat značajan napredak u jačanju pravnog okvira u vezi sa terorizmom i sa njim povezanim krivičnim djelima, koji se ogleda u donošenju zakona i podzakonskih akata iz te oblasti.

"Takođe, unaprijeđeni su kadrovski kapaciteti u organima nadležnim za prevenciju i suzbijanje terorizma, pranja novca i finansiranja terorizma, a ostvareno je i kadrovsko jačanje u oblasti praćenja sistema restriktivnih mjera", navodi se u saopštenju.

Ocijenjeno je da se većina planiranih mjera realizuje planiranom dinamikom, dok se mjere sa čijom se implementacijom kasni uglavnom odnose na akta koja su završena u formi nacrta, pa se njihovo usvajanje očekuje u narednom periodu.

Vlada je usvojila izvještaj o radu Uprave za ljudske resurse za prošlu godinu.

U izvještaju se navodi da je, prema podacima iz ažuriranog kadrovskog plana, u državnoj upravi sistematizovano ukupno 7.148 radnih mjesta.

Iz Vlade su kazali da je ukupan broj zaposlenih izvršilaca 4.952 - na neodređeno vrijeme 4.399, a na određeno 553 izvršioca.

Kako su naveli, tokom prošle godine broj objavljenih oglasa i konkursa je 625, za 1.153 radna mjesta, odnosno 1.365 izvršilaca.

"Na interne, javne oglase i javne konkurse, koji su objavljeni u toku prošle godine, prijavilo se 5.659 kandidata, što je za 294 odsto više u odnosu na 2021", kaže se u saopštenju.

U izvještajnom periodu ukupno je realizovano 269 obuka, koje je pohađalo 2.946 polaznika.

Vlada je usvojila izvještaj o radu Disciplinske komisije za prošlu godinu.

Kako je saopšteno, disciplinska komisija je u izvještajnom periodu imala ukupno u radu 152 predmeta, od kojih je u toku prošle godine primila novih 63 predmeta i uz to postupala u izvršenju presuda Upravnog suda u ponovnom postupku u još 13 predmeta.

Iz Vlade su kazali da to ukupno čini 76 predmata iz prošle godine, dok je iz prethodne godine prenijeto 76.

U toku prošle godine završeno je ukupno 85 predmeta, a na kraju izvještajnog perioda ostalo je neriješeno 67“, kaže se u saopštenju.

Vlada je usvojila izvještaj o radu Komisije za žalbe u periodu od 1. januara do 31.decembra prošle godine.

Navodi se da je u izvještajnom periodu Komisija imala u radu 951 predmet, od čega je zaprimila 535 u prošloj, a 416 predmeta prenijeto je iz 2021. godine.

"Od 535 predmeta, 422 su po žalbama izjavljenim na rješenja državnih organa, a 113 po žalbama na odluke organa lokalne samouprave", rekli su iz Vlade.

Iz Vlade su kazali da je ukupan broj riješenih predmeta u izvještajnom periodu 886 (416 iz 2021. godine i 470 iz prošle), dok je 65 predmeta iz prošle godine prenijeto u ovu.

Kako je istaknuto u diskusiji, rad Komisije je bio usmjeren na zaštitu prava državnih i lokalnih službenika i namještenika obezbjeđenjem pravilne, potpune i svrsishodne primjene propisa kojima su uređena prava, obaveze, odgovornosti i druga pitanja koja se odnose na status državnih i lokalnih službenika, odnosno namještenika i poštovanje pravila postupka u njihovoj primjeni.

Vlada je važenje postojećih epidemioloških mjera produžila do 21. aprila.

Bonus video: