Amela Šakoli izabrana za najljepšu Romkinju u Crnoj Gori za 2023. godinu

"Pobjeda me čini zahvalnom, ponosnom i srećnom“, kazala je misica i priznala da je ujak glavni krivac što se prijavila za takmičenje, a baba joj je bila najveća podrška

11287 pregleda 71 reakcija 7 komentar(a)
Šakoli (u sredini) sa prvom i drugom pratiljom, Foto: Svetlana Mandić
Šakoli (u sredini) sa prvom i drugom pratiljom, Foto: Svetlana Mandić

Najljepša Romkinja u Crnoj Gori za 2023. godinu je četrnaestostogodišnja Amela Šakoli iz Nikšića, učenica osmog razreda Osnovne škole "Mileva Lajović Lalatović".

Tako je odlučio sedmočlani žiri sastavljen od predstavnika lokalne uprave i nevladinog sektora na čijem čelu je bio nezamjenjivi predsjednik Momčilo Mićunović.

Najljepša djevojka romsko-egipćanske zajednice (RE) izabrana je na romskom balu u Nikšiću, koji je organizovala NVO "Romsko srce".

Šakoli
Šakolifoto: Svetlana Mandić

Titula prve pratilje pripala je dvadesetdvogodišnjoj Resmiji Beriši, takođe iz Nikšića, dok je za drugu pratilju izabrana sedamnaestogodišnja Đulsima Bonešta iz Podgorice.

"Pobjeda me čini zahvalnom, ponosnom i srećnom“, kazala je misica i priznala da je ujak glavni krivac što se prijavila za takmičenje, a baba joj je bila najveća podrška.

Takmičarke
Takmičarkefoto: Svetlana Mandić

Na takmičenju je učestvovalo 15 djevojaka. Sve takmičarke, uzrasta od 13 do 22 godine, bile su iz Nikšića i Podgorice, dok je samo jedna djevojka bila iz Bijelog Polja.

"Romski bal je tradicionalna kulturna manifestacija koja promoviše očuvanje kulture, tradicije i običaje romske i egipćanske zajednice u Crnoj Gori", kazao je predsjednik NVO "Romsko srce“ Ismet Kurti.

Pomenuta NVO, manifestaciju organizuje u sklopu projekta "Povećanje međukulturalne saradnje i smanjenja etničke distance RE populacije u našoj zajednici" koju je podržao Fond za zaštitu i ostvarenje manjinskih prava Crne Gore.

Bonus video: