Sprječavanje ugovorenih dječijih brakova bi trebalo da bude obaveza države

"Jedan od mehanizama je svakako sistem socijalne i dječije zaštite koji posredstvom centara za socijalni rad na nivou lokalnih zajednica omogućava pružanje usluga potencijalnim žrtvama i žrtvama dječijih nedozvoljenih brakova“, kazao je Adrović

2943 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: PR centar
Sa sastanka, Foto: PR centar

Sprječavanje ugovorenih dječijih brakova bi trebalo da bude obaveza države, jer samo na taj način djeca mogu dobiti budućnost i djetinjstvo kakvo zasužuju, poručeno je na pres konferenciji povodom potpisivanja Memoranduma o saradnji između centara za socijalni rad i Centra za romske inicijative (CRI).

Potpisivanje Memoranduma je dio projekta "Udruženi u ostvarivanju dječijih prava“, koji je podržan od strane UNICEFa-a, a koji Centar za romske inicijative realizuje od oktobra prošle godine.

Ministar rada i socijalnog staranja, Admir Adrović, rekao je da potpisivanjem ovog Memoranduma između centara za socijalni rad i Centra za romske inicijative, "potvrđujemo da sa riječi prelazimo na djela stvarajući time što bolji ambijent za pripadnike romske i egipćanske populacije“, navodi se u saopštenju PR centra.

Sa potpisivanja Memoranduma o saradnji između centara za socijalni rad i Centra za romske inicijative (CRI)
Sa potpisivanja Memoranduma o saradnji između centara za socijalni rad i Centra za romske inicijative (CRI)foto: PR Centar

"Rad sa djecom i mladima je prioritetna oblast djelovanja kako državnog tako i nevladinog sektora već duži niz godina, a snažna podrška međunarodnih partnera je takođe od velikog značaja “, kazao je Adrović.

On je poručio da se projekat implementira u ciju podizanja svijesti romskih i egipćanskih djevojčica i dječaka o svojim pravima i institucionalnim mehanizmima za njihovu zaštitu.

"Jedan od mehanizama je svakako sistem socijalne i dječije zaštite koji posredstvom centara za socijalni rad na nivou lokalnih zajednica omogućava pružanje usluga potencijalnim žrtvama i žrtvama dječijih nedozvoljenih brakova“, kazao je Adrović.

Izvršna koordinatorka Centra za romske inicijative, Fana Delija, rekla je da je potpisivanje Memoranduma još jedan pokazatelj da je saradnja u sprečavanju ugovorenih dječijih brakova veoma važna i predstavlja osnov za sprečavanje ovakve pojave.

"Potpisivanjem Memoranduma počinje borba u sprečavanju dječijeg ugovorenog braka, iako se Centar za romske inicijative, još od 2011. godine, intezivno bavi sprečavanjem ove pojave“, istakla je Delija.

Napomenula je da je saradnja u oblastima socijalnog rada od posebne važnosti za ovu pojavu i da će se potpisivanjem Memoranduma saradnja zasnivati na obostranom povjerenju, razmjeni informacija, preduzimanju neophodnih radnji na podršci i osnaživanju RE djevojčica u procesu reintegracije.

Sa potpisivanja Memoranduma o saradnji između centara za socijalni rad i Centra za romske inicijative (CRI)
Sa potpisivanja Memoranduma o saradnji između centara za socijalni rad i Centra za romske inicijative (CRI)foto: PR centar

"Dosadašnja saradnja je bila na zadovoljavajućem nivou i mogu reći da se ona uvijek može unapređivati i nadograđivati, jer bez uspješnog odgovora institucija nema efiskane borbe u suzbijanju ove pojave“, zaključila je Delija.

Direktor Centra za socijalni rad Berane, Andrijevica i Petnjica Petar Pajković, rekao je da je Centar na čijem je čelu u prošloj godini imao prijavljena dva ugovorena dječija braka.

"Moram da napomenem da nijesu uvijek u pitanju djeca RE populacije, već su često imamo i slučajeva maloljetne djece koja ne pripadaju toj populaciji“, kazao je Pajković.

Zato je, kako je istakao, na zadovoljstvo svih postojanje SOS linije na kojoj će moći da se obrate djeca u rješavanju njihovog problema.

"Sa obrazovanjem i podrškom ovakvim i sličnim projektima možemo toj djeci pružiti adekvatnu budućnost i uslove za srećnije i djetinjstvo kakvo zaslužuju“, kazao je Pajković.

Vršiteljka dužnosti direktorice Centra za socijalni rad Podgorica, Arnesa Đečević, kazala je da bi bavljenje problematikom ugovorenih dječijih brakova trebalo da bude nacionalna obaveza.

"Ključni uzorci i pokretači ove pojave složeni su, dinamičani i međusobno povezani. Ne postoji samo jedan faktor koji utiče na praksu sklapanja ovakvih brakova, već je u pitanju set međusobno povezanih faktora, kao što su ekonomski status, nejednakost polova, potpuno nepostojanje ili postojanje neadekvatnih zakonodavnih i administrativnih okvira za zaštitu dječijih prava“, navela je Đečević.

Prema njenim riječima, potpisivanje Memoranduma potvrda je zajedničkih napora u cilju iskorijenjivanja ove negativne pojave.

"Zajednički moramo da zaštitimo mlade od pojedinačnih slučajeva, osnažujemo djevojčice, povećavamo znanja u pogledu prinudnih brakova“, navela je Đečević.

Projekt koordinatorka Maja Šaćirović, kazala je da su kroz projekat zajednice Roma i Egipćana u 11 romskih naselja u šest crnogorskih gradova pripadnici te populacije upoznati sa posljedicama ugovorenog braka.

"Romske i egipćanske djevojčice i dječaci su ojačali znanje o svojim pravima i institucionalnim mehanizmima za njihovu zaštitu, takođe službenici/ce policije i Centra za socijalni rad su upoznati sa specifičnostima dječijeg ugovorenog braka i ojačana je saradnja između naše organizacije i nevedenih institucija u devet gradova“, navela je Šaćirović.

Takođe, kako je dodala, jedan od ciljeva projekat su promocija dva licencirana servisa Centra za romske inicijativu, Psihološko savjetovanje i Nacionalni SOS telefon za potencijalne žrtve i žrtve dječijih ugovorenih brakova.

Napomenula je da su u toku projekta realizovali radionice za mlade uzrasta od deset do 18 godina iz romske i egipćanske zajednice u šest crnogorskih gradova koji su stekli i unaprijedili znanja o dječijim pravima.

"Takođe smo realizovali 19 radionica za odrasle starosne dobi od 19 do 65 godina iz romske i egipćankse zajednice u Beranama, Bijelom Polju, Nikšiću, Budvi, Tivtu i Podgorici, koji su stekli i unaprijedili znanja o oblicima kršenja dječijih prava i mehanizma na njihovu zaštitu, posljedicama dječijih ugovorenih brakova i kaznenim normama u ovim slučajevima“, navela je Šaćirović.

Prema njenim riječima, realizovali su i pojedinačne sastanke sa predstavnicima Centra za socijalni rad u više crnogorskih gradova, kao i sa predstavnicima/ama Centra bezbjednosti.

Bonus video: