Ni država ni pravni tim Đukanovića ne nude dokaze: Opet tajac o kućama u Kočanima

Đukanović ne nudi dokaz da je pokušao da legalizuje objekte na porodičnom imanju, a ćuti i Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma

51303 pregleda 162 reakcija 27 komentar(a)
Sporni objekti u Kočanima (arhiva), Foto: BORIS PEJOVIC
Sporni objekti u Kočanima (arhiva), Foto: BORIS PEJOVIC

Dva dana nakon najavljenog rušenja objekata u Kočanima, odlazeći šef države Milo Đukanović nije ponudio dokaz da je pokušao da legalizuje gradnju, a resor ekologije, prostornog planiranja i urbanizma ćuti na tvrdnje njegovih zastupnika da su pogrešno cijenili stanje na terenu.

Dokaze da je Đukanović još 2018. pokušao da legalizuje objekte na imanju u nikšićkom naselju Kočani, na upit “Vijesti” nisu dostavili juče ni kabinet odlazećeg predsjednika Crne Gore, ali ni njegova punomoćnica, advokatica Neda Ivović. Na pitanje o tom zahtjevu, juče nisu odgovorili ni iz Sekretarijata za uređenje prostora i životnu sredinu Opštine Nikšić, ali su najavili da će to učiniti danas.

Na dodatni upit redakcije o najavi rušenja objekata na imanju Đukanovića u Kočanima i dalje ćute u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Đukanović je juče na sjednici Glavnog odbora Demokratske partije socijalista (DPS), čiji je lider bio do prije dva dana, kazao da je odluka o rušenju objekata u Kočanima “jedno oholo, divljačko, revanšističko ponašanje ljudi koji misle da im može biti”.

”Vidjeli ste šta kaže advokat. Kuća je staro porodično imanje, s početka 20. vijeka, na kome su živjeli moj djed i otac, i to je zona koja ni do danas nije urbanizovana. Znate da je bio donesen zakon koji je omogućio svakome da plati to što treba da plati, i da legalizuje svoje objekte. To je prijavljeno od strane onih koji su vlasnici. Država to nije mogla da legalizuje jer ni tada, ni danas nema regulacioni plan. Zakonom je 2018. godine bilo predviđeno da se taj postupak obustavi dok se ne donese regulacioni plan. Dakle, vlasnik tog objekta u tom trenutku je uradio ono što je bilo do njega. Ne može on u ime države donijeti regulacioni plan”, rekao je on.

Građevinsko-urbanistička inspekcija resora ekologije, prostornog planiranja i urbanizma 4. aprila donijela je rješenje prema kojem se odlazećem predsjedniku naređuje da u roku od 20 dana u Kočanima poruši dva objekta od 170 i 89 kvadratnih metara. Ministarka u tehničkom mandatu Ana Novaković Đurović nije odgovorila na pitanja dnevnih novina “Vijesti”, ali je gostujući na TV Vijesti prije dva dana rekla da je takva odluka “apsolutno u skladu sa zakonom” i da se objekti mogu zakonito srušiti. Kazala je i da je 29. marta “na objektu zalijepljen poziv stranci da će 31. marta biti izvršen inspekcijski nadzor, “mogao je da se pojavi i da eventualno da komentare”. Rekla je i da je inspektor samostalan u svom odlučivanju kada ima pravni osnov, jer su kako kaže, objekti podignuti suprotno planskoj dokumentaciji.

”Dokaz da se inspektor isključivo vodio svojim nadležnostima na tom prostoru je da osim ovih objekata imate i pomoćne objekte, za koje mi nemamo nadležnost da ih kontrolišemo. Inspektor je obavijestio Opštinu Nikšić koja je nadležna za te objekte”, rekla je Novaković Đurović.

U srijedu je medijima, u ime Đukanovića, dostavljen odgovor koji je potpisala advokatica Ivović. U njemu je navedeno da je Sekretarijatu za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Opštine Nikšić zahtjev za legalizaciju predat 2018. i da je taj Sekretarijat donio i rješenja o prekidu iniciranih postupaka do donošenja Plana generalne regulacije Crne Gore. Navedeno je i da je u avgustu 2020. godine glavni gradski arhitekta Opštine Nikšić izdao potvrdu o podnijetim zahtjevima (UP/Io broj 20-350- 467, od 7. avgusta 2020). Iz resora Novaković Đurović na novi upit dnevnika “Vijesti” nisu odgovorili o tome da li su informisani o toj dokumentaciji i da li to mijenja nešto u konačnoj odluci inspektora tog Ministarstva.

Nisu odgovorili i šta to, ako ta dokumentacija postoji, znači za druge građane koji su u postupku legalizacije, odnosno postupak je prekinut iz sličnih razloga kao u slučaju Đukanovića.

U rješenju inspektora Aleksandra Todorovića piše da je razlog za rušenje jer su objekti izgrađeni suprotno važećem prostorno-urbanističkom planu (PUP) Opštine Nikšić, odnosno jer se nalaze u zoni Zeleni zaštitni pojas, da “zaštitni pojasevi mogu biti isključivo sanitarno-higijenskog karaktera ili zeleni zaštitni pojasevi”, te “da se u dijelu zaštitnog pojasa ne navodi mogućnost gradnje bilo kakve vrste stambenih objekata”.

Iz resora Novaković Đurović nisu odgovorili “Vijestima” da li je razlog rušenja jer se nalaze u zelenom pojasu ili jer, kako stoji u listu nepokretnosti, nemaju građevinsku i upotrebnu dozvolu.

O gradnji na imanju Đukanovića u Kočanima, “Vijesti” su pisale u martu 2019, jer kao prvi čovjek države tada nije prijavio imovinu Upravi za nekretnine i Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK). U to vrijeme, tvrdio je da u Kočanima, na jednoj od tri parcele ima “dvije prizemne zgrade, ruševine raznog objekta”, površine 30 i 40 kvadrata, stečene kupovinom. Snimak koji su “Vijesti” tada objavile pokazao je da su “ruševine” u međuvremenu postale uređena prizemna kuća koju čine dva objekta. Nadležnima tada nije prijavio i manju spratnu kuću od kamena. Đukanović tada nije odgovorio “Vijestima”. Neprijavljena imovina nije tada doticala njegove političke oponente. Na inicijativu Mreže za afirmaciju nevladinog sektora i Organizacije KOD, ASK je kasnije utvrdio da Đukanović nije prekršio zakon time što nije prijavio imovinu u Kočanima.

U julu 2019. “ruševine” su uknjižene na brata Aca Đukanovića, a godinu kasnije, sada odlazeći predsjednik je tu imovinu, u vanrednom izvještaju o imovini i prihodima, po okončanju imovinskog postupka, prijavio ASK-u. Tada su “ruševine” i zvanično postale kuće, a on njihov vlasnik. Objekti tih površina, kao stambeni i nestambeni prostor, navode se i imovinskom kartonu od 10. marta.

Bonus video: