Ekolozi protiv novih kopova

Četiri NVO najavile nove akcije ukoliko država ne odustane od otvaranja novih rudokopa

3791 pregleda 1 komentar(a)
Rudnik uglja u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan
Rudnik uglja u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan

Nevladine organizacije Eko-tim, Da zaživi selo, Legalis i CEE Bankwatch Network podnijeće žalbu “međunarodnim tijelima za zaštitu osnovnih ljudskih prava i nepoštovanje preuzetih klimatsko-energetskih obaveza” ukoliko država Crna Gora ne odustane od otvaranja novih rudokopa.

U zajedničkom saopštenju četiri NVO navode da je otvaranje i proširivanje eksploatacije uglja u suprotnosti sa strateškim ciljevima Crne Gore u kontekstu evropskih integracija.

Konstatuju da su primjedbe i sugestije koje su dostavili Ministarstvu kapitalnih investicija na Nacrt plana i problematiku planiranog otvaranja novog rudokopa Mataruge u Pljevljima kompletno izostavljene iz završnog izvještaja sa javne rasprave.

”Želimo izraziti nezadovoljstvo zbog nedovoljno transparentnog odnosa Ministarstva kapitalnih investicija, koje kroz površne procese javnih rasprava krši osnovna načela učešća javnosti u procesu donošenja Plana davanja koncesija za eksploataciju mineralnih sirovina za 2023. godinu. Deset dana nakon što je sporni plan već usvojen na 43. sjednici Vlade, uz našu dodatnu intervenciju, Ministarstvo nam je dostavilo naknadno pripremljene odgovore na komentare, čiji sadržaj nema utemeljenje u stvarnim činjenicama i ne opravdava otvaranje novih rudnika”, navodi se u saopštenju.

Tvrde da u usvojenom Planu, novo ležište lignita na lokaciji Mataruge podrazumijeva eksploataciju u zoni sanitarne zaštite vodozahvata iz Otilovićkog jezera, koje se koristi za potrebe vodosnabdijevanja građana Pljevalja, čime se direktno ugrožava jedini i glavni funkcionalni izvor pitke vode za stanovništvo.

Ističu i da su prethodne godine Ministarstvu kapitalnih investicija slali komentare i primjedbe na nacrt koncesionog akta za eksploataciju za lokaliteta “Mataruge” zahtijevajući analizu o opravdanosti javnog interesa za ovakav zahvat, ali da one nisu objavljene niti su obaviješteni da li su primjedbe razmatrane.

Bonus video: