Budva poslala urgentan dopis Vladi: Traže rušenje Šinavatrinih objekata

Urgentnim dopisom od ministarke Ane Đurović Novaković traži se da urgira na inspekciju da poruši nelegalno podignute građevine na ostrvu Sveti Nikola

65444 pregleda 197 reakcija 25 komentar(a)
Ostrvo Sveti Nikola, Foto: Vuk Lajović
Ostrvo Sveti Nikola, Foto: Vuk Lajović

Sekretarijat za zaštitu imovine Opština Budva zatražio je od ministarke ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ane Novaković Đurović da urgira na Urbanističko-građevinsku inspekciju da sprovede rješenje koje je ta služba donijela još prošle godine i poruši nelegalno izgrađene objekte na ostrvu Sveti Nikola vlasništvo kompanije “Global TS Montenegro” bivšeg tajlandskog premijera Taksina Šinavatre.

Sekretar za zaštitu imovine Đorđe Zenović, u dopisu u koji su “Vijesti” imale uvid, traži od ministarke da Opštinu informiše o statusu i okolnostima u vezi s rušenjem bespravnih objekata na ostrvu Sveti Nikola (Školja) za koje je “Global TS Montenegro” Sekretarijatu za urbanizam podnio zahtjev za legalizaciju.

Kako je pojasnio, riječ je o bespravnom objektu broj jedan u izgradnji, prizemlje i prvi sprat bruto građevinske površine u osnovi 726 kvadrat, i objektu broj dva u izgradnji, prizemlje i dva sprata bruto građevinske površine u osnovi 133 kvadrata.

”Na pomenute objekte su se stekli uslovi za donošenje rješenja o prekidu postupka legalizacije do donošenja Plana generalne regulacije Crne Gore, ali je javnost upoznata iz medija da je Urbanističko-građevinska inspekcija donijela rješenje o rušenju navedenih objekata prošle godine. Kako do danas nije došlo do rušenje pomenutih objekata, a imajući u vidu Vaše tumačenje člana 201 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata koje ste iznijeli u gostovanju u dnevniku TV Vijesti 5. aprila, molim da shodno Vašim ovlašćenjima urgirate kod nadležne inspekcija da se sprovede rušenje bespravnih objekata koji ruže sliku turističke atrakcije kakav je Školj”, naveo je Zenović u dopisu.

On je upoznao ministarku da na teritoriji opštine Budva postoje brojni aktivni zahtjevi za legalizacijom bespravnih objekata, a da neki od njih svojom pozicijom i načinom na koji su izgrađeni predstavljaju opasnost po građane, ali i svojim izgledom ruže sliku turističke destinacije.

”Posebno je riječ o onim na najfrekventnijim lokacijama kao što su šetalište u Budvi i Bečićima. Molim da što hitnije u koordinaciji sa nadležnim službama locirate takve objekte i pred početak turističke sezone u skladu sa članom 201 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata iste uklonite sa terena”, zaključio je Zenović.

Kompanija “Global TS Montenegro”, naturalizovanog Crnogorca, milijardera Taksina Šinavatre predala je u junu prošle godine, treći po redu za godinu dana, zahtjev za legalizaciju divlje izgrađenih betonskih građevina na ostrvu Sveti Nikola, naspram Budve.

Nakon što je Sekretarijat za urbanizam i održivi razvoj u februaru odbio zahtjev za legalizaciju oko 350 kvadrata divlje izgrađenog objekta na, kako ga mještani zovu, Školju kompanija Global TS Montenegro je sredinom marta prošle godine podnijela novi zahtjev u kome je navela postojanje dva objekata - jednog od 726 kvadrata bruto površine i dugi 133 kvadrata.

Sekretarijat je tražio dopunu zahtjeva, te ostavio rok od 30 dana da im se dostave nedostajuća dokumenta. Nakon što je istekao taj rok, kompaniji je dato novo produženje da se dostavi elaborat sa iskazanim bruto površinama objekata po etažama, fotografije svih fasada bespravnog objekta, dokaz o zabilježbi postojećeg objekta u katastarskoj evidenciji…..

Firma najbogatijeg Crnogorca, čije se bogatstvo po Forbsu procjenjuje na više od milijardu eura, u aprilu 2017. zaključila je kupoprodajni ugovor sa podgoričkom kompanijom “San investments”, iza koje stoji srpski biznismen Stanko Subotić Cane, čime je postala vlasnik zemlje od 37 hiljada kvadrata na ostrvu Sveti Nikola na kome su već bili mimo dozvole izgrađene kamene prizemne zgrade. Šinavatra je za ovaj vrijedni komad najvećeg crnogorskog ostrva platio 24 miliona eura.

Prostornim planom posebne namjene je predviđena urbanizacija ostrva - gradnja hotelskih kapaciteta sa ukupno 500 ležaja, kao i marine sa 50 vezova i to upravo na dijelu koje je u vlasništvu “Global TS Montenegro”.

Sekretarijat na čijem je čelu Zenović još je bivšem ministru ekologije prostornog planiranja i urbanizma Ratku Mitroviću, a potom gotovo istovjetan zahtjev uputio novoj ministarki Ani Novaković Đurović da taj vladin resor pokrene postupak kako bi ostrvo Sveti Nikola sa Tunjom dobio status parka prirode, te se na njemu zabrani gradnja.

Na dopise nije odgovoreno.

Divlje objekte gradio je Nenad Đorđević, pa prodao Subotiću

Divlje objekte po ostrvu gradio je prvo prethodni vlasnik, beogradski biznismen, nekadašnji političar JUL-a Nenad Đorđević, koji je 2007. prodao atraktivni dio ostrva Subotiću, upravo zbog, kako je tada naveo opstrukcije državnih organa, koji mu nijesu omogućili da realizuje svoje ambiciozne planove.

Đorđević, koji je u Budvi bio vlasnik tri atraktivne nekretnine, hotela “Admiral”, stare zgrade Jugoslovenskog rječnog brodarstva nadomak Staroga grada, te jugoistočnog dijela ostrva, započeo je na popularnim Havajima ili Školju, kako ga zovu mještani, gradnju mimo dozvole. To je država osujetila i na ljeto 2002. inspekcija u pratnji policije dinamitom urušio dio započete zgrade. To je revoltiralo Đorđevića, koji je već na divlje napravio veliku plažu, spojio Školj sa Školjićem, malim ostrvom, čime je preknuo plovni put, i morske struje, izgradio veliku pontu, te nekoliko prizemnih kamenih kuća. On je čak ostrvo naselio jelenima i drugom divljači, pokušavajući od njega da napravi prirodni rezervat i luksuzno turističko odmaralište.

Državnim službama kojim je rukovodio DPS to se nije svidjelo, pa je Đorđević te 2007. prodao ostrvo Subotićevoj firmi za 20 miliona eura. Cane je za kupovinu uzeo kredit od Prve banke biznismena Aca Đukanovića, brata odlazećeg predsjednika Mila Đukanovića. Šinavatra je 2009. dobio crnogorski pasoš po skraćenom postupku, iako je u tom momentu bio krivično gonjen u rodnoj zemlji zbog korupcije.

Bonus video: