Nije Milo, Aco je htio da legalizuje kuće

Nikšićki Sekretarijat za uređenje prostora i zaštitu životne sredine u 2018. godini za imovinu u Kočanima dobio je zahtjev jednog od Đukanovića. Iako to u rješenju o rušenju ne pominje građevinski inspektor, iz Opštine optužuju odlazećeg šefa države da je u nikšićkom naselju, na državnoj zemlji, napravio ogradu

60438 pregleda 210 reakcija 109 komentar(a)
Imovina Đukanovića u Kočanima, Foto: Vijesti
Imovina Đukanovića u Kočanima, Foto: Vijesti

Na ime Mila Đukanovića, odlazećeg predsjednika Crne Gore, nikšićkom Sekretarijatu za uređenje prostora i zaštitu životne sredine u 2018. godini nije podnijet zahtjev za legalizaciju objekata u naselju Kočani. Tome Sekretarijatu, međutim, tokom te godine, za legalizaciju objekata u Kočanima obratio se njegov brat.

To je “Vijestima” rekao predsjednik Skupštine opštine Nikšić Nemanja Vuković. Dodao je i da je Đukanović u Kočanima izgradnjom ograde uzurpirao parcele koje se nalaze na državnoj zemlji.

”Saglasno informacijama koje sam dobio od Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine, tokom 2018. godine gospodin Milo Đukanović nije podnosio zahtjev za legalizaciju navedenih objekata, ali jeste njegov brat Aco Đukanović i ti zahtjevi za legalizaciju su odbijeni, odnosno postupak legalizacije je obustavljen. Kao što ste, vjerovatno, imali priliku da vidite, objekti gospodina Đukanovića su i u katastru zavedeni kao nelegalni. Dakle, jasno je da je gospodin Đukanović bio svjestan da prenebregava zakone i propise i nelegalno gradi u zelenom pojasu, kako bi kasnije ušao u postupak legalizacije i sa očiglednom namjerom da ti, nelegalno sagrađeni objekti, pripadnu njegovom bratu koji je u tom momentu predsjednik države”, rekao je “Vijestima” Vuković.

Vuković
Vukovićfoto: Privatna arhiva

Građevinsko-urbanistička inspekcija resora ekologije, prostornog planiranja i urbanizma 4. aprila donijela je rješenje prema kojem se odlazećem predsjedniku naređuje da u roku od 20 dana u Kočanima poruši dva objekta od 170 i 89 kvadratnih metara. U rješenju inspektora Aleksandra Todorovića piše da je razlog za rušenje taj što su objekti izgrađeni suprotno važećem prostorno-urbanističkom planu (PUP) Opštine Nikšić, odnosno jer se nalaze u zoni “Zeleni zaštitni pojas”, da “zaštitni pojasevi mogu biti isključivo sanitarno-higijenskog karaktera ili zeleni zaštitni pojasevi”, te “da se u dijelu zaštitnog pojasa ne navodi mogućnost gradnje bilo kakve vrste stambenih objekata”.

U ime Đukanovića, medijima je u srijedu odgovor dostavila advokatica Neda Ivović. U odgovoru se navodi da je za imanje u Kočanima zahtjev za legalizaciju nikšićkom Sekretarijatu predat 2018. i da je taj Sekretarijat donio i rješenja o prekidu iniciranih postupaka do donošenja plana generalne regulacije Crne Gore. Navedeno je i da je u avgustu 2020. godine glavni gradski arhitekta Opštine Nikšić izdao potvrdu o podnijetim zahtjevima (UP/Io broj 20-350- 467, od 7. avgusta 2020).

Krajem oktobra 2022, iz nikšićkog Sekretarijata na zahtjev “Vijesti” za slobodan pristup informacijama o imovini Đukanovića u Kočanima odgovorili su da nemaju bilo kakvu dokumentaciju u vezi sa tim.

Od najave rušenja objekata u Kočanima, odlazeći šef države nije ponudio dokaz da je pokušao da legalizuje gradnju.

Iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, nisu odgovarali na pitanja “Vijesti” o najavljenom rušenju, pa ni, pored ostalog, da li je razlog rušenja jer se nalaze u zelenom pojasu ili jer, kako stoji u listu nepokretnosti, nemaju građevinsku i upotrebnu dozvolu.

Milo Đukanović
Milo Đukanovićfoto: Boris Pejović

Predsjednik nikšićke SO problematizovao je juče i, kako tvrdi, nelegalnu ogradu Đukanovića u Kočanima. Vuković je kazao da je Đukanović “izgradnjom objekta - ograde, uzurpirao parcele koje se nalaze u državnom vlasništvu”. Građevinska inspekcija u rješenju o rušenju ne pominje ogradu.

”Naime, radi se o parcelama 1425/1, 1425/2 i 1425/3 koje su u vlasništvu države Crne Gore sa pravom raspolaganja datim Opštini Nikšić. Za pomenuti objekat, gospodin Đukanović nema i izvjesno nikada ne bi mogao dobiti neophodne dozvole. Ovdje su dvije stvari potpuno jasne - nelegalne gradnje je bilo, bez obzira kada je pokrenut postupak legalizacije, i kao drugo - uzurpirana je državna imovina”, kazao je Vuković.

Kako je rekao, “nije korišćena mogućnost naplate naknade za urbanu sanaciju”.

”Što je na nivou trenutnog broja prijavljenih objekata na nivou države još jedna vrijednosti investicionog budžeta, dok je Zakon o legalizaciji, posebno izmjene iz 2020. išao na ruku nelegalnim graditeljima”, kazao je Vuković.

O gradnji na imanju Đukanovića u Kočanima, “Vijesti” su pisale u martu 2019, jer kao prvi čovjek države tada nije prijavio imovinu Upravi za nekretnine i Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK). U to vrijeme, tvrdio je da u Kočanima, na jednoj od tri parcele ima “dvije prizemne zgrade, ruševine raznog objekta”, površine 30 i 40 kvadrata, stečene kupovinom. Snimak koji su “Vijesti” tada objavile pokazao je da su “ruševine” u međuvremenu postale uređena prizemna kuća koju čine dva objekta. Ti objekti upisani su u list nepokretnosti 889, i za njih je, pored ostalog, građevinski inspektor naložio rušenje.

Imovina koju Đukanović tada nije prijavio, nije 2019. doticala njegove političke oponente. Na inicijativu Mreže za afirmaciju nevladinog sektora i Organizacije KOD, ASK je kasnije utvrdio da Đukanović nije prekršio zakon time što nije prijavio imovinu u Kočanima.

U julu 2019. “ruševine” su uknjižene na Aca Đukanovića, a godinu kasnije, sada odlazeći predsjednik je tu imovinu, u vanrednom izvještaju o imovini i prihodima, po okončanju imovinskog postupka, prijavio ASK-u. Tada su “ruševine” i zvanično postale kuće, a on njihov vlasnik. Objekti tih površina, kao stambeni i nestambeni prostor, navode se i imovinskom kartonu od 10. marta.

Bonus video: