Đukanović: Nastaviti izgradnju društva koje cijeni različitost

Crna Gora, kako Đukanović smatra, mora ostati pravi primjer pružanja jednakih mogućnosti, prava i sloboda svim svojim građanima

6834 pregleda 29 reakcija 29 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović čestitao je Svjetski dan Roma, predsjedniku Romskog savjeta Mensuru Šaljaju.

Đukanović je, povodom 8. aprila, uputio čestitku uz najbolje želje za dalji uspjeh i blagostanje svih pripadnika Romske zajednice u Crnoj Gori.

Podsjetio je da je ovaj dan, prije više od pola vijeka, označio početak snažne kolektivne afirmacije Roma kada je, kako on kaže, prepoznata bogata istorija, kulturna baština i tradicija romskog naroda, kao i njihov doprinos zemljama u kojima žive širom svijeta, uključujući i Crnu Goru.

"Nažalost, pripadnici vašeg naroda koji su svojim nasleđem nadahnuli mnoge poput Lista, Bramsa, Bizea i Servantesa suočavaju se i dalje sa diskriminacijom, segregacijom i marginalizacijom u svom svakodnevnom životu", kazao je Đukanović.

Poručio je da je na nama da kao pojedinci i društvo učinimo sve da ove pojave preduprijedimo.

"Mržnja prema drugom i drugačijem ne smije imati ni najmanji prostor-utočište, a nadasve nikakav glas u Crnoj Gori niti bilo gdje drugo", dodao je on.

Crna Gora, kako Đukanović smatra, mora ostati pravi primjer pružanja jednakih mogućnosti, prava i sloboda svim svojim građanima.

"Romi aktivno učestvuju i doprinose tim procesima u našem društvu. Činjenica je da u Crnoj Gori danas ne samo da ostvaruju kvalitetniju zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, zapošljavanje i socijalne usluge, već ih sve češće imamo na pozicijama pružaoca tih usluga i kreatora javnih politika u ovim oblastima", rekao je Đukanović.

Dodao je i kako je naša dužnost da nastavimo da gradimo društvo u kojem cijenimo različitosti, poštujemo dostojanstvo i afirmišemo ravnopravnost svih građana.

Naglasio je da je Romska zajednica u Crnoj Gori dala značajan doprinos donošenju odluka o pitanjima od suštinskog značaja za našu zemlju, dodajući kako je siguran da će i u budućnosti biti dio svih naših državnih uspjeha.

"Još jednom Vam čestitam praznik, uz želju da ga obilježite manifestacijama romske umjetnosti, kulture, muzike i naslijeđa koje trajno obogaćuju Crnu Goru", zaključio je Đukanović.

Bonus video: