Đurović: Država da učini sve da Romi budu ravnopravni članovi društva

“Najveću odgovornost imamo prema njihovim najmlađim članovima kako bi svako romsko dijete dobilo šansu da bude dio školskog sistema i da se na osnovu svojih znanja, vještina i kompetencija može dokazati u svakoj profesiji”, rekla je Đurović

1126 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Crna Gora, kroz dalju primjenu inkluzivnih politika, mora učiniti sve da Romi budu integrisani, poštovani i ravnopravni članovi društva, kazala je predsjednica parlamenta Danijela Đurović.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Đurović je svim pripadnicima romske zajednice u Crnoj Gori čestitala 8. april, Međunarodni dan Roma.

Ona je kazala da je Prvi svjetski kongres Roma, održan u Londonu od 8. do 12. aprila 1971. godine, predstavljao jedan od najvažnijih događaja u istoriji te populacije.

Đurović je navela da je 8. april prilika da se istakne jedinstven doprinos koji Romi daju kulturnoj i etničkoj raznolikosti Crne Gore i njenom građanskom, multietničkom i multikulturalnom biću.

“Uprkos dosadašnjim naporima, Romi u našoj zemlji i dalje se nepravedno suočavaju sa predrasudama, diskriminacijom i nejednakošću u ostvarivanju svojih prava i sloboda”, rekla je Đurović.

Ona je kazala da društvena inkluzija, kao i borba protiv segregacije i stigmatizacije moraju biti ključni prioriteti kada je u pitanju njihov položaj u društvu.

Kako je Đurović kazala, iako je ostvaren određeni napredak u unapređenju statusa te zajednice, još ima dosta posla na putu smanjenja društvenog jaza, osiguranja pristupa osnovnim pravima i stvaranja uslova za poboljšanje kvaliteta života Roma.

“Najveću odgovornost imamo prema njihovim najmlađim članovima kako bi svako romsko dijete dobilo šansu da bude dio školskog sistema i da se na osnovu svojih znanja, vještina i kompetencija može dokazati u svakoj profesiji”, rekla je Đurović.

Ona je kazala da je za to je neophodna volja i želja samih Roma koji moraju biti svjesni potrebe da budu dio društva, da njihova djeca budu uključena u sistem obrazovanja, da ne napuštaju škole u ranom uzrastu, kao i da sa tom željom i stremljenjem postanu punopravni članovi zajednice.

Kako je Đurović saopštila, da bi taj zajednički cilj bio ostvaren, neophodna je saradnja nadležnih državnih institucija i romske populacije.

“Kroz dalju primjenu inkluzivnih politika, država mora učiniti sve da Romi budu integrisani, poštovani i ravnopravni članovi društva”, ističe se u saopštenju Đurović.

Navodi se da taj proces nije lak, ali da alternativa ne postoji, a Crna Gora kao država kandidatkinja za pristupanje Evropskoj uniji mora pokazati kapacitet da svakog svog građanina jednako uvažava.

“Uz želju da nastavite da radite na očuvanju i promociji svoje kulture, jezika, običaja i ukupnog identiteta, čime i Crnu Goru činite bogatijom i raznovrsnijom, još jednom vam čestitam Međunarodni dan Roma“, zaključila je Đurović.

Bonus video: