Više NVO podržalo Gazdića: Značajni iskoraci napravljeni u oblasti očuvanja životne sredine

Prema njihovim riječima Agencija je prestala sa lošim praksama otkako se na direktorskom mjestu našao Gazdić

12791 pregleda 387 reakcija 6 komentar(a)
Milan Gazdić, Foto: Luka Zeković
Milan Gazdić, Foto: Luka Zeković

Više nevladinih organizacija i aktivista uputilo je podršku direktoru Agencije za zaštitu životne sredine Milanu Gazdiću da nesmetano obavlja tu funkciju.

Oni su podržali napore Agencije, ističući jedinstvenu ulogu koju ona ima i koju obavlja u skladu sa načelima zaštite prirode i poštovanja ekoloških standarda, a u odnosu na pritiske koje, kako oni smatraju, trpi od strane članova Vlade i brojnih investitora.

"Agencija za zaštitu životne sredine od svog petnaestogodišnjeg postojanja, trinaest godina je u mnogim slučajevima bila saučesnik u devastaciji prirode. U tom periodu izdavala je kontroverzne saglasnosti za minihidroelektrane, eksploataciju šljunka, sječe šuma, devastaciju Tare prilikom izgradnje autoputa i mnoge druge sporne projekte koji su bili na uštrb prirode Crne Gore i u suprotnosti sa postulatima održivog razvoja", kazali su.

Prema njihovim riječima, Agencija je prestala sa lošim praksama otkako se na direktorskom mjestu našao Gazdić što, kako oni smatraju, staje na žulj svima koji su preko devastacije životne sredine i kršenja zakona uspijevali da stiču profit i političke poene.

Dodali su i kako su značajni iskoraci napravljeni u oblasti očuvanja životne sredine upravo zahvaljujući direktoru ove institucije, podsjećajući da je Gazdić postavljen za Šefa pregovaračke grupe za Poglavlje 27 u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

"Samo u 2022. godini, direktor Agencije ostvario je značajnu uštedu, vraćajući u budžet Crne Gore skoro 300.000 eura, što nije bila praksa direktora ove institucije do sada. Suma koja je ušteđena za vrijeme Gazdićevog upravljanja i ono što je urađeno za ovaj period za prirodu Crne Gore i državu je mnogo značajnije nego dobiti od festivala zbog čijih dozvola za održavanje Agencija trpi pritiske i to samo zato što želi da radi u skladu sa zakonom i za dobrobit prirode Crne Gore što je i njena nezavisna uloga", objasnili su.

Poručili su da put Crne Gore ne smiju biti kamenolomi u zaštićenoj baštini, veliki muzički festivali u nacionalnim parkovima kao ni slijetanja aviona na gnijezdilištu zaštićenih vrsta.

"Zbog toga još jednom izražavamo podršku Milanu Gazdiću jer je odlučio da postupi u skladu sa zakonima bez obzira na sve pritiske i prijetnje koje trpi od investitora, zagađivača, ali i donosioca odluka koji ne razumiju šta znači ekološka Crna Gora, održivi razvoj i nezavisne institucije, pa samim tim vrše protivpravan uticaj na rad ove Agencije", zaključili su.

Potpisnici podrške su Koalicija za održivi razvoj, Crnogorsko društvo ekologa, Udruženje Dr Martin Schneider-Jacoby, Centar za zaštitu i proučavanje ptica, Ozelenimo Crnu Goru, Organizacija KOD, Eco Bonton, Eco patriotizam, Eco team, Inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu, Ko ako ne arhitekt – KANA, Green Home, Inicijativa Dalje nećeš moći, Ne bacajmo boce, Zeleni Kolašin, Udruženje ljubitelja Gorice i prirode, Expeditio, Fondacija Petrović Njegoš, Fidelity consulting, NVO Jednako, NVO Mogul, Centar za interetničke odnose i manjinska prava, Centar za istraživačko novinarstvo, Udruženje žena preduzetnica Ulcinj, Inicijativa Spasimo Komarnicu, NVO Jednako, Oči Podgorice, Društvo mladih ekologa Nikšić.

Bonus video: