U Nikšiću organizovan performans: Upoznavanje građana sa kulturom Roma

"Željeli smo da građane Nikšića upoznamo sa kulturom Roma i uspješnim ličnostima iz naše zajednice na svjetskom nivou", kazao je Ahmetović

4685 pregleda 2 komentar(a)
Na Trgu Slobode u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Na Trgu Slobode u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić

Nevladina organizacija (NVO) Centar za afirmaciju romske i egipćanske populacije (CAREP) povodom 8. aprila, Međunarodnog Dana Roma, organizovala je na Trgu slobode u Nikšiću performans kojim su željeli da ukažu kako na svoj položaj, tako i da sugrađane iz većinske populacije bliže upoznaju sa kulturom Roma, jer, kako su poručili, samo ukoliko se poznajemo možemo i da se razumijemo. Volonteri CAREP-a su nosili romsku zastavu i dijelili brošure u kojima su predstavljeni neki od najpoznatijih Roma u svijetu iz oblasti kulture i muzike.

"Željeli smo da građane Nikšića upoznamo sa kulturom Roma i uspješnim ličnostima iz naše zajednice na svjetskom nivou. Takođe smo željeli da na ovaj način podstaknemo mlade Rome i Egipćane da oni budu ti koji će većinsku zajednicu upoznavati sa kulturom i tradicijom Roma i Egipćana i na taj način smanjiti etičku distancu prema RE zajednici", kazao je predsjednik CAREP-a, Nardi Ahmetović.

Performans je organizovan u sklopu kampanje " Razlike nijesu prepreke", koju pomenuta NVO organizuje.

Bonus video: