Ogradiće imanja na Mrčevom polju

Budvanske NVO optužile Opštinu da je okupirala imovinu Grbljana

7199 pregleda 1 komentar(a)
NVO tvrde da Opština odbija saradnju: Mrčevo polje, Foto: Vuk Lajović
NVO tvrde da Opština odbija saradnju: Mrčevo polje, Foto: Vuk Lajović

Nevladine organizacije “Jaz - Mrčevo polje” i “Jaz plaža” optužili su Opštinu Budva da je okupirala imovinu Grbljana i najavili da će ograditi zemlju u Mrčevom polju.

”Obavještavamo svoje članstvo, građanstvo, da već više od dvije godine pokušavamo na razne načine da ostvarimo dobru saradnju s Opštinom Budva u pogledu komunalnog uređenja Jaza i korišćenja privremenih sportskih objekata shodno ugovoru... Dopisom od 10. maja 2021, tadašnjeg predsjednika Opštine Budva informisali smo o nelegalno postavljenim kontejnerima na zemljištu na Jazu i u više navrata tokom te godine pozivali na uklanjanje nelegalno postavljenih privremenih objekata, odnosno na komunalno uređenje zaleđine plaže Jaz”, navodi se u saopštenju koje potpisuju predsjednik NVO “Jaz - Mrčevo polje” Ilija Bućin i predsjednica NVO “Plaža Jaz” Branka Marović.

Tvrde da su dopisi, pozivi i održani sastanci ostali “bez bilo kakvih konkretno preduzetih radnji tadašnjeg rukovodstva”.

Dodaju da su početkom 2022. održali sastanak s predsjednikom Opštine Budva Milom Božovićem, tokom kojeg je on izrazio zainteresovanost opštine da učestvuje u komunalnom uređenju zaleđine plaže Jaz.

”Na sastanku sa predsjednikom Opštine, još u septembru obećano nam je da će najkasnije do kraja 2022. godine sprovesti rješenje i ukloniti kontejnere, kako bi mogli pristupiti pregovorima oko zakupa zemljišta za potrebe parkinga i komunalnog uređenja...”, navodi se u dopisu, a iz NVO tvrde da su slali dopise i urgencije, ali da je odgovor izostao.

Kod ovakve samovolje, povrede i zloupotrebe ugovornih prava i obaveza, kako ističu, njihova organizacija je ipak preuzela na sebe još jedan napor i pozvala Opštinu da zajednički riješe nastalu situaciju u obostranom interesu.

”...Do danas, Opština se nije oglašavala, odnosno nije pružila bilo kakav odgovor na tražen prijem i izvršenje rješenja Komunalne inspekcije, niti se izjašnjavala u pogledu raskida ugovora, odnosno oslobodila predmetno zemljište i prostorije shodno dopisu. Stoga, usljed ćutanja, zaključuje se da Opština nije zainteresovana za bilo kakvu vrstu dogovora, već koriste tuđu imovinu bespravno i svojevoljno i suprotno volji vlasnika, članova organizacija. Pitamo se da li je opštini Budva i državnim preduzećima potreba da okupiraju prostor i imovinu Grbljana, pored svoje sopstvene imovine”, poručili su iz tih NVO.

Bonus video: