Glavni grad obilježio Međunarodni dan Roma

"Kancelarija za RE će svakako i u narednom periodu pružati podršku romskoj zajednici kako bi unaprijedili kvalitet života, pa i danas, kao i svakog drugog dana, šaljemo podršku pripadnicima RE zajednice, sa željom da ukupni uslovi u kojima žive budu na što višem nivou”, kazala je Hristina Laban ispred Kancelarije za Rome i Egipćane

5412 pregleda 0 komentar(a)
Turnir povodom dana Roma na kome su učešće uzele ekipe: Inkluzija, Nediskriminacija, Tolerancija i Zajedništvo, Foto: PG Biro
Turnir povodom dana Roma na kome su učešće uzele ekipe: Inkluzija, Nediskriminacija, Tolerancija i Zajedništvo, Foto: PG Biro

Kancelarija za Rome i Egipćane koja djeluje u okviru Sekretarijata za socijalno staranje Glavnog grada i ove godine brojnim aktivnostima obilježila je 8. april

"Ovaj datum je označio početak snažne kolektivne afirmacije romskog naroda u svijetu", navodi se u saopštenju Glavnog grada.

Kako se dalje navodi, Glavni grad nastavlja da radi na podizanju svijesti o značaju unaprjeđenja položaja romske populacije svjesni izazova sa kojima se i dalje suočavaju.

"Tu smo da budemo podrška u prevazilaženju prepreka, promociji kulturnih vrijednosti, nediskriminacije i uzajamnog poštovanja. Kancelarija za RE će svakako i u narednom periodu pružati podršku romskoj zajednici kako bi unaprijedili kvalitet života, pa i danas, kao i svakog drugog dana, šaljemo podršku pripadnicima RE zajednice, sa željom da ukupni uslovi u kojima žive budu na što višem nivou”, kazala je Hristina Laban ispred Kancelarije za RE.

Radeći u kontinuitetu, dodaje se u saopštenju, na što većoj inkluziji RE zajednice u crnogorsko drušvo Kancelarija za RE je u saradnji sa Kancelarijom za mlade u Omladinskom centru realizovala veče društvenih igara, kao i da su romska djeca imala priliku da steknu nova poznanstva kroz druženje sa vršnjacima iz grada kao i da se oprobaju u brojnim zanimljivim društvenim igrama.

Predstavnici Kancelarije, dodaje se u saopštenju, za mlade su donirali tri gitare za potrebe Društvenog centra na Koniku i na taj način doprinijeli da se vrijeme u Društvenom centru provodi još kreativnije i zanimljivije, dok je JU SSŠ "Sergije Stanić" poklonila tortu i slatkiše za djecu.

Kako je Međunarodni dan Roma dan proslave romske kulture i podizanja svijesti o problemima sa kojima se Romi suočavaju, Kancelarija za RE finansijski je podžala izdanje prvog crnogorskog stripa sa romskom tematikom u organizaciji NVO “ Ruka prijateljstva”a koji na sarkastičan i satiričan način ukazuje na dio problema sa kojima se suočava RE zajednica.

Promocija je održana u Stripoteci Narodne biblioteke “Radosav Ljumović”.

Kancelarija za Rome i Egipćane je danas na Stadionu malih sportova organizovala i fudbalski turnir, navodi se u saopštenju, u okviru zajedničkog programa Evropske unije i Savjeta Evrope ROMACTED – Promovisanje dobrog upravljanja i osnaživanja Roma na lokalnom nivou, na čijoj su implementaciji u Kampu Konik partneri.

Turnir je organizovan u saradnji sa NVO "Građanska alijansa“, koji podržavaju sprovođenje ovog programa na Koniku.

U takmičarskom dijelu učestvovalo je oko 60 djece koja su se takmičila u četiri tima sa simboličnim nazivima kojima šalju poruke o principima i vrijednostima koje žele da promovišu – Inkluzija, Nediskriminacija, Tolerancija i Zajedništvo.

"Tako su danas svi učesnici bili pobjednici i svi su dobili medalje, a sve ekipe su dobile pehare. Takmičari su dobili i poklone od Fudbalskog saveza Crne Gore, koji je na ovaj način podržao organizaciju, a učešće u događaju uzelo je oko 100 djece", kazali su iz Glavnog grada.

Glavni grad je u proteklom periodu, navodi se u saopštenju, punu pažnju posvetio inkluziji RE zajednice i posvećeno radio na stalnom unaprjeđenju njihovog položaja u društvu.

"Brojni rezultati koje smo postigli u ovoj oblasti govore, ali svakako i vrijedno priznanje koje je prošle godine uručeno gradonačelniku Ivanu Vukoviću -"The most Roma Friendly Mayor", a koje se dodjeljuje za izuzetan doprinos integraciji romske populacije u gradovima Zapadnog Balkana i Turske", navodi se u saopštenju.

Bonus video: