Dugove Pivljanima otplaćuju obećanjima

I dalje je nepoznanica da li će EPCG, pored brojnih nagovještaja, konačno ispuniti obaveze prema opštini Plužine, koje stanovnici čekaju od 1975. godine kada je potopljen stari opštinski centar

8752 pregleda 4 komentar(a)
Red je da se dug konačno vrati: Hidroelektrana Piva, Foto: Svetlana Mandić
Red je da se dug konačno vrati: Hidroelektrana Piva, Foto: Svetlana Mandić

Elektroprivreda se prethodnih decenija nije sa punom pažnjom posvećivala i vraćala ono što je oduzela od prirode na prostoru Pive. Imamo ugovor iz 2010. koji nije ispunjen u punom kapacitetu. U posljednje dvije godine smo pokrenuli taj točak, završili smo prvu fazu obilaznice i u ovogodišnjem poslovnom planu predviđeno je 4,5 miliona eura. Nastavićemo da vraćamo i to je naša dužnost.

To je kazao izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Nikola Rovčanin, krajem marta prilikom obilježavanja 47 godina Hidroelektrane (HE) “Piva”.

Njegova izjava obradovala je lokalnu vlast u Plužinama, ali i sve Pivljane, jer u toj opštini već decenijama čekaju da im se EPCG oduži za potapanje starog opštinskog centra.

I direktor HE “Piva” Nikola Daković istakao je da je EPCG “ostala vječiti dužnik opštini Plužine i njenim građanima”.

Red je, kažu Pivljani, da se taj dug konačno vrati. Čekaju od 1975. godine.

Predsjednik Opštine Slobodan Delić, u razgovoru za “Vijesti”, ističe da bi nedopustivo bilo da HE “Piva” jubilarni 50. rođendan dočeka sa nerealizovanim obavezama koje EPCG ima prema građanima i opštini Plužine. Podsjetio je da su 1981. godine definisane obaveze koje je Elektroprivreda prihvatila da realizuje i uradi u opštini Plužine, ali da se taj sporazum jako slabo poštovao i da je 2010. godine inoviran, te potpisan ugovor o realizaciji preostalih obaveza.

”Obaveze koje su definisane ugovorom odnose se na izgradnju kružne saobraćajnice, kolektora za prečišćavanje otpadnih voda, uređenja prostora u naselju prema Detaljnom urbanističkom planu (DUP), djelimična rekonstrukcija i asfaltiranje puta do sela Brljeva, sanacija pristaništa, uređenje ulaza u naselje Plužine, sanacija klizišta nastalih kao posljedica oscilacija Pivskog jezera i nabavka drobiličnog postrojenja”, podsjetio je Delić na obaveze EPCG.

Slobodan Delić
Slobodan Delićfoto: Svetlana Mandić

Kako je kazao, od ugovorom definisanih obaveza asfaltiran je put za Brljevo, urađena prva faza gradske saobraćajnice, gradski amfiteatar, ulaz u naselje Plužine, sanirano je pristanište i djelimično su sanirana klizišta koja su uzrokovana oscilacijom jezera.

”Najveći dio aktivnosti, rekao bih i najbitnijih, nažalost nije urađen, a tiče se druge faze saobraćajnice, kolektora za prečišćavanje otpadnih voda i uređenja naselja prema DUP-u. Čitav razvoj opštinskog centra je zarobljen i ne ide onom dinamikom kojom bi trebalo da ide upravo iz razloga nerealizovanja predmetnih obaveza”, istakao je Delić.

Prema njegovim riječima, od rukovodstva EPCG dobili su uvjeravanja da će vrlo brzo održati sastanak kako bi razgovarali o nerealizovanim obavezama, ali osim neformalnih razgovora, to se još nije dogodilo.

”Ne želim da vjerujem da se radi o svjesnom odugovlačenju održavanja sastanka, već u jednom dijelu prihvatam stav da su dinamične drustveno-političke aktivnosti djelom omele rukovodstvo EPCG da otpočnu razgovor sa nama. Plan javnih nabavki koji je Elektroprivreda je predvidjela na iznos od sedam miliona eura bez PDV-a za 2023. godinu, namijenjen je za rješavanje obaveza prema opštini Plužine. Taj iznos odgovara projektovanom iznosu za realizaciju II faze gradske saobraćajnice”, rekao je predsjednik Opštine Plužine.

Pivsko jezero
Pivsko jezerofoto: Svetlana Mandić

Projekat za drugu fazu saobraćajnice je završen i revidovan i Delić se nada da će uskoro biti pokrenuta tenderska procedura, a nakon izbora izvođača da će početi i realizacija pomenutog projekta. Vjeruje i da će do kraja godine dobiti kompletnu projektnu dokumentaciju za preostale obaveze, da će tokom sljedeće godine krenuti u njihovu konačnu realizaciju.

“Sve suprotno od toga će nam biti pokazatelj da se stav Elektroprivrede prema opštini Plužine nije promijenio i da su nastavili kontinuitet prethodnih 12 godina marginalizovanja i Opštine i potreba njenog stanovništva. To bi bilo grubo kršenje potpisanih dogovora, ali i jasan, nekorektan odnos EPCG prema Pivi. Društvena odgovornost jednog crnogorskog giganta, koji se svakodnevno hvali sa zaradom i ostvarenim profitom, bila bi upitna ili nepostojeća, a izgradnja svake buduće saradnje u značajnim projektima za EPCG sa opštinom Plužine bila bi gotovo nemoguća”, poručio je Delić.

Zaposliti više Pivljana u HE “Piva”

Prethodnih godina lokalna uprava je često isticala da se nada da će procenat zaposlenih sa teritorije opštine Plužine u HE “Piva” biti veći.

”Nažalost, naše mogućnosti da na to utičemo su samo u formi apela, a u konačnom te i takve odluke donosi menadžment Elektroprivrede. Siguran sam da dovoljno radne snage ima u Plužinama sa kvalifikacijama neophodnim za pokrivanje potencijalnih radnih mjesta u samom objektu HE ‘Piva’”, kazao je Delić.

Bonus video: