Ko pritiska Gazdića?

Premijer Dritan Abazović kaže da niko nije tražio da se smijeni direktor Agencije za zaštitu životne sredine, ekološki aktivisti i organizacije ga javno podržali i zatražili da mu se omogući da nesmetano radi

60502 pregleda 54 reakcija 15 komentar(a)
Gazdić, Foto: BORIS PEJOVIC
Gazdić, Foto: BORIS PEJOVIC

Premijer Dritan Abazović kaže da nije tražena smjena direktora Agencije za zaštitu životne sredine Milana Gazdića, koga je juče javno podržalo više nevladinih organizacija i ekoloških aktivista da “nesmetano obavlja tu funkciju.”

Gazdić juče nije odgovorio na pitanja “Vijesti”, a Abazović je poručio da mora reći da li ga i ko pritiska.

”Resorna ministarka (Ana Novaković-Đurović) nije nikada tražila njegovu smjenu, niti je o tome bilo riječi. Branio sam gospodina Gazdića kada su mu prijetili, a i ponovo bih ga branio, s tim što on mora reći da li ga i ko pritiska. Rekla-kazala priče me ne interesuju. Neka svako radi posao u skladu sa Zakonom, to je moj jedini zahtjev, a ako neko nije spreman na to, neka ne kuka, nego neka sam ode iz administracije”, poručio je Abazović u izjavi za “Vijesti”.

Abazović
Abazović foto: Boris Pejović

U pismu podrške Gazdiću se navodi da on trpi pritiske i prijetnje od investitora i zagađivača, “ali i donosioca odluka koji ne razumiju šta znači ekološka Crna Gora, održivi razvoj i nezavisne institucije, pa samim tim vrše protivpravan uticaj na rad ove Agencije”.

Sa tim ocjenama su saglasni i građanski i ekološki aktivisti Zenepa Lika i Aleksandar Dragićević.

Lika navodi da je Gazdić dao najbolje rezultate od postojanja Agencije za zaštitu životne sredine.

”Veliki broj nevladinih organizacija je podržao smjenu vlasti, baš iz jednog jedinog razloga, a to je sprečavanje daljnjeg uništavanja naših jedinstvenih prirodnih resursa i UNESCO baštine i zaštita istih”, kaže Lika za “Vijesti”.

Ističe da je Gazdić, od dolaska na funkciju, bio proaktivan i pozvao na saradnju aktiviste i NVO koje se bave zaštitom prirode i životne sredine, te da imaju veliko povjerenje u njega.

”Dok su prethodnici ignorisali naše zahtjeve, potpisivali odluke koje su išle na štetu identiteta ove ekološke države i zauvijek ozvaničili uništavanje prirodnih resursa, nevjerovatnih krajolika i pejzaža, Gazdić je sagledavao sve opcije i zakonske propise da spriječi takve pogubne naume, sve u svrhu zaštite prirode i za dobrobit države”, objašnjava Lika.

Lika
Likafoto: TV Vijesti

Dodaje i da je to doprinijelo da agencija bude pozvana od Evropske agencije za zaštitu životne sredine, koju čine agencije 28 zemalja članica, što je u potpunosti neuobičajeno ako niste član EU.

”On nije kočničar razvoja jer je davao sugestije kako se neke manifestacije mogu odvijati bez da pričine štetu području koje su osjetljive i prepoznate po biodiverzitetu za koji nam se cijeli svijet divi. I naravno da su kamenolomi simbol razaranja životne sredine, a pogotovo oni koji ugrožavaju budućnost Unesco baštine i starovjekovnih naselja koje bi trebalo da razvija naša država na održiv način. Ovakva najava samo ukazuje da u državnom aparatu sjede ljudi koji nisu razumjeli što znači biti jedina država u svijetu ustavom deklarisana kao “ekološka država”. Ovakva najava ukazuje da imamo lica koja se samo promotivno zalažu za “zelenu” tranziciju, ovakva najava ukazuje da je lični interes još uvijek premisa i da nastavljaju kao i stara, već sad prošla garnitura vlasti, u razaranju i oslabljenju institucija”, poručuje Lika.

Abazović smatra da nijedna crnogorska Vlada nije bila “zelenija” od one koju predvodi.

”Tome je Agencija dala poseban doprinos i lično sam veoma zadovoljan njihovim učincima. Naglašavam da sve inicijative oko zelenih politika imaju našu bezrezervnu podršku. Vjerujem da građani ne pamte kratko i da ih ne moram podsjećati da je upravo ova Vlada zaustavila izgradnju vojno vježbališnog poligona na Sinjajevini i da traži novu lokaciju kako bi vojska bila obučena u skladu sa NATO standardima, zabranili gradnju mini-hidroelektrana, da smo prvi radni dan proveli na braniku Komarnice, da smo zaustavili devastaciju šljunka, da se borimo sa devastatorima crnogorskih šuma, nelegalnim graditeljima, da smo uspjeli da proglasimo nove prakove prirode, učestvovali u akcijama čišćenja... Vladi koju vodim, ni meni lično, nije u interesu da se sa svim tim aktivnostima stane, naprotiv. Zato će Gazdić i svi koji baštine takve vrijednosti, imati našu podršku dok god budu radili u skladu sa zakonom i sa interesima države”, zaključuje Abazović.

Dragićević za “Vijesti” komentariše da je tužno čuti da se na sjednicama Vlade proziva agencija koju vodi Gazdić i da se označavaju kao biznis barijera i kočnica razvoja.

”Ova institucija je u prethodne dvije godine doživjela preporod, uspjela da sprovede zakone onako kako nije u prethodnih 13 godina i ostvarila je saradnju sa civilnim sektorom i lokalnim zajednicama kako bi zajedno radili na zaštiti životne sredine. Kako sada Agencija ne služi samo da potpisuje spiskove želja raznih investitora i kako nekadašnji “valorizatori” nijesu navikli da poštuju zakone i propise, tako njen direktor trpi pritiske kako od strane investitora tako i od strane donosioca odluka jer odluke donosi nezavisno i u skladu sa zakonom. A sve iz razloga što ne izdaje dozvole i potpisuje saglasnosti poput kamenoloma u buffer zoni zaštićenog UNESCO lokaliteta, festivale u Nacionalnim parkovima gdje zakonski nema rješenja da se odobri održavanje, ne dozvoljava izdavanja saglasnosti za dalju devastaciju i projekte koji nijesu u saglasnosti sa zaštitom životne sredine”, kaže Dragićević.

Dragićević
Dragićevićfoto: Luka Zeković

On smatra da investitori vrše protivpravni uticaj na donosioce odluka i na direktora ove institucije i da su “ti pritisci rezultirali i javnim pozivima na smjenu samih članova Vlade.”

Agencija za zaštitu životne sredine nedavno je dala djelimičnu saglasnost na održavanje kulturno-edukativno-muzičkog festivala u Grebajama, na teritoriji NP Prokletije. Gazdić je tom prilikom istakao da su zakonom definisane granične vrijednosti buke, koje ne smiju da se prekorače u zaštićenim područjima i odobrio održavanje kulturno-edukatvnog dijela programa. Državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Admir Šahmanović na sjednici Vlade problematizovao je obrazloženje Agencije, navodeći kako će sovama da smeta glasna muzika i ocjenjujući da treba imati sluha za ljude koji očekuju veliki profit od festivala, jer bi privukao oko 50 hiljada posjetilaca.

Potpisnici podrške Gazdiću su naveli da je Agencija prestala sa lošim praksama i da on staje na žulj “svima koji su preko devastacije životne sredine i kršenja zakona uspijevali da stiču profit i političke poene.”

”Agencija za zaštitu životne sredine od svog petnaestogodišnjeg postojanja, trinaest godina je u mnogim slučajevima bila saučesnik u devastaciji prirode. U tom periodu izdavala je kontroverzne saglasnosti za minihidroelektrane, eksploataciju šljunka, sječe šuma, devastaciju Tare prilikom izgradnje auto-puta i mnoge druge sporne projekte koji su bili na uštrb prirode Crne Gore i u suprotnosti sa postulatima održivog razvoja”, navodi se u pismu podrške koju su.

Dodali su i kako su značajni iskoraci napravljeni u oblasti očuvanja životne sredine upravo zahvaljujući direktoru ove institucije, podsjećajući da je Gazdić postavljen za Šefa pregovaračke grupe za Poglavlje 27 u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

”Samo u 2022. godini, direktor Agencije ostvario je značajnu uštedu, vraćajući u budžet Crne Gore skoro 300.000 eura, što nije bila praksa direktora ove institucije do sada. Suma koja je ušteđena za vrijeme Gazdićevog upravljanja i ono što je urađeno za ovaj period za prirodu Crne Gore i državu je mnogo značajnije nego dobiti od festivala zbog čijih dozvola za održavanje Agencija trpi pritiske i to samo zato što želi da radi u skladu sa zakonom i za dobrobit prirode Crne Gore što je i njena nezavisna uloga”, objasnili su.

Poručili su da put Crne Gore ne smiju biti kamenolomi u zaštićenoj baštini, veliki muzički festivali u nacionalnim parkovima kao ni slijetanja aviona na gnjezdilištu zaštićenih vrsta.

”Zbog toga još jednom izražavamo podršku Milanu Gazdiću jer je odlučio da postupi u skladu sa zakonima bez obzira na sve pritiske i prijetnje koje trpi od investitora, zagađivača, ali i donosioca odluka koji ne razumiju šta znači ekološka Crna Gora, održivi razvoj i nezavisne institucije, pa samim tim vrše protivpravan uticaj na rad ove Agencije”, zaključili su.

Potpisnici podrške su Koalicija za održivi razvoj, Crnogorsko društvo ekologa, Udruženje Dr Martin Schneider-Jacoby, Centar za zaštitu i proučavanje ptica, Ozelenimo Crnu Goru, Organizacija KOD, Eco Bonton, Eco patriotizam, Eco team, Inicijativa sačuvajmo Sinjajevinu, Ko ako ne arhitekt – KANA, Green Home, Inicijativa Dalje nećeš moći, Ne bacajmo boce, Zeleni Kolašin, Udruženje ljubitelja Gorice i prirode, Expeditio, Fondacija Petrović Njegoš, Fidelity consulting, NVO Jednako, NVO Mogul, Centar za interetničke odnose i manjinska prava, Centar za istraživačko novinarstvo, Udruženje žena preduzetnica Ulcinj, Inicijativa Spasimo Komarnicu, NVO Jednako, Oči Podgorice, Društvo mladih ekologa Nikšić.

Bonus video: