Evropa proglašava sedam najugroženijih lokaliteta baštine: Sveti Stefan i Paštrovska gora u užem izboru

"Velika je stvar samo po sebi to što su ovi lokaliteti ušli u uži izbor među 11 najugroženijih, te ekspertski izvještaj Europa Nostre o njihovoj ugroženosti mora biti uzet u obzir od strane nadležnih institucija i investitora", piše u saopštenju Inicijative za vraćanje grad hotela Sveti Stefan u državno vlasništvo

6173 pregleda 289 reakcija 5 komentar(a)
Paštrovska gora, Foto: Privatna arhiva
Paštrovska gora, Foto: Privatna arhiva

Sveti Stefan i Paštrovska gora u užem su izboru za sedam najugroženijih lokaliteta baštine u Evropi za 2023. godinu

Proglašenje će biti održano 13. aprila u 11 časova, u organizaciji organizacije Europa Nostre i Instituta Evropske investicione banke uz podršku "Creative Europe" programa Evropske unije.

Iz Inicijative za vraćanje grad hotela Sveti Stefan u državno vlasništvo su napomenuli da su Kulturni pejzaž Svetog Stefana i Kulturni pejzaž Paštrovske gore među nominacijama, te da se nadaju da će makar jeda ući u konačni spisak.

"Velika je stvar samo po sebi to što su ovi lokaliteti ušli u uži izbor među 11 najugroženijih, te ekspertski izvještaj Europa Nostre o njihovoj ugroženosti mora biti uzet u obzir od strane nadležnih institucija i investitora. Smatramo da je od izuzetne važnosti da zvanična javnost proprati ovaj događaj jer se ipak radi o lokalitetima kulturne i prirodne baštine Crne Gore kojima se do sada nije posvećivalo puno pažnje od strane domaćih nadležnih tijela", piše u saopštenju.

Bonus video: