Uprava za šume: Ostvaren rekordni poslovni rezultat

Ostvareni prihod po osnovu koncesione i posebne naknade iznosi blizu devet miliona eura

2061 pregleda 4 komentar(a)
Sjedište uprave u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan
Sjedište uprave u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan

Na nedavno raspisanom Javnom pozivu za davanje šuma na korišćenje prodajom drveta u dubećem stanju, za ovu godinu, Uprava za gazdovanje šumama i lovištima prodala je oko 60 odsto od ponuđene drvne mase.

Iz tog preduzeća čije je sjedište u Pljevljima saopšteno je da ostvareni prihod po osnovu koncesione i posebne naknade iznosi blizu devet miliona eura.

“S obzirom da smo iz kraja prethodne godine prenijeli oko 5 miliona eura, za koje su zaduženja urađena u prethodnoj 2022. godini, a čije rate dospijevaju na naplatu u 2023. godini, planirani realni i potpisani trenutni prihod već sada iznosi oko 14 miliona eura, što predstavlja rekordni poslovni rezultat, koji je Uprava ikad ostvarila”, saopšteno je iz Uprave za šume.

Vršilac dužnosti direktora Uprave za gazdovanje šumama i lovištima Armin Mujević kazao je da su posebno ponosni na činjenicu da je Uprava za gazdovanje šumama i lovištima napornim, kvalitetnim i odgovornim radom poslije samo tri mjeseca 2023. godine nadmašila planirani prihod za ovu godinu a koji će kako je rekao, do kraja godine iznositi mnogo više.

“Poređenja radi, istaćićemo da je na osnovu Odluke o davanju šuma u državnoj svojini na korišćenje prodajom drveta u dubećem stanju (redovne sječe u 2023. godini), koju je usvojila Vlada Crne Gore, planirano da očekivani minimalni prihodi po ovom osnovu iznose 9.870.299,50 eura, a nakon prvog Javnog poziva već smo nadmašili taj plan. Takođe, implementacijom Programa gazdovanja šumama za 2023. godinu, planirani prihod u Budžetu projektovan je na 12.292.938 eura, a nakon svega tri mjeseca, on već sada iznosi oko 14 miliona i do kraja godine biće mnogo veći, što predstavlja apsolutni rekord, obzirom da je prethodna 2022. godina u kojoj je prihod iznosio 9.7 miliona eura do sada bila rekordna godina. Uprava za gazdovanje šumama i lovištima ponosna je na dosadašnje poslovne rezultate i pokazalo se da zajedničkim i kvalitetnim radom i stručnim znanjem Uprave i naših područnih jedinica, uz nesebičnu podršku resornog ministarstva, ali i Uprave za inspekcijske poslove, Uprave prihoda i carina, Uprave policije i drugih usko vezanih subjekata, možemo ostvariti odlične razultate na svim poljima i rješiti one probleme koji su godinama unazad opterećivali šumarski sektor”, navodi se u saopštenju.

Navode da će još intenzivnije raditi u narednom periodu, jer žele da “kroz odgovorno, održivo, ekološki prihvatljivo i ekonomski isplativo gazdovanje šumama podignu sektor šumarstva na nivo koji zaslužuje i postignemo rekordne rezultate koji će biti primjer odgovornog i kvalitetnog poslovanja”.

Bonus video: