Turizam pati zbog zatvorenog puta Mojkovac - Đurđevića Tara

"Put je prohodan, očišćen, saobraća se, ali je zvanično od nadležnih organa zatvoren. Više od 90 odsto prihoda od ljetnje turističke sezone vezano je za objekte pored te saobraćajnice. Put je značajan za sve iz Mojkovca, tako je i za agencije iz Kolašina, kao i za ugostitelje i turističke poslenike na Đurđevića Tari", kazao je Vućinić

8338 pregleda 70 reakcija 8 komentar(a)
Put zvanično zatvoren za saobraćaj, Foto: Privatna arhiva
Put zvanično zatvoren za saobraćaj, Foto: Privatna arhiva

Put Mojkovac - Đurđevića Tara i dalje je zvanično zatvoren sa saobraćaj, a to je, tvrde vlasnici trurističkih i ugostitetljskih objekata pored te saobraćajnice, već napravilo značajnu štetu u turističkoj predsezoni.

Navode da će, ukoliko se situacija ne promijeni, zatvorena saobraćajnica izuzetno negativno uticati i na predstojeću ljetnju turističku sezonu.

Put je zatvoren sredinom januara zbog odrona u mjestu Sokolovina. Iako se tom dionicom zvanično ne može saobraćati, mještani prolaze na sopstvenu odgovornost. No, turisti čakaju zvanično otvaranje saobraćajnice.

Uz taj putni pravac je, objašnjava Petar Vučinić, jedan restoran, hotel, motel, dva kampa, više privatnih izdavalaca smještaja.

"Put je prohodan, očišćen, saobraća se, ali je zvanično od nadležnih organa zatvoren. Više od 90 odsto prihoda od ljetnje turističke sezone vezano je za objekte pored te saobraćajnice. Put je značajan za sve iz Mojkovca, tako je i za agencije iz Kolašina, kao i za ugostitelje i turističke poslenike na Đurđevića Tari. Predsezona je počela, većinom Francuzi dolaze, agencije sa primorja hoće da krenu, ali nemaju garancije i odobrenje da je put prohodan da bi krenuli", kaže on.

Vučinić objašnjava da je vrlo bitno da "saobraćajnica odmah bude otvorena".

To što se svakodnevno zvanično saopštava da je put zatvoren, odbija mnoge strane turiste da se se upute prema turističkim objektima i kampovima u tom dijelu mojkovačke opštine, tvrdi Vučinić.

Odroni predstavljaju veliki problem
Odroni predstavljaju veliki problemfoto: Privatna arhiva

Rafting sezona je počela, kaže Rade Đurišćić, pa je očigledno da je trenutni status saobraćajnice već napravio veliku štetu i vlasnicima kampova. Gosti koji žele da rezervišu za jun ili jul, tvrdi on, već sada se raspituju hoće li put biti otvoren. Odgovor na to pitanje, u ovom trenutku, ne može dati niko od turističkih poslenika u Mojkovcu ili na Đurđevića Tari.

Direktor mojkovačke Turističke organizacije Radonja Vuković upozorava da bi zvanično neotvaranje saobraćajnice tokom ljeta značajno uticalo na broj gostiju.

"Oko 80 ili 90 odsto gostiju koji posjete Mojkovac dolaze isključivo zbog toga ili tim putnim pravcem. Ukoliko ta saobraćajnica ne bude otvorena, to će se baš negativno odraziti na bilans turističke sezone, jer će izostati čitav jedan dio ponude koji je vazan za objekte u tom dijelu opštine".

Iz TO podsjećaju da veliki broj turista dolazi zbog raftinga, ali i da bi obišli most na Tari. Mještani tvrde da se put loše održava i da klizište u Gojakovićima već pet godina nije potpuno sanirano.

Iz Uprave za saobraćaj su prije nekoliko dana saopštili za RTCG da saobraćajnica neće biti zvanično otvorena dok se ne stvore uslovi za bezbjedan saobraćaj. Najavili su da će "čim se stabilizuju vremenske prilike krenuti u hitnu intervenciju, kojom bi se stekli uslovi za normalan saobraćaj".

Uprava za saobraćaj nedavno je raspisala tender za trajnu sanaciju kosine Sokolovina, pa se očekuje da će radovi početi za nekoliko mjeseci. Postoji mogućnost i da, kako su najavili, za prestojeću sezonu bude obezbijeđeno saobraćanje bar jednom kolovoznom trakom.

Bonus video: