Green Home: Nadležni da obustave pretvaranje zelene površine u parking na Starom aerodromu

"Projektanti i svi odgovorni u lancu koji su dozvolili izgradnju stambenog prostora sa 288 stambenih jedinica, a bez dovoljnog broja parking mjesta i bez ijednog planiranog stabla oko cijele zgrade treba da snose moralnu i profesionalnu odgovornost", navodi se u saopštenju

9443 pregleda 49 reakcija 10 komentar(a)
Mjesto gradnje, Foto: NVO Green Home
Mjesto gradnje, Foto: NVO Green Home

Nevladina organizacija (NVO) Green Home je pozvala nadležne institucije da obustave planirano prevođenje zelene površine koja se nalazi uz stare zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) na Starom aerodromu u Podgorici, u parking prostor.

"Nedostatak parking prostora je hronična boljka Glavnog grada i ne smije se ni pod kojim uslovima riješavati uništavanjem i uklanjanjem postojećih, ionako oskudnih, zelenih površina" navodi se u saopštenju NVO Green Home.

Kako kažu, sječa stabala i pretvaranje zelene površine u parking zbog lošeg planiranja prostora je neprihvatljiva praksa.

Dodaju da je "uloga koju stabla i zelene površine imaju u kvalitetu života stanara", nemjerljiva.

"Stabla smanjuju zagađenje, uticaj buke, štite od sunca, pregrijavanja, vjetra, regulišu vlažnost vazduha i donose brojne benefite kvalitetu života cijelog kvarta", kazali su iz NVO Green Home.

"Projektanti i svi odgovorni u lancu koji su dozvolili izgradnju stambenog prostora sa 288 stambenih jedinica, a bez dovoljnog broja parking mjesta i bez ijednog planiranog stabla oko cijele zgrade treba da snose moralnu i profesionalnu odgovornost za ovu situaciju a nadležne institucije ne smiju dozvoliti da se ovaj problem riješava sječom stabala i uništavanjem zelene površine", zaključili su iz NVO Green Home.

Bonus video: