Ramčilović i Đeka: Crnogorci, Hrvati i Bugari biće ustavna kategorija u Sjevernoj Makedoniji

"Ramčilović je ponovio Đeki inicijativu za formiranje makedonskog nacionalnog savjeta koji bi predstavljao dodatni vid saradnje, posebno u oblasti očuvanja kulture, istorije i posebnosti makedonske nacionalne manjine u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju

3010 pregleda 0 komentar(a)
Ramčilović i Đeka, Foto: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava
Ramčilović i Đeka, Foto: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Ambasador Republike Sjeverne Makedonije u Crnoj Gori Nj.E. Zećir Ramčilović saopštio je ministru ljudskih i manjinskih prava Fatmiru Đeki inicijativu za formiranje makedonskog nacionalnog savjeta u Crnoj Gori i informisao ga o postupku pripreme za usvajanje ustavnih amandmana kojima bi u Preambulu Ustava ušli Crnogorci, Hrvati i Bugari.

To bi, kako se navodi u saopštenju, pomenutim nacionalnim manjinama omogućilo da postanu ustavna kategorija u zemlji.

U saopštenju Ministarstva ljudskih i manjinskih prava navedeno je da su na sastanku predstavnici Crne Gore i Sjeverne Makedonije iskazali kontinuiranu podršku jedni drugima u mnogim oblastima od interesa, a posebno u procesu evropskih integracija.

Đeka je, kako se navodi, poručio novoimenovanom ambasadoru da Crna Gora snažno podržava evropsku agendu zemalja regiona i da će pružiti svaku ekspertsku i tehničku pomoć Sjevernoj Makedoniji na njenom integracionom putu.

"Proces evropskih integracija smatra se najboljom aktuelnom platformom za razmjenu mišljenja i iskustava u cilju unaprjeđenja postojećih mogućnosti za obje zemlje", kazao je Đeka.

Ramčilović je zahvalio na prijemu i dodao da mu je posebno zadovoljstvo što je dobio mandat u Crnoj Gori, prijateljskoj, bliskoj zemlji koja ima bogato iskustvo u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

Sagornici su, kako se navodi u saopštenju, razmijenili mišljenja u vezi sa zajedničkim izazovima dvije zemlje, o važnosti očuvanja i daljeg unaprjeđenja međudržavnih odnosa i saradnje u oblastima zaštite ljudskih i manjinskih prava.

Na sastanku je konstatovano da se regionalna i međunarodna saradnja može unaprijediti kroz pozitivne primjere, koje svaka država može implementirati uz prilagođavanje svojim prilikama.

"Ramčilović je ponovio Đeki inicijativu za formiranje makedonskog nacionalnog savjeta koji bi predstavljao dodatni vid saradnje, posebno u oblasti očuvanja kulture, istorije i posebnosti makedonske nacionalne manjine u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju.

On je informisao Đeku o postupku pripreme za usvajanje ustavnih amandmana, piše dalje u saopštenju, kojima bi u Preambulu Ustava ušli Crnogorci, Hrvati i Bugari, kako bi se stekli uslovi za dalji nastavak pregovaračkog procesa Sjeverne Makedonije, ali i omogućilo ovim nacionalnim manjinama da postanu ustavna kategorija u zemlji.

Sa sastanka je, kako navode iz ministarstva, poručeno da je zajednička vizija dvije države da svoju budućnost grade na tekovinama evropskih vrijednosti, potvrda svih dosadašnjih zalaganja za bolju budućnost regiona i dodali da tim putem treba nastaviti predano raditi i uložiti sve potrebne zajedničke napore.

Srdačno,

Emin Ljuljanović

Bonus video: