Uprava za saobraćaj: Radovi na putu Rožaje - Špiljani ne idu planiranom dinamikom, potrebni sunčani dani

"Na ovoj dionice je otežano odvijanje saobraćaja zbog stvaranja velikog broja udarnih rupa koje se stvaraju usljed prolaska vozila preko raskvašene tamponske podloge", navodi se u saopštenju

6915 pregleda 22 reakcija 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nastavak izvođenja radova na rekonstrukciji magistralnog puta M-6 dionica Rožaje – Špiljani koji je bio planiran za početak aprila ne odvija se planiranom dinamikom, saopšteno je iz Uprave za saobraćaj.

Kako su kazali, razlog za to su niske temperature i sniježne padavine koje "tehnološki onemogućavaju asfaltiranje dionice duge 900 metara u naselju Kačapore, iako je sva potrebna mehanizacija na terenu".

"Na ovoj dionice je otežano odvijanje saobraćaja zbog stvaranja velikog broja udarnih rupa koje se stvaraju usljed prolaska vozila preko raskvašene tamponske podloge. Za spriječavanje ovakvog stanja na ovom potezu potrebno je u kontinuitetu pet do šest sunčanih dana kako bi se postojeća podloga isušila, izvršila priprema za ugradnju i ugradnja prvog sloja asfalta", navodi se u saopštenju Uprave za saobraćaj.

Ističu da je nakon inspekcijskog pregleda 09. aprila izvođaču radova izdat nalog da tokom 24 časa vrši popravku tamponskog sloja kako bi u odvijanju saobraćaja bilo što manje negativnih efekata.

"Betonske baze na teritoriji opština na sjeveru zemlje, naročito u Rožaju, još uvijek ne rade u punom kapacitetu pa je smanjena isporuka torkret betona za sanaciju postojećih tunela", ističe se u saopštenju.

Dodaju i da je rukovodstvo Uprave za saobraćaj na temu stanja radova na ovom projektu održalo hitan sastanak na kojem je novi menadžment kompanije Strabag, koja je izvođač radova, "dobilo čvrsta obećanja da će intezivniji radovi na ovoj dionici početi nakon stabilizacije vremenskih prilika koje se očekuju za sedam do deset dana i da će do početka turističke sezone biti završeni radovi na asfaltiranju 8 od ugovorenih 18 kilometara traseputa koja se rekonstruiše".

"Takođe završetak svih radova treba očekivati drugom polovinom novembra ove godine", dodaje se u saopštenju.

Podsjećaju i da je rukovodstvo Minstarstvo kapitalnih investicija na čelu sa Ervinom Ibrahimovićem "iniciralo i održalo više sastanaka sa rukovodstvom kompanije Strabag sa namjerom da se ova situacija urgentno rješava, imajući u vidu otežano kretanje i funkcionisanje kako građana Rožaja, tako i okolnih mjesta, ali i svih putnika koji gravitiraju ovim područjem".

"Nakon sastanaka, u prethodnim sedmicama odvija se komunikacija na dnevnom nivou izmedju predstavnika Uprave za saobraćaj i Strabaga, kako bi pratili stanje i započeli radovi u trenutku kad se za to steknu povoljni vremenski uslovi", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: