KCCG: Inspekcija potvrdila da smo ulje nabavljali po propisma

"Treba napomenuti da cijene ulja koje su sada u maloprodajama ne mogu da se uzmu kao realne cijene imajući u vidu činjenicu da je u toku akcija 'Stop inflaciji' i da su trgovine izabrale određene proizvode koje će prodavati po nižoj cijeni"

7699 pregleda 5 komentar(a)
Klinički centar Crne Gore, Foto: KCCG
Klinički centar Crne Gore, Foto: KCCG

Klinički centar Crne Gore (KCCG) saopštio je da je Uprava za inspekcijske poslove - Odsjek za javne nabavke - potvrdila da je prošlogodišnji tender KCCG za prehrambene proizvode sproveden u skladu sa svim propisima o javnim nabavkama.

"Inspekcija je, nakon nadzora koji je izvršen na našu inicijativu, u zapisniku navela da nema primjedbi na ovaj tender, kao i to da je utvrđeno da dobavljači KCCG fakturišu ugovorene cijene, u skladu sa zaključenim ugovorima i izabranim ponudama", navodi KCCG.

Sindikat slobodnih radnika KCCG-a ranije je podnio Specijalnom tužilaštvu krivičnu prijavu zbog sumnje u malverzacije prilikom javnih nabavki hrane, tvrdeći da ta ustanova plaća ulje i šećer po duplo većoj cijeni.

Iz KCCG navode da je u prošlogodišnjem tenderu za nabavku prehrambenih proizvoda, ponudu dostavilo šest ponuđača.

"Za partiju u kojoj je, između ostalog, bilo i ulje, ponude su dostavila dva ponuđača, od kojih je samo jedan dostavio ispravnu ponudu, što je konstatovala i inspekcija. Drugi ponuđač se nije žalio na odluku kojom je njegova ponuda odbijena kao neispravna. Napominjemo da je u ponudi dobavljača čija je ponuda odbijena kao neispravna cijena ulja iznosila 2,35 eura bez PDV-a. S obzirom na to da su ugovori zaključeni u ovom postupku javno dostupni u CEJN, zainteresovana javnost ima mogućnost da se informiše o svim ugovorenim cijenama. Ovom prilikom skrećemo pažnju da je veliki broj proizvoda, koji čine najznačajniji dio specifikacije i potreba kuhinje, ugovoren po cijeni koja je značajno niža od cijene po kojoj su se ti proizvodi mogli nabaviti u maloprodaji u proteklih osam mjeseci. Među tim proizvodima su voće i povrće, mlijeko i mliječni proizvodi, meso...", piše u saopštenju.

Dakle, kako navode, KCCG je u julu 2022. godine imao mogućnost da vrši nabavku ulja po tenderskoj cijeni od 2,85 eura bez PDV-a od jedinog ponuđača čija je ponuda ocijenjena kao ispravna, ili da ga uopšte ne nabavlja, što bi izazvalo zastoj u radu kuhinje.

"Prema zvaničnim informacijama Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, u julu 2022. godine, maloprodajna cijena ulja iznosila je 2.46 eura. Dakle, nije tačno ni da je KCCG, kako se navodi u dijelu javnosti, plaćao ulje duplo skuplje od tržišne cijene. Treba napomenuti i da tenderska i maloprodajna cijena skoro nikada nijesu iste, već da postoje odstupanja upravo iz razloga što u trenutku sačinjavanja ponude ponuđač mora da projektuje kretanje cijena u narednom periodu od godinu dana. To znači da, ukoliko da nisku cijenu, istu ne može da povećava do isteka roka važenja ugovora i u slučaju da se desi da u međuvremenu određeni proizvod nabavlja po cijeni koja je viša od ugovorene", navode.

Takođe, dodaju, treba napomenuti da cijene ulja koje su sada u maloprodajama ne mogu da se uzmu kao realne cijene imajući u vidu činjenicu da je u toku akcija "Stop inflaciji" i da su trgovine izabrale određene proizvode koje će prodavati po nižoj cijeni.

"Da je KCCG raskinuo ugovor u trenutku kada je cijena ulja snižena u maloprodajama, u skladu sa važećim propisima, morao bi dobavljaču da nadoknadi štetu što ne bi bilo ekonomično, a sa druge strane bi izazvalo zastoj u snabdijevanju proizvodima koji su od velikog značaja za svakodnevni rad kuhinje, jer u toj partiji nije samo ulje, već ukupno 59 proizvoda. Opšte je poznata činjenica da postupci javnih nabavki traju dugo zbog propisanih rokova, tako da bi svaki prekid u snabdijevanju prehrambenim proizvodima imao štetne posljedice za pacijente i KCCG", kažu iz ove ustanove.

Pozivali su javnost da istraži nabavnu cijenu ulja svih naručilaca na tenderima u 2022. godini.

"Jednostavnim uvidom u CEJN, uvjerićete se da KCCG nije izolovan slučaj, već da su mnogi naručioci nabavljali ulje po cijeni koja je približna cijeni koju KCCG plaća za ovaj proizvod", zaključuje KCCG u saopštenju.

Bonus video: