TS će sljedeće sedmice o eventualnoj odgovornosti tužilaca u slučaju Belivuka i Miljkovića

Vršiteljka dužnosti vrhovnog državnog tužioca Tatjana Begović kazala je da će ona provjeriti sve detalje međusobnih optužbi između tužilaca, koje su se čule na sjednici Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu

11452 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Tužilački savjet sljedeće sedmice održaće sjednicu na koju će pozvati tužioce Nikolu Boričića, Lepu Medenicu, Vukasa Radonjića, Sanju Jovićević i glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića, kako bi u neposrednom razgovoru procijenili da li postoje elementi za pokretanje disciplinske ili etičke odgovornosti nakon javne polemike u parlamentu i medijima o postupanju u predmetu skidanja zabrane ulaska članovima kriminalnog ogranka iz Beograda Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću.

Vršiteljka dižnosti vrhovnog državnog tužioca Tatjana Begović kazala je da će ona provjeriti sve detalje međusobnih optužbi između tužilaca, koje su se čule na sjednici Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu ali i u medijima, ali da želi i da Tužilački savjet zauzme stav.

"Iznijete su ozbiljne optužbe i to ne od bilo koga, makar ne institucionalno, mislim da se mi moramo time baviti. Ovo će biti nastavljeno i u emisiji Načisto, plašim se da se nadvija neka sjenka nad radom državno-tužilačke organizacije, a prirodno je da se očekuje neka naša reakcija. Treba dobro sve da razmotrimo i da vidimo u domenu svojih nadležnosti šta da uradimo i da preduzmemo određene korake, kako bi time štitili tužilačku organizaciju. Prosto ne možemo da prećutimo. Pokrenula se i priča - pitanje pritužbe oko državnog udara, mislim i da to treba da dođe na dnevni red da se ne bi stekla kriva percepcija javnosti da mi nešto krijemo", rekao je predstavnik Ministarstva pravde Bojan Božović.

I član TS-a Stevo Muk predložio je da TS napravi informaciju u kojoj će navesti hronologiju postupanja TS-a po pritužbi oko predmeta "državni udar".

"Bio sam u Komisiji za pritužbe i znam sve šta smo radili po toj pritužbi. Treba hronološki, cjelovitu informaciju da damo. To treba što prije riješimo. Ruku na srce mislim da je opravdan prigovor što ona nakon godinu nije ovdje, na ovaj ili onaj način, riješena. Ne čudi me što se u javnosti to tako spominje, zato to treba što prije da riješimo. Ne ulazim uopšte u meritum, već samo o rokovima i postupanjima", kazao je Muk.

Član TS-a Siniša Gazivoda je rekao da kroz forme TS-a - Komisije za ugrožavanje samostalnosti rada, koliko je upoznat, nijesu imali podatke o navodima koje su tužioci iznijeli na skupštinskom Odboru.

"Tužioci idu prije u Skupštinu, ili neki tok šou, da pričaju, ali da makar pokušaju da urade na neki drugi način ili čak i na ovaj način, ako se pokaže da su ti pravni mehanizmi nedovoljno efikasni. Političari su morali imati neku informaciju iz tužilaštva, pa se tamo otvorila diskusija. Desilo se da se taj forum preselio tamo, mislim da bi se morao voditi i ovdje. Kad nisu se oni nama obratili, a koji su to trebali da urade, onda tu pred nama treba da se utvrde neke okolnosti. Ako se utvrdi nešto što je problematično, a da mi imamo neki mehanizam da se bavimo time, ili da se utvrdi da od toga nema ništa, sve to treba da se zna. Zato moramo da imamo tematsku sjednicu", kazao je Gazivoda.

Sa predlogom se saglasila i v. d. VDT-a koja je naglasila da Tužilački savjet mora da pokuša da riješi problem unutar svojih ovlašćenja.

"Treba da čujemo tužioce, a onda shodno ovlašćenjima da dalje postupamo", rekla je Begović, na to je komentar imao i Božović koji je dodao:

"Možda na toj sjednici saznamo i više nego što smo već čuli".

JOVIĆEVIĆ: PORAŽAVAJUĆA SJEDNICA

Specijalna tužiteljka i član TS-a Sanja Jovićević, kazala je da je bila pozvana na sjednicu Odbora te da se pojavila da ne bi bilo da "nešto krije ili nema hrabrosti da dođe".

"Bila sam na sjednici, a ono što je moj utisak i moram ga podijeliti sa vama je da su svi državni tužioci, koji su bili tamo, zaboravili na ono što je osnovni postulat - da je tužilačka organizacija jedinstven organ. Pokazali smo sve suprotno od onoga što nam je zakonska i ustavna obaveza. Za mene je sve ono bilo poražavajuće. Po prvi put sam se sa tim juče tako žestoko suočila. Nisam očekivala da u toj mjeri postoji nejedinstvo unutar tužilaštva", kazala je Jovićević.

Ona je naglasila da "određene kvalifikacije koje su iznijete na njen rad ne dovodi u pitanje samo njen integritet već i vijeća čiji je ona član".

"Mi smo kao TS u obavezi da obezbijedimo integritet tužilaca. Ako je juče iznijeto nešto što nije tačno, ja mislim da mi to treba i da kažemo. Druge neke kvallifikacije na moj račun neću ni da komentarišem jer to nije predmet ove teme", rekla je prilično emotivno Jovićević.

Bonus video: