Zataškavanje katastrofe u Đalovića klisuri: Nije Eldorado nego organizovani kriminal

Speleolozi tvrde da je na djelu pokušaj zataškavanja katastrofe koja je zadesila Đalovića klisuru, zbog čega predlažu da se u slučaj uključi Specijalno tužilaštvo. Najavljuju i krivične prijave

22209 pregleda 37 reakcija 7 komentar(a)
Zasad pristupačna samo za speleologe: Đalovića pećina, Foto: Vijesti
Zasad pristupačna samo za speleologe: Đalovića pećina, Foto: Vijesti

Članovi Speleološkog kluba “Pauk” iz Bijelog Polja tvrde da su navodi Agencije za zaštitu životne sredine da je Đalovića klisura speleološki Eldorado još jedan od pokušaja zataškavanja i minimalizovanja katastrofe koja je zadesila Đalovića klisuru i građane mjesne zajednice Bistrica.

Oni su reagovali nakon teksta “Speleološki Eldorado na korak od pune zaštite”, objavljenog u “Vijestima” na temu Studije revizije zaštićenog područja “Đalovića klisura”, čiji je obrađivač Agencija.

Oni tvrde da se radi o još jednom aboliranju krivaca za katastrofu na tom lokalitetu, koje se ogleda u tome što je “jedna interesna grupa vođena niskim pobudama, gramzivošću i pohlepom” da bi “što više prigrabili novca iz kapitalnog projekta valorizacije Đalovića pećine”, nije poštovala projekat “koji su dva puta mijenjali i prilagođavali ga greškama koje su izazvali, ne vršeći i istraživanja u cilju zaštite biodiverziteta (jedino istraživanje vršeno je 1961. godine), ne dobijajući saglasnosti i dozvole od republičkih organa za izvođenje radova na lokaciji zaštićeno nacionalno dobro”.

Da je kod nas sve naopako, kažu speleolozi, govori i inicijativa Opštine Bijelo Polje Agenciji, jer je ona trebalo da se pojavi mnogo ranije, 2017. godine, kada je bila u planu valorizacija Đalovića pećine, a ne sada kada su nanijete štete koje su možda i nepopravljive.

”Zato i nema nultnog stanja prije početka izrade projekta i početka radova što je bila obaveza a sve u svrhu da se što teže mogu otkriti propusti i malverzacije i da je sve to rađeno sa namjerom da se iz tih investicija isisa što više profita ne mareći za sam projekat. Speleološki klub “Pauk” ima potrebu da kaže da je to bila naša inicijativa odmah poslije događaja vandalizma u samoj pećini (kada su vandali ispisivali grafite u pećini), kada smo tražili hitan sastanak sa predsjednikom Opštine Petrom Smolovićem, koji je prije toga govorio da mu je sve to novo i ništa ne zna o tome), da ukažemo da, pored vandalizma koji je napravljen, prijete i katastrofalne posljedice iskopanim tunelom, tada ne znajući da je nelegalno urađen te je stradalo četiri odsto populacije zaštićenih slijepih miševa i ostalih troglifila, troglobiota i trogloksena na biodiverzitet same pećine”, tvrde iz SK “Pauk”.

Oni su naveli da ih je tada Smolović uputio na sekretara Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj Jasmina Ćorovića, sa kojim su imali dva sastanka. Objašnjavaju da je Ćorović bio iznenađen da je stanje takvo kakvim ga predstavljaju, ali da je je bio kooperativan.

”Mi smo ukazali i dali smjernice šta i kako bi trebalo djelovati da bi se nanijete štete što prije sanirale da se ne bi doveo sam projekat u pitanje od velikog značaja za razvoj za našu opštinu. Na tim sastancima smo dogovorili mnogo što šta još, razmjenu informacija uvid u projekat zarad što bržeg djelovanja na sanaciji i proširivanja štete a između ostalog i ova inicijativa, ali kada je trebalo treći sastanak da održimo povodom presude Ćorović nas je uputio na PR službu Opštine, podsjećajući ih da je donijeta odluka da niko ne izlazi u javnost dok PR i predsjednik ne odobre”, kazali su speleolozi.

Iz SK “Pauk” napominju da im je PR Opštine kazao da trenutno nije u BIjelom Polju, i da trenutno nije upoznat sa tim problemom.

”Odmah nam je bilo jasno da se oko nas opet formira kineski zid i prekidaju sve komunikacije iz nama nepoznatih razloga, a sve u svrhu ograničavanja i zataškavanja informacija”, kažu speleolozi.

Speleolozi smatraju da ih ne čudi animozitet i motivi Smolovića, jer pokušava da, uticajem koji ima obavljajući funkciju gradonačelnika, zaštiti sebe i svoju firmu, koja je podizvođač radova firme “Novi Volvoks”, koja je bila uključena u kapitalne projekte Đalovića pećine, ukupne vrijednosti preko 23 miliona eura.

Podsjećaju da se projekat realizuje po sistemu “projektuj-izgradi”, koji je najlakši način za izbjegavanje građevinskih normativa, uveličavanja nepredvidivosti obuhvaćeno projektom nepoštujući rokove i ispumpavanje novca.

Oni će, kako su najavili, i dalje ukazivati na obim kastrofe i tražiti da se gradilište Đalovića pećina adekvatno zaštiti, jer je ostavljeno na milost i nemilost prirode, pri čemu se biodiverzitet same pećine i dalje urušava. Podsjećaju da se kripto klima promijenila za 4 do 6 stepeni, što je gledano sa naučne strane samo po sebi katastrofa a pritom se ništa ne preduzima da se problemi saniraju.

Ukazuju da se izvođač radova neodgovorno i neprofesionalno odnio prema Đalovića klisuri, zbog čega predlažu da se u slučaj uključi Specijalno tužilaštvo, jer se radi o neprocjenjivoj šteti nanijetoj kapitalnom projektu, gdje je utrošeno više od 20 miliona eura, “a navjerovatnije i o organizovanom kriminalu”.

Speleolozi najavljuju i krivične prijave.

Bonus video: