Spriječen krivolov u rejonu Vranjine

Iz Službe zaštite su kazali da su prepoznali lice koje se nalazilo na plovilu i da će ono biti predato nadležnim organima na dalje procesuiranje

4150 pregleda 0 komentar(a)
Plovilo sa opremom, Foto: NPCG
Plovilo sa opremom, Foto: NPCG

Služba zaštite Nacionalnog parka (NP) Skadarsko jezero spriječila je krivolov u rejonu Vranjine, saopšteno je iz Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG).

Iz Službe zaštite su kazali da su prepoznali lice koje se nalazilo na plovilu i da će ono biti predato nadležnim organima na dalje procesuiranje.

"Služba zaštite sprovodi redovne aktivnosti sa ciljem suzbijanja krivolova u akvatorijumu NP Skadarsko jezero. Detaljnim pregledom terena i zajedničkim djelovanjem sa Službom kontrole i monitoringa i Plovnom policijom kopnenim obilaskom u rejonu Vranjine uočeno je plovilo na pristanu, sa opremom za izlov ribe putem struje", naveli su iz NPCG.

Prema njihovim riječima, lice koje se nalazilo na plovilu se dalo u bjekstvo u nepoznatom pravcu, međutim, kako kažu, nakon pretrage terena putem drona uočeno je da je napušteno plovilo sa opremom.

"Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore ulaže maksimum napora da u saradnji sa svim nadležnim subjektima na najefikasniji način suzbije nezakonite radnje svih onih koji ne poštuju zakon i propisane norme. U tom pravcu, očekujemo i snažniju podršku građana posebno lokalnih zajednica sa prostora zaštićenih područja, kako bi zajedničkim aktivnostima čuvali vrijednosti Nacionalnog parka”, kazao je direktor NPCG Vladimir Martinović.

Podsjetili su da je u toku ribolovni zabran na sve vrste riba i vodenih organizama osim jegulje, koji je počeo 15. marta i traje do 15. maja, i napomenuli da je izlovljavanje ribe tokom ovog perioda krivično djelo.

Krivolov Vranjine
foto: NPCG

"Ovo je vrijeme kada se ciprinidne (toplovodne) vrste riba zbog reprodukcije povlače u pliće i toplije djelove jezera obrasle trskom i bujnom vegetacijom, te ih je potrebno zaštititi od lova i omogućiti neometano obavljanje mrijesta", objasnili su.

Kazali su da su NPCG pokrenuli i kampanju "Stop krivolovu" sa ciljem podizanja svijesti o važnosti očuvanja ribljeg fonda i biodiverziteta NP Skadarsko jezero.

"Apelujemo na sve građane da prijave nepravilnosti koje primijetite u parku na broj 067/000-825. Vanpijačnu i nelegalnu prodaju ribe možete prijaviti Komunalnoj policiji na broj 067 002 005", kazali su iz NPCG.

Bonus video: