Vlada na predlog Abazovića ukinula privatnicima pilotažu u Boki

Državni sekretar MKI Admir Šahmanonvić upozorio da je predlog možda u koliziji sa Zakonom o sigurnosti pomorske plovidbe i sa Zakonom o koncesijama

16096 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Na inicijativu premijera Dritana Abazovića (URA), Vlada je danas oduzela mogućnost dvijema privatnim kompanijama koje ispunjavaju uslove i registrovane su za obavljenje pomorske piloteže, da rade taj posao u zalivu Boke Kotorske. Vlada je protivno stavu koje je zastupalo resorno Ministarstvo kapitalnih investicija, odlučila da do izbora novog koncesionara, taj visokoprofitabilan posao povjeri isključivo preduzeću Luka Kotor koje je većinski u vlasništvu Opštine Kotor.

Na ovaj način Vlada je "riješila" zavrzlamu koju je sama stvorila u proteklih nekoliko mjeseci prvo priznajući, a potom u praksi negirajužći pravosnažne presude Upravnog suda iz aprila 2022.

Ovim presudama poništene su odluke bivše Vlade premijera Duška Markovića (DPS) donesene 18. juna 2020. godine, a kojima je koncesija za pomorsku pilotažu u Boki dodijeljena kompanijama Luka Kotor i "Sea Pioneer Montenegro" iz Herceg Novog. Na osnovu te odluke, Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL) je sa ovim kompanijama krajem avgusta 2020. zaključila ugovore o koncesiji za pilotažu na period od pet godina.

Međutim, treći učesnik u nadmetanju za koncesiju, firma "Boka Pilot&Tug Service" iz Bijele koja nije prošla na tom tenderu, pokrenula je spor pred Upravnim sudom koji je, po sprovednom postupku, usvojio navode "Boka Pilota" i 15. aprila prošle godine donio presudu kojom je poništio odluku Vlade o dodjeli koncesije Luci Kotor i "Sea Pioneer Montenegru".

To je Abazovićeva Vlada prvo konstatovala i zaključkom od 28. decembra prošle godine uvažila, obavezavši UPSUL da odmah pokrene novi postupak za dodjelu koncesije, da bi na predlog premijera Abazoviča 9. februara poništila taj svoj zaključak i presudu Upravnog suda praktično „bacila pod noge“.

U međuvremenu, ovakva postupanja Vlade stvorila su pravi haos na terenu jer su se strani brodari čiji kruzeri uplovljavaju u Boku počeli masovno okretati uslugama kompanije "Boka Pilot&Tug Services" koje su im cjenovno ali i kvalitetom ukupne ponude, bile znatno konkuretnije od prvenstveno usluga Pilotske službe Luke Kotor. Menažment ove kompanije na čijem je čelu Abazovićeva partijska koleginica iz URA, predsjednica UO Luke Kotior Ljiljana Popović - Moškov je vršio razne vrste pritiska na brodare i njihove lučke agente u Crnoj Gori da moraju koristiti usluge njihove, a ne konkurentskiih pilotskih službi pa je čak ušao i u javnu polemiku sa resornim Ministrarstvom kapitalnih investicija koje je menadžment Luke Kotor optužilo za nezakonito postupanje i zloupotrenu dominantnog položaja na tržištu.

Glavna kruzing sezona u Boki je već počela, a očekuje se da do njenog završetka krajem novembra, u Kotor uplovi blizu 500 kruzera koje sve treba pilotirati, a zarada od te djelatnosti jedan je od najvećih prihoda Luke Kotor. Ta zarada je ovoj kompaniji međutim, počela skoro potpuno izmicati jer su se strani brodari i njihovi agenti u međuvremenu skoro u potpunosti okrenuli uslugama kompanije "Boka Pilot & Tug Services".

Stoga je Vlada juče na inicijativu premijera Abazovića, opet zvanično stavljajuči van snage svoju odluku iz 2020. o dodjeli koncesija za pilotažu Luci Kotor i "Sea Pioneer Montenegru", izmijenila zaključak koji je predložilo MKI da do raspisivanja i dodjele nove koncesije, pilotažu mogu raditi sve tri kompanije koje su osposobljene i registrovane za tu djelatnot – dakle i "Boka Pilot&Tug Services", zajedno sa Lukom Kotor i "Sea Pioneerom". Premijer je na samoj sjednici Vlade, zatražio da se zaključak koji je predložilo MKI, promijeni na način da se do određivanja novog koncesionara, posao pilota u Boki da samo Luci Kotor.

"Faktički, kao i donedavno u slučaju kompanije Pomorski saobraćaj i trajeklne linije Kamenari-Lepetane, trenutno niko u Boki pilotažu ne radi na osnovu zakona. Zato mi sada stavljamo van snage odluku Vlade iz 2020. i raskidamo ugovore o koncesiji sa Lukom Kotor i "Sea Pioneer Montengrom" jer je takva odluka Upravnog suda, obavezujemo UPSUL da u najkraćem roku pripremi predlog koncesionog akta i sprovede novi postupak za dodjelu koncesije za pilotažu u Boki, ali i ovlašćujemo državnu kompaniju Luka Kotor da do tog momenta obavlja poslove pilotaže brodova u Boki“, kazao je Abazović dodajući da takva odluka Vlade „nije favorizovanje nikoga, ali je od firmi koje se bave pilotažom samo Luka Kotor državna“.

"S obzirom da trenutno nemamo pravno validno izvođenje tih aktivnosti, država isto kao i u slučaju trajektne linijue Kamenari-Lepetane, zadužuje Luku Kotor kao opštinsko, odnosno javno preduzeće koje nije u privatnom vlasništvu, da do okončanja procedure za dobijanje koncesije na koju će svako moći da potpouno regularno participira, pruža te usluge, kako bi se obezbijedila sigurnost plovidbe“, kazao je Abazović dodajući da "ako već neko treba da pruža te usliuge, onda je logično da ih pruža preduzeće koje je javno i da se profit od toga svaljuje u zajedničku kasu“ i naglasio „da mi ne treba da favorizujemo privatne firme“.

Luka Kotor je u većinskom javnom vlasništvu jer Opština Kotor ima 57 odsto, Fond PIO 17,5 odsto i Zavoda za zapošljavanje 5,8 odsto, međutim, oko petinu njenog ukupnog kapitala konrtrolišu privatni vlasnici od kojih je pojedinačno najveći počasni predsjendik SDP Ranko Krivokapič koji posjeduje skorio 2% akcija.

Vlada je na kraju, usvojila zaključak koji je predložio premijer iako je državni sekretar MKI Admir Šahmanonvič upozorio da je predlog Abazovića o davanju ekskluziviteta za pilotažu Luci Kotor do sprovođenja novog konceisnog postupka, možda u koliziji sa Zakonom o sigurnosti pomorske plovidbe i sa Zakonom o koncesijama.

Bonus video: