U Beranama pušten u rad najsavremeniji digitalni mamograf

Prema riječima Šćekića, zdravstveni radnici u beranskom Kliničko-bolničkom centru će imati mogućnost da na novoj dijagnostičkoj opremi obavljaju preglede mnogo efikasnije i brže te dobijaju pouzdanije i preciznije rezultate

8311 pregleda 8 komentar(a)
Digitalni mamograf, Foto: Ministarstvo zdravlja
Digitalni mamograf, Foto: Ministarstvo zdravlja

Opšta bolnica Berane pustila je u rad savremeni aparat – Digitalni mamograf, vrijedan gotovo 200 hiljada eura. To se navodi u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Odlukom Vlade, kazali su iz Ministarstva, ova ustanova je postala Kliničko-bolnički centar.

Tom prilikom ovu zdravstvenu ustanovu posjetio je ministar zdravlja Dragoslav Šćekić, dodaje se u saopštenju, koji je istakao da se zdravstveni sistem Crne Gore iz dana u dan unapređuje i stvaraju uslovi za pružanje najkvalitetnije zdravstvene zaštite pacijentima i olakšava rad zdravstvenim radnicima.

Ministarstvo zdravlja dodijelilo digitalni mamograf KBC Berane
Ministarstvo zdravlja dodijelilo digitalni mamograf KBC Beranefoto: Ministarstvo zdravlja

"Nabavkom najsavremenijeg digitalnog aparata će ova zdravstvena ustanova, pored stručnih kadrova koji u njoj rade, opravdati očekivanja Kliničko-bolničkog centra", navodi se u saopštenju.

Prema riječima Šćekića, zdravstveni radnici u beranskom Kliničko-bolničkom centru će imati mogućnost da na novoj dijagnostičkoj opremi obavljaju preglede mnogo efikasnije i brže te dobijaju pouzdanije i preciznije rezultate.

“Zdravstveni sistem Crne Gore iz dana u dan jača i unapređuje se, a to dokazuje i ova Opšta bolnica, koja je postala Kliničko-bolnički centar, upravo zahvaljujući nabavci najsavremenijih aparata i stručnosti zdravstvenih radnika sa ovih prostora, koji su ostali zapamćeni i nadaleko poznati u istoriji zdravstvenog sistema Crne Gore", kazao je Šćekić.

Ministarstvo zdravlja dodijelilo digitalni mamograf KBC Berane
Ministarstvo zdravlja dodijelilo digitalni mamograf KBC Beranefoto: Ministarstvo zdravlja

Pored magnetne rezonance, navodi se u saopštenju, obezbijeđen je digitalni rendgen aparat, a sada i digitalni mamograf i niz drugih najsavremenijih aparata, koji će olakšati rad zdravstvenim radnicima, a pacijentima pružiti najsavremeniju dijagnostiku, najkvalitetnije i najsavremenije liječenje.

"Prioritet Vlade i Ministarstva zdravlja je da se obezbijede uslovi da građani u svojoj zemlji mogu da dobiju najkvalitetnije, najsloženije i najskuplje zdravstvene usluge, da ih liječe i o njihovom zdravlju brinu naši ljekari", navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

On je dodao da je u narednom periodu planirano unaprjeđenje tehnoloških i prostornih kapaciteta i poboljšanju uslova za pružanje zdravstvenih usluga, kako na sjeveru, tako i u svim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori.

Ministarstvo zdravlja dodijelilo digitalni mamograf KBC Berane
Ministarstvo zdravlja dodijelilo digitalni mamograf KBC Beranefoto: Ministarstvo zdravlja

"Direktor KBC Berane Milorad Magdelinić kazao je da se radi se o digitalnom mamografu koji je najsavremeniji aparat za dijagnostiku karcinoma dojke i da je to još jedan iskorak u pružanju kvalitetne i pouzdane dijagnostike u Opštoj bolnici u Beranama. Digitalni aparat omogućava otkrivanje malignih promjena i do 30% ranije u odnosu na klasični, što automatski povećava pozitivan ishod tretmana karcninoma dojke", navodi se u saopštenju.

“Mamografija je najdelotvornija, neinvazivna rendgenska metoda pregleda dojki, koja se koristi u dijagnostici nejasnih kliničkih nalaza kod simptomatskih pacijentkinja, zatim za rano otkrivanje raka dojke kod pacijentkinja bez simptoma, kao i u dijagnostici klinički okultnog karcinoma”, kazao je Magdelinić.

On se zahvalio pomoći ministarstva i Vladi Crne Gore što su prepoznali značaj te zdravstvene ustanove i što su je učinili Kliničko-bolničkim centrom i poručio da će raditi sve kako bi opravdali očekivanja i pruženo povjerenje.

"Ministar zdravlja, se osvrnuo na jučerašnju Odluku Vlade da opšte bolnice u Beranama i Kotoru postaju Kliničko-bolnički centri i naglasio je da je zadovoljan tom odlukom i da je to veoma značajno za crnogorsko zdravstvo, te da se na tu Odluku čekalo dugi niz godina. Istakao je da je jedan od prioriteta da se sjever Crne Gore razvija i da se stvaraju bolji uslovi za život, a da je svakako Kliničko-bolnički centar jedan veliki korak u tom pravcu", dodaje se u saopštenju.

Timski unapređujemo zdravstveni sistem, kazao je Šćekić te dodao da se prave dobri uslovi za unaprjeđivanje zdravstvenog sistema.

"Ulaganja u zdravstveni sistem su evidentna a cilj Vlade i Ministarstva zdravlja je maksimalno poboljšanje zdravstvenog sistema, nivoa usluge i efikasnosti", kazao je Šćekić.

Bonus video: