Čestitke opštinskih čelnika za Vaskrs

Pravoslavni vjernici slave najveći hrišćanski praznik

11445 pregleda 25 reakcija 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.04.2023. 08:31h

Čelnici više lokalnih samouprava uputili su čestitke povodom najvećeg hrišćanskog praznika, Vaskrsa.

Martinović: Vaskrs ukazuje na važnost ljubavi, tolerancije i poštovanja prema drugima

Predsjednik Opštine Kolašin Vladimir Martinović čestitao je mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju i građanima Crne Gore koji danas praznuju, Vaskrs.

"Upućujem iskrene čestitke povodom Vaskrsa, najvećeg hrišćanskog praznika. Neka ovaj svijetli i radosni praznik donese u vaše živote mir, ljubav, radost i nadu u bolje sjutra. Vaskrs je vrijeme kada se sjećamo Isusovog vaskrsenja i njegovog velikog djela koje nam je donijelo spasenje i vjeru u vječni život. Ovaj praznik nas podstiče da razmišljamo o važnosti zajedništva, o tome kako je bitno da se međusobno podržavamo i pomažemo, posebno u ovim teškim vremenima kada se suočavamo sa brojnim izazovima i neizvjesnostima. Vaskrs nam takođe ukazuje na važnost ljubavi, tolerancije i poštovanja prema drugima. Neka ovaj praznik bude podsticaj da u svojim životima njegujemo ove vrijednosti, da budemo dobri prema sebi i drugima i da pomognemo onima koji su u nevolji. Želim vam da ovaj Vaskrs provedete u krugu bližnjih, da volite i budete voljeni, da se radujete svakom trenutku i uživate u svakom danu", naveo je Martinović.

Katić: Vaskrs poziva da pokazujemo plemenitost, humanost i razumijevanje

Predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić čestitao je vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti i sveštenstvu Vaskrs.

"Vaskrsenje je pobjeda života i svjetlosti nad smrću i ništavilom, koja nas podsjeća da imamo snagu i obavezu da se suprostavimo svemu lošem i da kroz život idemo vođeni dobrotom, ljubavlju i nadom. Vaskrs poziva da uvijek u mislima i na djelu pokazujemo plemenitost, humanost i razumijevanje, da oprostimo i da zagrlimo jedni druge, jer je to smjer ka boljem sjutra za sve. Neka svitanje najvećeg hrišćanskog praznika i svi dani koji za njim dolaze donesu vama i vašim bližnjima radost susreta, zdravlje, sreću i blagostanje", naveo je Katić.

Injac: Vaskrs da nas podstakne da prevaziđemo izazove i zajednički stvaramo svjetliju budućnost

Gradonačelnica Podgorice Olivera Injac lestitala je Vaskrs svim pravoslavnim vjernicima uz želju da ga proslave u ljubavi i blagostanju.

"Vaskrs podsjeća na vrijednosti praštanja i međusobnog razumijevanja. Želim da nas Vaskrs podstakne da prevaziđemo izazove i zajednički stvaramo svjetliju budućnost Podgorice i Crne Gore", navela je Injac.

Komnenović: Dan pobjede vječnog života nad smrću

Predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović uputio je u svoje i ime Opštine Tivat čestitke svim sugrađanima koji po Julijanskom kalendaru obilježavaju i slave najveći hrišćanski praznik Vaskrs.

"Vaskrsenje Hristovo, dan pobjede vječnog života nad smrću, neka nas ispuni radošću, inspiriše da činimo dobro jedni za druge i budemo zahvalni na svemu što imamo, da u slozi uvijek slavimo bogatstvo naših različitosti i sve univerzalne vrijednosti hrišćanstva – ljubav, mir i dobrotu. Hristos Voskrese! Vaistinu Voskrese", navodi se u čestitki Komnenovića.

Raičević: Vaskrs vjekovima snažio ljude u stvaranju boljeg svijeta

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević uputio je čestitke arhijerejskom namjesniku barskom, protojeru-straforu Slobodanu Zekoviću, sveštenstvu i svim vjernicima pravoslavne vjeroispovjesti.

"Vaskrs je svevremenski simbol pobjede dobra nad zlom, svjetla nad tamom i ljubavi nad mržnjom pa su njegove poruke za nas u Baru i Crnoj Gori još značajnije.

"Kao nadahnuće hrišćanske dogme i uvjerenja, Vaskrs je vjekovima snažio ljude u stvaranju boljeg svijeta i društva zasnovanog na prihvatanju i jednakosti ljudi bez obzira na sve što nas dijeli. Iskreno želim da ove univerzalne vrijednosti Vaskrsa budu i nama u Baru, kao i do sada, podstrek za slogu i podsjete nas na ljepote zajedničkog života koji ovdje vjekovima opstaje i raste u harmoniji.

"Samo zajedno, objedinjeni oko plemenitih i visoko moralnih ideala i vrijednosti koje nosi i religija, bićemo dovoljno spremni da se suprotstavimo svim izazovima koje vrijeme nosi i pružimo šansu za sreću svakom pojedincu.

"Sa iskrenom željom da Vaskrs proslavite u dobrom zdravlju i radosti, u toplini svog doma s najbližima, dijeleći radost sa svim ljudima i komšijama, još jednom Vam čestitam najveći hrišćanski praznik uz tradicionalnu poruku- Hristos vaskrse-Vaistinu vaskrse", navodi se u čestitki predsjednika Raičevića.

Đurašković: Simbol vječnog života i nade

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković uputio je čestitku svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti.

„Svim građanima i građankama pravoslavne vjeroispovijesti srdačno čestitam Uskrs, najveći hrišćanski praznik. Kao simbol vječnog života i nade, Uskrs nas uvijek inspiriše na dobra djela i podsjeća na univerzalne hrišćanske vrijednosti posvećene miru, razumijevanju i poštovanju među narodima i svim ljudima dobre volje.

"Uz čestitke, upućujem i iskrene želje da ovaj veliki praznik ojača nadu i vjeru u ljepšu budućnost i da nam radosti koje donosi Uskrs budu vodilja u svemu što činimo za sebe, naše bližnje i društvo u cjelini. Srećan Uskrs", naveo je on.

Kovačević: Nikšić se vratio korijenima

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević čestitao je Vaskrs patrijarhu srpskom Porfiriju, mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju, episkopu budimljansko-nikšićkom Metodiju, Arhijerejskom namjesništvu nikšićkom i svim vjernicima Srpske pravoslavne crkve sa željom da ga proslave u miru, zdravlju i radosti.

"Svi naši porazi i pobjede u ovom svijetu ne mogu se mjeriti sa Istinom da je Hristos vasrksao, pobijedio smrt i mrtvima u grobovima darovao život. Tu Istinu pronosi već više od osam vjekova na ovom prostoru naša pomjesna Crkva, počev od Svetog Save pa do današnjih arhijereja na njegovom tronu i tronovima naših drevnih eparhija. Istinu pokušavaju da sakriju od nas, da je ućutkaju, kao što pokušavaju da dokažu da je i naš Nikšić nečiji drugo grad a ne Svetog Vasilija Ostroškog. Ipak Istina uvijek nađe put a ove godine Sveti Vasilije Ostroški i formalno postaje slava našeg grada. To je samo simbolična potvrda onoga što narod odavno osjeća ali i pokazatelj da se Nikšić vratio svojim korijenima i da sada može sigurnije da zakorači u bolju budućnost davajući dovoljno prostora svakome da se ostvari na ličnom i profesionalnom planu", naveo je Kovačević.

Poželio je i da "ovaj veliki praznik svima podari mudrost, strpljenje i hrabrost da ostanemo zdravi tijelom i duhom i da istrajemo u borbi za one vrijednosti koje su krasile naše slavne pretke".

Jokić: Slaviti život i njegovati istinske vrijednosti

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić čestitao je praznik arhijerejskom namjesniku kotorsko-tivatskom protojereju Nemanji Krivokapiću, sveštenstvu i građanima pravoslavne vjeroispovijesti.

"Nek svjetlost uskrslog Hrista unese radost u vaše domove, mir i ljubav u vaša srca i duše. Želim da ovaj praznik proslavite okruženi porodicom i prijateljima, slaveći život i njegujući istinske, vanvremenske vrijednosti, na dobrobit svih. Srećan Uskrs, Hristos Voskrse", naveo je Jokić.

Mršulja: Mir, praštanje i ljubav

Predsjednica Skupštine opštine Kotor Maja Mršulja čestitala je praznik vjernicima Srpske pravoslavne crkve, sveštenstvu crkve Svetog Nikole u Kotoru, arhijerejskom namjesniku kotorsko-tivatskom, parohu kotorskom protojereju Nemanji Krivokapiću, građankama i građanima.

"Praznik Hristovog vaskrsenja nas uvijek iznova podsjeti na neprolazne vrijednosti, na mir, praštanje i ljubav među ljudima. Želim vam da blage dane provedete u dobrom zdravlju, ispunjene radošću, mirom i blagostanjem. U duhu praznika koji proslavljamo, upućujem najiskrenije čestitke uz radosni pozdrav vječne istine i nade, 'Hristos vaskrse-Vaistinu vaskrse'", napisala je ona.

Nenezić: Vaskrs da podstakne slogu

Predsjednik Skupštine opštine Bar Branislav Nenezić uputio je čestitku svim građanima pravoslavne vjeroispovijesti u Baru i Crnoj Gori, "uz iskrene želje da slavljenje Vaskrsa u sve domove donese radost, dobro zdravlje i podstakne na slogu među bližnjima, komšijama i svim ljudima dobre volje".

"Siguran sam da će duh Vaskrsa, koji predstavlja novo rođenje i ljubav među svima nama, biti još jedna prilika da svi zajedno još jednom o tome preispitamo sebe i da se još snažnije okrenemo trudu da nastavimo da promovišemo univerzalne vrijednosti dobra u građanskom društvu kome težimo.

"Radost u ovim prazničnim danima, koju mi u Baru vjekovima dijelimo sa svojim komšijama, biće još jedan impuls nadahnuća za jačanje međusobnog razumijevanja, širenja solidarnosti i međusobnog poštovanja, kao jedinoga puta stvaranja sigurnije budućnosti za sve građanke i građane Bara.

"U Baru smo to oduvijek znali činiti, ali podsjetimo se ovih blagih dana da poštujemo i čuvamo jedni druge, nastavimo da koračamo putem koji su naši mudri i slavni preci nam pokazali i utabali, kako bismo danas iskrenim zajedništvom snažili naš Bar i našu Crnu Goru", naveo je Nenezić.

Bonus video: