Starica u nevolji, poštar ne donosi pare: Dio "crkavice" ode dok stigne do banke

"Kako oni koji donose propise ne razmisle na koji način ja da dođem do Kolašina? Nijesam jedina u ovakoj situaciji, sigurna sam”
142 pregleda 3 komentar(a)
Milka Rnković, Foto: Dragana Šćepanović
Milka Rnković, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 12.09.2017. 05:51h

Milka Rnković (85) iz sela Starče tvrdi da naknadu za “invalidninu” može da podigne samo u banci.

Ona kaže da je prinuđeno da dio “crkavice” potroši na taksi, ili da je neko drugi vozi do 35 kilometara udaljenog Kolašina kako bi u banci podigla novac, jer joj ga poštar više ne donosi.

“Za taksi dam mnogo, ode mi veliki dio tog primanja. Izgubim cijeli dan, a kod kuće mi je sestričina od 53 godine o kojoj brinem cijeli život i koja je u jako lošem zdrastvenom stanju. Od kraja prošle godine za tu 'crkavicu' od primanja moram do grada. Starost, a ni materijalna situacija, više mi ne dozvoljavaju da idem tako često do grada. Zbog toga nekad kod komšija pozajmim pare, pa idem svakog drugog ili trećeg mjeseca”.

Ona priča da da u Gornjoj Morači postoji pošta i da zna da penzije, socijale i ostala primanja donosi poštar.

Starica kaže da je “samo neko bez osjećaja mogao odrediti da se invalidnine primaju na banci”.

“Mnogo bi mi značilo kada bi propisi bili drugačiji, pa da nemam ove dodatne troškove i napore koji su za mene bolesnu pregolemi. Kako oni koji donose propise ne razmisle na koji način ja da dođem do Kolašina? Nijesam jedina u ovakoj situaciji, sigurna sam”.

Direktorica Centra za socijalni rad Mojkovac i Kolašin Sonja Damjanović pojasnila je Rnkovićeva nije korisnica invalidnine, već primaja po osnovu porodičnog smještaja.

Ta vrsta primanja za razliku od drugih, kazala je ona, isplaćuje se isključivo preko banke.

“Tako je, između ostalog, i zbog sprečavanja zloupotreba, to jest onemugućavanja da primanje kasno stigne ili ga podigne neko drugo lice, što se ranije dešavalo. Mi novac oko 20. prebacujemo banci, uz spisak korisnika... S obzirom da se Rnkovićeva obratila i meni iznoseći zamjerke na račun načina primanja naknade, objasnila sam joj sve. Takođe, shvatajući da je stara žena i da živi u udaljenom selu, objasnila sam da može neko drugo lice da ovlasti da sa njenog računa u banci podiže tu naknadu”, kazala je Damjanovićeva.

Bonus video: