NPCG: Rekordna zapljena protivzakonitih sredstava u NP Skadarsko jezero

Među oduzetim sredstvima su akumulatori, električni pretvarači, sonde i lampe koje se koriste za nezakoniti izlov ribe.

8638 pregleda 33 reakcija 12 komentar(a)
Foto: NPCG
Foto: NPCG

Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG) saopštili su da je u Nacionalnom parku Skadarsko jezero zaplijenjena rekordna količina protivzakonitih sredstava.

Kako se navodi u saopštenju među oduzetim sredstvima su akumulatori, električni pretvarači, sonde i lampe koje se koriste za nezakoniti izlov ribe.

Akcija je sprovedena u zajedničkoj saradnji Službe zaštite Nacionalnog parka Skadarsko jezero, Plovne jedinice Uprave policije i direktora JPNPCG Vladimira Martinovića.

Nakon akcije, kako se navodi u saopštenju razmotriće se pitanje uklanjanja ilegalnih splavova i objekata koji služe za nelegalne aktivnosti. Vlasnicima tih objekata, kako se dodaje, će biti dat razuman rok za uklanjanje, nakon čega će biti uklonjeni sa državne imovine.

"Nadam se da nevladin sektor i institucije sistema neće više nikada biti na različitim stranama u pitanjima vezanim za životnu sredinu i prirodne resurse Crne Gore. Kao što se nadam da smo definitivno ušli u fazu u kojoj pridjev “ ekološka“ neće biti samo mrtvo slovo na papiru, već da će u svim našim budućim strategijama predstavljati neupitan uslov i iskreno poštovanu ustavnu obavezu", rekao je Martinović.

Iz NPCG su podsjetili da je u toku ribolovni zabran na sve vrste riba i vodenih organizama osim jegulje, koji je počeo 15. marta i traje do 15. maja.

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore pokrenulo je i kampanju „Stop krivolovu" sa ciljem podizanja svijesti o važnosti očuvanja ribljeg fonda i biodiverziteta NP Skadarsko jezero.

Apelovali su na građane da prijave nepravilnosti koje primijete u parku na broj 067/000-825. Vanpijačna i nelegalna prodaja ribe može se prijaviti Komunalnoj policiji na broj 067 002 005.

Bonus video: