Dukaj: Brža i bolja javna usluga cilj bez alternative

Dukaj je kazao da je decentralizacija lokalnih samouprava jedan od osnovnih uslova demokratskog unapređenja društva

2049 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Ministarstvo javne uprave
Foto: Ministarstvo javne uprave

Brža i bolja javna usluga za građane i privredu cilj je bez alternative na putu demokratskog razvoja države, poručio je ministar javne uprave Maraš Dukaj.

Iz Ministarstva javne uprave (MJU) saopšteno je da se ministarka unutrašnjih poslova Litvanije Agne Bilotaite sastala danas sa Dukajem, u sjedištu Ministarstva unutrašnjih poslova u Vilniusu.

Bilotaite je naglasila da je jedna od prioritetnih aktivnosti Ministarstva unutrašnjih poslova Litvanije formiranje državne politike u oblasti javne uprave, kao i uređenje i koordinacija njenog sprovođenja.

Dukaj je kazao da je decentralizacija lokalnih samouprava jedan od osnovnih uslova demokratskog unapređenja društva.

“Preduzimamo konkretne mjere kojim će lokalne samouprave dobiti realni stepen decentralizacije, kako bi se razvijale na pravi način u finansijskom i kadrovskom smislu”, istakao je Dukaj.

On je naveo da procesi digitalizacije javne uprave i uvođenje elektronskih servisa predstavljaju važan dio procesa reforme javne uprave.

“Brža i bolja javna usluga za građane i privredu je cilj bez alternative na putu demokratskog razvoja zemlje", rekao je Dukaj.

Iz MJU su saopštili da je, između ostalog, naglašeno da je uvođenje upravljanja kvalitetom u javnoj upravi jedna od glavnih prioriteta Strategije reforme javne uprave za period od prošle do 2026. godine, koja određuje mapu puta ka ostvarenju tog važnog cilja.

“Koriste se ekspertska znanja i drugi potencijali naprednijih zemalja – međunarodnih organizacija, koji se bave tom tematikom”, navodi se u saopštenju.

Sagovornici su se saglasili da postoji prostor za unapređenje saradnje u okviru razmjene iskustava o decentralizaciji lokalnih samouprava i osnaživanja tog sistema.

Bonus video: