Tivatski vatrogasci još čekaju pravi krov nad glavom

Tivatski vatrogasci imali su i tri akcije pretrage terena u potrazi za nestalim osobama, dvije intervencije izvlačenja povrijeđenih iz havarisanih vozila u saobraćajnim udesima, te 15 akcija spašavanja prilikom elementarnih nepogoda

9123 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Služba zaštite Opštine Tivat tokom prošle godine imala je ukupno 1.290 aktivnosti, koje su podrazumijevale izlaske na teren njenih pripadnika i specijalnih vozila raznim povodima.

Od toga su bile ukupno 22 intervencije na gašenju požara na objektima, 48 intervencija na gašenju pošara na otvorenom prostoru, četiri požara na vozilima, dva požara na elektroinstalacijama, tri akcije pretrage terena u potrazi za nestalim osobama, dvije intervencije izvlačenja povrijeđenih iz havarisanih vozila u saobraćajnim udesima, te 15 akcija spašavanja prilikom elementarnih nepogoda, tehničko-tehnoloških i drugih nesreća.

Tivatski vatrogasci lani su imali i dvije akcije spašavanja životinja, a u 303 navrata svojim cisternama su građanima i privredi dostavljali vodu.

Osim konstantnog rada na uvježbavanju i podizanju nivoa sposobnosti svog sastava, Služba zaštite kojom komanduje Milorad Giljača lani je preduzele i više aktivnosti na opštem poboljšanju spremnosti grada i njegovih stanovnika za suočavanje sa vanrednim situacijama. Tako su uz pomoć mještana i finansijsku podršku Opštine nakon probijanja protivpožarnog puta na potezu Peani - Sv. Agata, koji je završen 2020, lani počele aktivnosti na pripremi za uređenje i osposobljavanje požarnog puta Đuraševići - Grabovac u dužini od oko 700 metara, koji trenutno nije u funkciji i trebalo bi ga osposobiti.

Iniciran je sastanak sa Turističkom organizacijom Tivta i Komunalnim preduzećem u cilju realizacije osposobljavanja i drugih požarnih puteva, jer su oni po više osnova važni za opštinu.

Vazdušna sirena za uzbunjivanje u gradu, koja nije bila u funkciji od 1999. godine je osposobljena, i u narednom periodu bi Logistički tim SZ Tivta trebalo da uradi akustični elaborat vazdušnog uzbunjivanja. Logistički tim SZ Tivat je za potrebe JPU “Bambi” Tivat uradio dio preduzetog Plana zaštite i spašavanja - Plan evakuacije i ujedno izvršio prezentaciju tog plana, kao i obuku zaposlenih u vrtiću o njihovim konkretnim zaduženjima. U tri objekta JPU “Bambi” ukupno boravi preko hiljadu djece.

Služba zaštite Tivat je u okviru preventivnih aktivnosti u saradnji sa Komunalnim i preduzećem Vodovod i kanalizacija obezbijedila rezervne količine vode u slučaju havarije na vodovodnom sistemu, kao i za potrebe tehničke vode za Komunalno. U tom smislu, stavljeno je u funkciju vještačko jezero na kompleksu nekadašnjeg poljoprivrednog dobra Montepranzo-Bokaprodukt preko puta tivatskog aerodroma, urađen je i pristupni put do jezera, postavljene pumpe za vodu, izgrađen je i postavljen splav za potrebe više vatrogasnih pumpi, kako bi snabdijevanje vodom, u slučaju potrebe, bilo u kontinuitetu i punjenje vode iz jezera bilo dovoljno za više vozila istovremeno.

SZS je lani iz objekta hotel “Tivat” kojeg je privremeno koristila prebačena na novu privremenu lokaciju u prostoru nekadašnjeg vojnog objekta Opatovo, koja nije adekvatno pozicionirana u odnosu na potrebe grada, pa u SZS sa nestrpljenjem čekaju da lokalna uprava Tivta konačno stvori preduslove za gradnju novog, pravog vatrogasnog doma na za to najpovoljnijoj i najviše odgovarajućoj lokaciji - prostoru u blizini akteulne zgrade Odjeljenja bezbjednosti Tivat, preko puta Porto Montenegra.

Služba zaštite Opštine Tivat raspolaže sa ukupno 15 raznih protivpožarnih, transportnih i drugih vozila od kojih su neka ustupljena na korišenje lokalnim dobrovoljnim vatrogasnim društvima “Krtoli” iz Radovića i “Tivat” iz centra grada. Zahvaljujući donaciji ambasade Japana vrijednoj 68.265 eura, Služba zaštite Tivta je lani dobila 30 kompleta novih vatrogasnih zaštitnih odijela sa pratećom ličnom opremom za sve svoje pripadnike, nov i elektrohidraulični razvalni alat za spašavanje povrijeđenih u saobraćajnim udesima, kao i mašinu za punjenje prenosnih protivpožarnih aparata.

Bonus video: