Nikšić: Za poljoprivredu 60 hiljada eura

Polovina novca biće usmjerena za podršku nikšićkim gazdinstvima u vezi s prodajom sopstvenih proizvoda

4677 pregleda 3 komentar(a)
Najviše novca za zakup tezgi na pijaci, Foto: Svetlana Mandić
Najviše novca za zakup tezgi na pijaci, Foto: Svetlana Mandić

Odbornici Skupštine opštine Nikšić će na sjednici koja će biti održana 27. aprila odlučivati o Programu podsticajnih mjera za razvoj poljoprivredne proizvodnje u toj opštini za 2023. godinu.

Budžetom za tekuću godinu su za te namjene planirana sredstva u ukupnom iznosu od 60.000 eura, a polovina planiranih sredstava će biti usmjerena za podršku poljoprivrednim gazdinstvima u vezi s prodajom sopstvenih proizvoda, preko plaćanja zakupa tezgi na gradskoj pijaci.

Po deset hiljada namijenjeno je kao podrška za nabavku sjemenskog i sadnog materijala povrtarskih kultura i podizanje novih ili obnavljanje postojećih višegodišnjih zasada voćaka i vinove loze. Za podršku za preradu mlijeka na malim poljoprivrednim gazdinstvima i malim proizvođačima mlijeka planirano je sedam hiljada eura, dok je tri hiljade planirano za organizovanje sajma lokalnih proizvoda.

Realizaciju tog programa će sprovoditi Sekretarijat za finansije, razvoj i preduzetništvo, koji će i odlučivati o ostvarivanju prava na podsticaje, dok se raspodjela sredstva vrši se na osnovu javnog poziva.

Podrška korisnicima Programa izvršavaće se po dinamici utvrđenoj budžetskim planom potrošnje za 2023. godinu, koji odobrava Sekretarijat, a najkasnije do kraja kalendarske godine.

Iako taj Program važi do kraja kalendarske godine za koju se odnosi, Sekretarijat može da u slučaju utroška budžetom planiranih sredstava rješenjem zatvori pojedinačne mjere prije isteka kalendarske godine. Kako u Odluci stoji, jedan korisnik može konkurisati najviše za jednu mjeru iz Programa u period na koji se isti odnosi, i to samo jednom, a Sekretarijat će, u cilju kontrole namjenskog trošenja sredstava i opravdanosti zahtjeva, vršiti provjeru na terenu.

Bonus video: