Mršulja osudila rušenje skalinade u Prčanju: Najprimitivniji vandalski čin, nadležni da sankcionišu počinioce

"O kakvim licima je riječ govori činjenica da su se usudili na uništavavanje onog što je zaštićeni kulturni spomenik, onog što je dio svetinje", navodi se u saopštenju

4601 pregleda 4 komentar(a)
Mršulja, Foto: Skupština opštine Kotor
Mršulja, Foto: Skupština opštine Kotor

Predsjednica Skupštine opštine Kotor Maja Mršulja saopštila je da osuđuje najprimitivniji, vandalski čin lica koja su u noći između nedjelje i ponedjeljka, srušili skalinadu Bogorodičinog hrama na Prčanju.

"O kakvim licima je riječ govori činjenica da su se usudili na uništavavanje onog što je zaštićeni kulturni spomenik, onog što je dio svetinje", navodi se u saopštenju Opštine Kotor .

"Pozivam nadležne organe da hitno pronađu vinovnike ovog nemilog događaja i sankcionišu ih u skladu sa zakonom a kako se ništa slično više ne bi ponovilo u gradu koji je pod zaštitom UNESCO-a", zaključuje se u saopštenju.

Podsjećamo, u Prčanju je oštećena balustrada na monumentalnom stepeništu Bogorodičinog hrama (Crkve rođenja blažene djevice Marije), pri čemu su odvaljena dva kapitela na stubovima stepeništa u blizini kipa Isusa ispod crkve.

Kotorska policija identifikovala je maloljetnika osumnjičenog za oštećivanje, koji je navodno u momentu kada je oštetio balustradu, bio u pripitom stanju i iza njegovog neprimjerenog postupka ne stoje nikakvi nacionalistički ili motivi vjerske netrpeljivosti.

Bonus video: