Stiže 168 kutija trikafte

Ukoliko ne bude žalbi, potpisivanje ugovora može se očekivati krajem aprila

4532 pregleda 39 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Udruženje
Foto: Udruženje

Zdravstvena ustanova “Montefarm” uskoro bi trebalo da nabavi 168 kutija lijeka protiv cistične fibroze, u vrijednosti od oko 1,35 miliona eura.

Poziv za nadmetanje raspisan je u drugoj polovini marta, dok je odluka o izboru najpovoljnije ponude donesena 10. aprila. Ukoliko ne bude žalbi, potpisivanje ugovora sa dobavljačem lijeka može se očekivati za desetak dana.

”Montefarm” za godišnju nabavku lijeka raspolaže sa 5,2 miliona eura. U ovoj fazi, traženo je 20 kutija Kaftrio tableta 56x (37,5mg+25mg+50mg), 60 kutija Kaftrio film tableta 56x (75mg+50mg+100mg), 20 kutija Kalydeco film tableta, 28x75mg i 64 kutije Kalydeco film tableta, 28x150mg.

Institut za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore (CINMED) izdao je u prvoj polovini februara saglasnost za uvoz ljekova namijenjenih za liječenje pacijenata oboljelih od cistične fibroze.

Time je, kako su kazali iz Ministarstva zdravlja, napravljen još jedan korak kako bi crnogorski osiguranici oboljeli od te bolesti dobili potrebnu terapiju.

”Postupajući po zahtjevu za izdavanje saglasnosti za uvoz ljekova koji nemaju dozvolu za stavljenje u promet, a u skladu sa Zakonom o ljekovima, Institut je izdao saglasnost za ljekove Kaftrio i Kalydeco (Trikafta), koji se koriste u terapiji cistične fibroze”, saopšteno je.

Prethodno je Komisija Ministarstva zdravlja koja se bavi rijetkim bolestima omogućila uvođenje lijeka Trikafta pacijentima oboljelim od cistične fibroze, budući da se radi se o lijeku koji nije registrovan u Crnoj Gori.

”Terapija je odobrena za ukupno 19 pacijenata koji su prošli sve neophodne kontrolne preglede prije uvođenja lijeka u terapiju. Lijek je odobren za primjenu za sve pacijente uzrasta do 18 godina, njih 16 i za tri odrasla pacijenta”,kazali su ranije iz Ministarstva zdravlja.

Komisija koja je odobrila primjenu lijeka “Trikafta” će u narednom periodu da prati efekte terapije i nastavak liječenja pacijenata.

U Crnoj Gori je 38 pacijenata sa cističnom fibrozom. Prema tvrdnjama nadležnih, nijesu svi pacijenti indikovani da odmah dobiju terapiju.

Prema ranijim procjenama, ukoliko bi svih 38 pacijenata bili kandidati za ovu vrstu terapije, u tu svrhu bilo bi neophodno opredijeliti oko sedam miliona eura.

Iz Udruženja za pomoć osobama sa cističnom fibrozom ranije su rekli da “kada ovaj lijek bude dostupan svim pacijentima, cilj će biti u potpunosti ostvaren”.

To Udruženje osnovano je 2017, a protekle dvije godine borili su se za uvođenje Trikafte.

”’Trikafta’ je za jako kratak period postala priznata, registrovana i sastavni dio terapije svakog CF borca u Americi, zemljama Evropske unije, a počela je njena primjena i u regionu (Srbija, Hrvatska, Slovenija i Republika Srpska). ‘Trikafta’ se primjenjuje kod oboljelih koji imaju f508del mutaciju”, kazali su ranije “Vijestima”.

Cistična fibroza je nasljedno genetsko i neizlječivo oboljenje, pogađa jedno od 2.500 do 3.500 novorođenčadi. Kako navodi DNK Centar za genetiku iz Srbije, bolest se karakteriše promjenama na plućima i pankreasu gdje se stvara gust, mukozni sekret koji može dovesti do zapušenja bronhiola i pankreasnih kanala, što dovodi do čestih zapaljenja i insuficijencije tih organa. CF može da dovede i do poremećaja funkcije ostalih organa...

Cistična fibroza, kako su ranije pojasnili iz crnogorskog Udruženja, ima oko 2.000 mutacija, dok je u svijetu najrasprostranjenija mutacija f508del i obuhvata oko 90 odsto populacije. Od 38 pacijenata sa cističnom fibrozom u Crnoj Gori, 29 je maloljetno, a devet punoljetno. Takođe, od 38 njih, 37 je sa mutacijom f508del.

Bonus video: