HRA: SDT ponovo da razmotri ubistva i ranjavanja u Kaluđerskom lazu

"Danas se navršavaju 24 godine od kako su pripadnici Vojske Savezne Republike Jugoslavije na području Kaluđerskog laza, u blizini Rožaja, ubili 22 i ranili 7 civila albanske nacionalnosti, koji su sa ratom zahvaćenog Kosova prešli u Crnu Goru za vrijeme NATO intervencije 1999. godine", navodi se u saopštenju

3286 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: HRA
Ilustracija, Foto: HRA

Akcija za ljudska prava je pozvala Specijalno državno tužilaštvo (SDT) da postupi u skladu sa svojom strateškom obavezom, i ponovo razmotri slučaj ubistava i ranjavanja izbjeglica i mještana u Kaluđerskom lazu.

To su kazali povodom 18. aprila, odnosno događaja iz 1999. godine u Kaluđerskom lazu, kada je u prvom talasu ubijeno šest a ranjeno pet lica, i kasnije ubijeno još 11 lica.

"Prema tvrdnjama zastupnika porodica žrtava, advokata Velije Murića, prvobitnom optužnicom nijesu bili obuhvaćeni ni svi izvršioci ovog zločina, ni sve žrtve", navodi se u saopštenju Akcije za ljudska prava.

Zbog toga je on kako je saopšteno, prije osam godina, 18. aprila 2015., podnio krivičnu prijavu ispred Crnogorskog komiteta pravnika za ljudska prava.

"Međutim, izvještaji SDT ne govore o postupanju po ovoj prijavi", navodi se u saopštenju.

"Danas se navršavaju 24 godine od kako su pripadnici Vojske Savezne Republike Jugoslavije na području Kaluđerskog laza, u blizini Rožaja, ubili 22 i ranili 7 civila albanske nacionalnosti, koji su sa ratom zahvaćenog Kosova prešli u Crnu Goru za vrijeme NATO intervencije 1999. godine", navodi se u saopštenju.

Dodaju da je usljed loše sprovedene istrage i nedostatka dokaza, u ovom predmetu do danas nije utvrđena odgovornost nijedne osobe za ovaj zločin, te da je nepoznato šta je učinjeno povodom krivične prijave koju je prije osam godina podnio advokat Velija Murić.

"Do danas su procesuirana ubistva jedanaest civila, od kojih je šestoro ubijeno u Kaluđerskom lazu, a ostali na drugim lokacijama. Zbog loše sprovedene istrage u ovom predmetu prema presudi Višeg suda u Bijelom Polju, tokom suđenja nije bilo moguće utvrditi ko je pucao na civile, pa su svi optuženi pripadnici Vojske SRJ zbog nedostatka dokaza oslobođeni 2014. godine", dodaje se u saopštenju.

"U ovom predmetu Viši sud u Bijelom Polju nije ni dao odgovor na pitanje da li je na području Kaluđerskog laza počinjen ratni zločin. Time je umanjio mogućnost utvrđivanja odgovornosti nadređenih osoba neposrednim izvršiocima po osnovu komandne odgovornosti", zaključili su iz Akcije za ljudska prava.

Podsjećamo, penzionisani pukovnik Predrag Strugar i pripadnici bivše Vojske Jugoslavije, oslobođeni su optužbe za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, koji je, prema optužnici, počinjen u Kaluđerskom lazu u proljeće 1999. godine. Oni su bili optuženi da su kršeći pravila međunarodnog prava, nečovječno postupili prema civilnom stanovništvu albanske nacionalnosti.

Bonus video: