Novaković Đurović: Crna Gora izabrana da potpredsjedava Ekonomskom komisijom Ujedinjenih nacija za Evropu

Iz Ministarstva su kazali da će u narednom, dvogodišnjem periodu UNICEF-om predsjedavati Švajcarska, a potpredsjedavati Austrija i Crna Gora

6083 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Ministarstvo ekologije prostornog planiranja i urbanizma
Foto: Ministarstvo ekologije prostornog planiranja i urbanizma

Crna Gora je izabrana da potpredsjedava Ekonomskom komisijom Ujedinjenih nacija (UN) za Evropu na 70. zasjedanju, saopšteno je iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Zasjedanje se, kako navode, održava od 18. do 19. aprila u Ženevi.

Iz Ministarstva su kazali da će u narednom, dvogodišnjem periodu UNICEF-om predsjedavati Švajcarska, a potpredsjedavati Austrija i Crna Gora.

"Ovim izborom omogućeno je učešće Crnoj Gori na prvoj liniji u donošenju značajnih odluka u oblasti ekonomskog razvoja ECE regiona", rečeno je iz Ministarstva.

Delegacija Crne Gore je, kako se navodi, na čelu sa ministarkom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Anom Novaković Đurović, na marginama 70. zasjedanja UNICEF-a, održala je bilateralne sastanke sa Olgom Algajerovom, izvršnom sekretarkom UNICEF-a i Silvi Motard, v. d. regionalnom direktorkom Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu za Evropu (UNEP).

Prema njihovim riječima, Novaković Đurović je tokom sastanaka ukazala na prioritete i brojne izazove u oblasti održivog razvoja i životne sredine, koje proističu iz pretpristupnog poglavlja 27 – Životna sredina i klimatske promjene za članstvo u Evropskoj uniji, zelene agende za Zapadni Balkan i UN agende za održivi razvoj 2030.

"Uz veliku zahvalnost Crnoj Gori za učešće na 70. zasjedanju UNECE, ohrabreno je i učešće Crne Gore u radu svih podtijela UNECE-a u cilju dostizanja digitalne zelene budućnosti. Imajući u vidu značaj podrške agnecija Ujedinjenih nacija u dostizanju zacrtanih ciljeva u razvojnim oblastima Crne Gore, ponuđena je ekspertska podrška od strane UNECE i UNEP-a, za izradu analiza stanja i definisanja preporuka u kontekstu jačanja institucionalnih i zakonodavnih kapaciteta", piše u saopštenju Ministarstva.

Bonus video: