Nakon šumskog požara 30 godina nema gradnje na tom zemljištu

Poslanici usvojili izmjene i dopune Zakona o šumama koje je predložio poslanik Prave Marko Milačić

20895 pregleda 448 reakcija 18 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Svetlana Mandić
Ilustracija, Foto: Svetlana Mandić

Skupština je danas usvojila izmjene i dopune Zakona o šumama kojim je zabranjena promjena namjene izgorelog šumskog zemljišta u periodu od 30 godina od dana nastanka požara.

"Zabranjuje se svaka aktivnost, kojom se sprečava obnova izgorele šume u periodu od 30 godina od dana nastanka požara", piše u novom članu zakona koji je predložio poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić.

Kako je navedeno u obrazloženju, svrha uvođenja zabrane je da se spriječi izazivanje požara u šumi i na šumskom zemljištu, koje se čini sa namjerom da se oslobodi prostor za izgradnju objekata.

"Oslobađanjem prostora od šume se stvaraju uslovi za promjenu namjene šumskog zemljišta u građevinsko zemljište i tako omogućava izgradnja objekata, koji nije moguće izgraditi na šumskom zemljištu. Radi sprečavanja izgradnje objekata na zemljištu, na kojem je prethodno bila šuma, koja je izgorela, uvodi se zabrana na period od 30 godina. Zabrana promjene namjene šumskog zemljišta svoj puni efekat postiže, ako se na izgorelom šumskom zemljištu u navedenom periodu od 30 godina stvarno bude obnovila šuma, odnosno ako izrastu nova odrasla stabla ma mjestu izgorelih. Neophodno je zato zabraniti u tom periodu bilo kakve aktivnosti, kojima se sprečava obnova šume", piše u obrazloženju.

Navodi se da slično rješenje postoji i u drugim zemljama Evropske unije.

Zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom listu.

Bonus video: