Slika i fotografija – nova tema "Imaginarijuma"

Projekat "Imaginarijum" obuhvata niz sesija čija je osnovna tema fenomen slike tretiran kroz razne umjetnosti

2700 pregleda 0 komentar(a)
Imaginarijum, Foto: Privatna arhiva
Imaginarijum, Foto: Privatna arhiva

"Slika i fotografija" tema je treće sesije projekta "Imaginarijum" koja će biti održana sjutra veče u sali "Zahumlja" sa početkom u 19 časova.

Gosti "Imaginarijuma" biće mr Anka Gardašević, umjetnica, i Ljiljana Karadžić istoričarka umjetnosti, dok će razgovor voditi autorka projekta, istoričarka umjetnosti i urednica programa u JU “Zahumlje” Kristina Radović.

Projekat "Imaginarijum" obuhvata niz sesija čija je osnovna tema fenomen slike tretiran kroz razne umjetnosti.

"Cilj je da se kroz fenomen slike sagleda i afirmiše savremena umjetnička scena i kritika i posebno kod mlađih generacija, razvije i sugeriše vrjednosni stav o konkretnim umjetničkim djelima. U programu će se predstaviti i o fenomenu slike govoriti renomirane ličnosti sa regionalne i državne kulturno – umjetničke scene", riječi su Kristine Radović.

Anka Gardašević je diplomirala i magistrirala na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. Studijski je boravila u okviru JFDP programa US State Department na Odsjeku za fotografiju Univerziteta George Washington u Vašingtonu. Zaposlena je na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinje.

Umjetničku praksu bazirala je na fotografiji, videu, foto-kolažima, multimedijalnim radovima. Izlagala je na više izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je više nagrada iz oblasti likovne umjetnosti:

Ljiljana Karadžić je istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka. Diplomirala je istoriju umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Bila je saradnica redakcije Trećeg programa Radio Beograda u rubrici Likovna hronika.

Radila je u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu i Muzeju grada Beograda, kao i u Centru savremne umjetnosti Crne Gore (CSUCG) kao kustoškinja, a u periodu 2011-2013. je bila i umjetnička direktorica CSUCG-a.

Radila je i u Narodnom i Istorijskom muzeju Crne Gore, a sada je rukovoditeljka muzejskog sektora u JU Muzeji i galerije Podgorice. Bila je urednica časopisa za savremenu umjetnost „Artcentrala“ i kustoškinja brojnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Bila je selektorka brojnih salona, autorka je većeg broja tekstova o crnogorskoj savremenoj umjetnosti i predgovora u katalozima. Urednica je monografije Krsto Andrijašević i kourednica monografija Tomo Pavićević i Plamene zore – 100 godina Komunističke partije Jugoslavije (2019). Članica je odbora za istoriju umjetnosti CANU.

Bonus video: