E-usluge da budu do kraja onlajn

Objavljena analiza o zadovoljstvu građana i biznis zajednice postojećim e-servisima javne uprave

2985 pregleda 0 komentar(a)
Sa prezentacije izvještaja, Foto: UNDP
Sa prezentacije izvještaja, Foto: UNDP

Građani i privrednici žele jednostavne i funkcionalne elektronske usluge i žele da se one do kraja mogu obaviti onlajn. To se, pored ostalog, navodi u izvještaju o stepenu zadovoljstva građana i biznis zajednice postojećim e-uslugama javne uprave i preferencijama korisnika, koje je sprovela agencija CEED Consulting.

Za potrebe izvještaja, anketirano je 1.060 ispitanika, iz gradskih i ruralnih sredina, u sva tri regiona.

Analiza je pokazala da su građani i privreda uglavnom upoznati sa dostupnim e-uslugama javne uprave, ali smatraju i da treba raditi na poboljšanju postojećih i razvoju novih e-servisa, kao i na povećanju informisanosti i digitalnih vještina građana, uz jačanje digitalnih kapaciteta zaposlenih u javnoj upravi. U digitalni ekosistem treba da se uključe i lokalne samouprave.

Istraživanje pokazuje da e-usluge često koristi 40,6 odsto građana/ki, što je za šest odsto manje u odnosu na prošlu godinu. Kao najčešće razloge za nekorišćenje usluga, navode nedostatak potrebe za e-uslugama (55,9%), manjak tehničkog znanja (19,0%) i povjerenja da će posao biti završen (15,1%), kao i sklonost ka tradicionalnom modelu upotrebe usluga (20,7%).

Kada su u pitanju digitalne vještine, srednji nivo znanja ima približno isti broj muškaraca i žena, dok visok nivo znanja ima nešto više žena (21,7% u odnosu na 19,2%). Među onima bez vještina u korišćenju interneta dominiraju stanovnici sjevera Crne Gore.

U narednom periodu najveći broj građana i građanki želio bi da se izdavanje, odnosno promjena lične karte može izvršiti e-putem.

Kad je u pitanju biznis zajednica, istraživanje je pokazalo da su preduzeća manje koristila e-usluge, a većina kao razlog navodi da za to nisu imali potrebe. Portal e-Uprava nije primarni izvor informisanja o dostupnim e-uslugama, već se biznis zajednica u čak 43,1% slučajeva uglavnom informiše u direktnom kontaktu sa partnerima i prijateljima.

Među uslugama koje bi preduzeća najviše voljela da koriste u budućnosti, izdvajaju se elektronsko plaćanje administrativnih taksi, prijave i odjave radnika i druge promjene u vezi sa zaposlenjem.

Analiza je rađena kroz projekat “E-usluge i digitalna infrastruktura kao odgovor na kovid-19”, koji finansira EU u saradnji sa UNDP i Ministarstvom javne uprave.

Bonus video: