Kolašin: Traže da se obustavi projekat uzimanja vode iz Ljevaje

Za vodosnabdijevanje objekata na Bjelasici i osnježavanje ski-staza predviđeno je zahvatanje 400l/ s, sa izvora rijeke Ljevaje, na kojoj je i mala hidroelektrana Mušovića rijeka u istoimenom selu

11155 pregleda 61 reakcija 7 komentar(a)
sa javne rasprave, Foto: Dragana Šćepanović
sa javne rasprave, Foto: Dragana Šćepanović

Obustavljanje procedura u vezi sa izgradnjom vodovodnog sistema kojim se obezbjeđuju potrebne količine vode za piće, sanitarne potrebe, protivpožarna zaštita i osnježavanje ski-staza planinskih centara "Kolašin 1600" i "Kolašin 1450", zahtjev je većine od nekoliko desetina učesnika javne rasprave o Elaboratu projene uticaja na životnu sredinu za taj projekat.

Oni su zatražili i promjenu projekta, koje bi, kako su kazali, uslijedilo nakon ozbiljnih anliza i uz učešće javnosti. Za vodosnabdijevanje objekata na Bjelasici i osnježavanje ski-staza predviđeno je zahvatanje 400l/s, sa izvora rijeke Ljevaje, na kojoj je i mala hidroelektrana Mušovića rijeka u istoimenom selu. Najveći dio vode, 260l/s koristilo bi osnježavanju staza na privatnom i državnom ski-centru, 30l/s prediđeno je za vodosnabdijevanje objekata na dva planinska centra, to jest hotele i vile, dok je 110 l/s namijenjeno za vodosnabdijevanje grada.

Kako je objasnila sekretarka za urbanizam Ljiljana Rakočević, na incijativu Ministarstva ekonomskog razvoja, Opština Kolašin i Vodovod su obezbijedili uslove za realizaciju projekata. Tadašnji predsjednik Opštine Milosav Bulatović je donio odluku kojom je vodovod za vodosnabdijevanje i osnježavanje proglasio objektom od opšteg interesa.

tribina KL
foto: Dragana Šćepanović

Mještani Mušovića Rijeke i još nekoliko sela, ekološki aktivisti, zapošljeni u mHE... tvrde da je projekat predimenzioniran, ekološki i ekonomski problematičan.

Učenici javne rasprave kazali su da je moguće krivično djelo činjenica što je osnježavanje ski-staza, uz vodosnabdijevanje, uključeno u projekat i proglašeno javnim intresom. Mještani i aktivisti tvrde da se ne protive zahvatanju vode za vodosnabdijevanje, ali smatraju da je skandalozno što se najviše pijaće vode uzima za osnježavanje.

Tvrde da vode za te potrebe ima na Bjelasici, neposredno pored ski-cenatra. Podsjetili su da je dio vode iz tunela Klisura, ispod Bjelasice, usmjeren ka privatanih mHE ka Andrijevici, a da je na rijeci paljevinska, koja je mnogo bliže skijalištu, već izgrađena privatna mHE.

Ratko Čogurić je kazao kako je projektom predivđeno značajno više vode za osnježavanje, u odnosu na prethodno iskazane potrebe ski-centara.

tribina KL
foto: Dragana Šćepanović

Prethodnim idejnim rješenjem iz 2016. godine, podsjetio je on, za potrebe osnježavanja predivđeno je 160l/s. On je upozorio da će zbog enormnih troškova za struju, koja će biti korišćena za pumpe, koje vodu izbacuju na planinu, voda biti skuplja i za građane Kolašina.

"Sistemom vodovoda će upravljati preduzeće Vodovod i kanalizacija, koje će Ragulatornoj agenciji prikazati troškove koje ima, pa će na osnovu toga biti utvrđena cijena vode za sve korisnike. Nije tačno da će isti proizvod različito koštati za različite potrošače. Mi imao gravitacioni vodovodni sistem, koji sada nema troškove struje i zbog toga je cijena vode prihvatljiva", kazao je Čogurić.

Odbornik GP URA Miodrag Vlahović je kazao je da je Kolašin posljednjih godina ostao bez značajnih količina vode. Kako tvrdi, velika količina vode sa Mateševa se koristi za potrebe auto-puta, što je, objasnio je 200l/s. Prema njegovim riječima, voda iz tunela ispod Bjelasice, 100l/s, pojačava kapacitete privatanih hidrocentrala. Time je značajno promijenjeno, objasnio je on, slivno područje Tare.

"Upakovali ste u isti projekat pijaće vode i tehničke vode. Nekim privatnicima, koji grade na Bjelasici je to ekonomski isplativo, a na štetu je javnog interesa. Projekat osnježavanja treba da bude dobro izanaliziran s aspekta održivosti. Našim tenderima, javanim nabavkama i projektima upravljaju prozođači opreme. To jest, na mnoge projekte utiče vrsta i količina nečije opreme na lageru. U ovom projektu predviđene su pumpe, za koje će se na mjesečnom nivou samo za održavanje trošiti 20.000 eura", rekao je on.

tribina KL
foto: Dragana Šćepanović

Vlahović je podsjetio na prihod mHE Mušovića rijeka, koja, tvrdi, više doprinosi državnom budžetu nego kolašinska skijališta.

Prema riječima Aleksandra Dožića, postoji jeftiniji načini da se obezbijedi dovoljno vode za Kolašin. Na lokalitetu sadašnjeg vodoizvoriša za gradski vodovod, tvrdi on, "postoji još sigurno 30-40 l/s koji se dodatno mogu iskoristit".

Radovan Đukanović direktor HE Perućica, u čijem sastavu je mHE u Mušovića rijeci, kazao je da EP nije obavještavana niti su konsultovani prilikom osmišljavanja projekta i svih procedura. Za javanu raspravu o elaboratu, tvrdi, slučajno je saznao dan prije.

"Mi smo zainteresovana strana, a ni na jedan način nijesmo bili uključeni. Za mHE, koja sada radi maksimalnom snagom, koristimo vodu rijeke Ljevaje. Mi smo 2018. godine dobili od Opštine Kolašin UTU da koristimo svu raspoloživu vodu sa rijeke. Ko je posle 2018. godine dao UTU nekom drugom da zahvati vodu za neke druge potrebe? Naš interes je zaštita mHE, koja je i kulturno dobro i, naravno, isplativa u našem sistemu. Sve dok ne bude ugrožen rad naše mHE, mi nećemo osporiti projekat. U momentu kad ne budemo imali dovoljno vode za rad mHE iskoristićemo sva pravna sredstva da sebe zaštitimo“, rekao je on.

Potpredsjednik Opštine Vasilije Ivanović, predsjednik SO Vasilije Bualtović i novi v. d. direktora Vodovoda i kanlaizacije Miloš Peković podsjetili su da su projekat za vodosnabdijevanje i osnježavanje staza "naslijedili" od prethoden vlasti. Oni su poručili da će svaki, pa i taj projekat, koji se relaizuje u Kolašinu, prije svega, imati za cilj da bude na korist građana, te da su otvoreni za predloge sugestije.

Učesnici javne rasprave nijesu ostavili mnogo prostora da predstavnici resornog ministarstva i Opštine predstave detalje projekata.

Bonus video: