SO Bijelo Polje: Odbornici opozicije napustili sjednicu

Odbornička pitanja su bila jedina tačka dnevnog reda

2616 pregleda 2 komentar(a)
Sjednica Skupštine Opštine Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković
Sjednica Skupštine Opštine Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković

Sekretarka Sekretarijata za finansije Alida Nuhodžić kazala je da dosadašnji podaci ukazuju da je program Evropa sad imao i ima negativne posljedice po prihode Opštine Bijelo Polje, i da doveo u pitanje održivost finansiranja postojećeg budžeta.

Ona je to kazala na sjednici lokalnog parlamenta, na kojoj su odbornička pitanja bila jedina tačka dnevnog reda.

“Opština Bijelo Polje će i u 2023. godini imati umanjene prihode koji su uzrokovani usvajanjem programa Evropa sad”, kazala je Nuhodžić.

Odbornika Damira Mustajbašića (DPS) zanimalo je u kojoj je fazi projekat izgradnje trening kampa Fudbalskog saveza Crne Gore u naselju Lješnica.

Potpredsjednik Opštine Nermir Bećirović je kazao da je u toku ispitivanje zemljišta na lokaciji, podsjećajući da je nakon dobijanja glavnog projekta

Opština u obavezi da izvrši komunalno opremanje zemljišta, izgradi putnu infrastrukturu, uključujući i most preko rijeke Lješnice, izgradi potrebne komunalne objekte i priključke na elektromrežu, kao i neophodne radove na priremi zemljišta.

“Opština je ispunila primarnu obavezu iz Ugovora sklopljenog 14.aprila 2022. godine i izdala urbanističko-tehničke uslove za izgradnju kampa.

Odbornica DPS Jasmila Hot je pitala da li se planira završetak izgradnje stanova za penzionere u ovoj godini.

Sekretar Sekretarijata za lokalnu samoupravu Haris Malagić je odgovorio da je Opština dala doprinos kroz oslobađanje svih komunalija i asfaltiranje pristupnog puta.

“Prva faza se završava a to je ukrovljenje ova tri objekta. Kako smo informisani od strane predsjednika Udruženja penzionera očekuje se pomoć Ministarstva rada i socijalnog staranja i Fonda Pio koji su uz udruženje investitora”, kazao je Malagić.

VD sekretar Sekretarijata za izgradnju Mensur Hajdarpašić je, odgovarajući na pitanje odbornice DPS-a Elze Numanović (DPS) kazao da je Opština Bijelo Polje nema nikakvu odgovornost u kašnjenju radova na izgradnji škole Dušan Korać

“Opština je na raspologanju investitoru i izvođačima u okviru mogućnosti da pruže punu podršku kako bi se ovaj važan projekat priveo namjeni.

“Ugovor su ugovor za izgradnju škole Dušan Korać potpisali Uprava javnih radova i bjelopoljsko preduzeće Unipred u martu 2019. godine sa rokom završetka 26 mjeseci od uvođenja izvođača u posao. Kako je dodao izvođač radova je kao glavni razlog za probijanje rokova na jednom od sastanaka sa predstavnicima uprave škole, naveo problem u finansiranju od strane investitora.

Odbornicu DPS-a Gordanu Knežević interesovalo je zašto nije počela realizacija izgradnje objekta predškolske ustanove Gornji grad (jaslice i vrtić) i ko je odgovoran za to ako je poznato da su obezbjeđena sredstva iz Budedža crne Gore, a Opština je obezbjedila lokaciju i komunalije, pri čemu je Planom kapitalnih investicija određen vremenski period od 2022. do 2024. godine.

Hajdarpašić je istakao da Opština Bijelo Polje nema nikakvu odgovornost u kašnjenju početka radova na ovom projektu već Vlada Crne Gore čija je obaveza bila da realizuje ovaj projekat.

“Opština Bijelo Polje je zbog povećanog broja djece koja su korisnici predškolskih ustanova obezbjedila lokaciju i izdala urbanističko-tehničke uslove kako bi započela realizacija tog projekta”, kazao je on dodajući da je izgradnja novog objekta obaveza Vlade Crne Gore i resornog ministarstva prosvjete, koji će se finansirati preko banke za razvoj Savjeta Evrope u vrijednosti od 1,5 miliona eura.

Bonus video: