CEGAS: Opštine da na sajtovima imaju spisak mjesnih zajednica

"Na osnovu sprovedenog upitnika, svega oko 23 odsto ispitanika je imalo kontakta sa svojom mjesnom zajednicom, dok ostatak, od oko 77 odsto nije", navodi se u saopštenju

5944 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: CEGAS
Ilustracija, Foto: CEGAS

Centar za građanske slobode (CEGAS) apelovao je na opštine da u okviru sajtova imaju spisak mjesnih zajednica, sa podacima adrese i kontakata, kako bi se građani brže, lakše i transparentnije mogli uputiti u njihov rad.

Iz te nevladine organizacije (NVO) su kazali da su, analizirajući Zakon o lokalnoj samoupravi i podzakonske akte koji bliže uređuju rad mjesnih zajednica, kao i njihovoj ulozi u društvu, došli do saznanja o brojnim nezastupljenim pravnim institutima.

"Na osnovu sprovedenog upitnika, svega oko 23 odsto ispitanika je imalo kontakta sa svojom mjesnom zajednicom, dok ostatak, od oko 77 odsto nije", navodi se u saopštenju.

Iz CEGAS-a su rekli da taj podatak nije začudio, ako se uzme u obzir najlakši model saznanja za postojanje određenih mjesnih zajednica, upravo preko sajtova datih opština, koji u tom smislu ne nude ništa.

“Ako krenete korak dalje, pa ostvarite kontakt sa Zajednicom opština, u nadi da ćete tu uspjeti dobiti informativne podatke o mjesnim zajednicama, stanje je identično”, rekli su iz CEGAS-a.

Oni su kazali da je jasno koliko je proces šire i posredne demokratije ugrožen, ako se uzme u obzir mogućnost ostvarivanja neposredne demokratije, upravo u najmanjim jedinicama, kao što je mjesna zajednica, kao i važnost ostvarivanja prava građana na zakonske mogućnosti u donošenju odluka, po pitanju svog najbliže lokaliteta.

“Zanemarljiv broj zbora građana, inicijativa, građanskih inicijativa, kao i referenduma, unutar svih opština u Crnoj Gori, ne može čuditi, ako kao građanke/i, nemamo mogućnost informisanja o mjestima, gdje se ista trebaju održati i podnijeti, odnosno mjesnim zajednicama”, kaže se u saopštenju.

Bonus video: