Kula Lazara Sočice biće otvorena početkom juna

Objekat je tokom istorije imao različitu namjenu, nakon kašnjenja od dvije godine, prvo zbog kovida, a zatim zbog porasta cijena materijala, biće slobodan za posjetioce

17320 pregleda 0 komentar(a)
Kula Lazara Sočice, Foto: PP Piva
Kula Lazara Sočice, Foto: PP Piva

Vrata kule Lazara Sočice u selu Goransko u Pivi, koja su zatvorena u jesen 1987. godine, biće konačno otvorena početkom juna.

Iako je otvaranje regionalnog muzeja, u kome će istorija i priroda ispričati priču tog kraja, trebalo da bude prije dvije godine, do kašnjenja je, prema riječima direktora Parka prirode (PP) “Piva”, Nikole Cicmila došlo prvo zbog kovida, a zatim zbog porasta cijena materijala.

”Nakon intenzivnih radova u proteklom periodu, plan je da se kula Lazara Sočice otvori za posjetioce početkom juna. Svakako, otvaranje objekta je uslovljeno dinamikom preostalih radova i postavljanjem eksponata. Većina radova na adaptaciji objekta je završena. Ostali su neki manji radovi na elektro instalacijama i očekujemo da će isti biti završeni u narednim danima. Nakon toga predstoji opremanje objekta od strane kolega iz Prirodnjačkog i Narodnog muzeja, s tim što su iz Prirodnjačkog muzeja već počeli sa postavljanjem eksponata”, kazao je Cicmil za “Vijesti”.

U kuli čuvenog junaka pored istorijskog i prirodnjačkog muzeja, biće i prostor posvećen vojvodi Sočici kome je kralj Nikola, svjestan njegove snage, rekao: “Lazare, Piva moja, a uprava tvoja”.

”Bogata istorija Pive, sa jedne, i Park prirode ‘Piva’, kao prostor sa izuzetnim bogatstvom biodiverziteta, sa druge strane uslovili su da se prilikom izrade projekta opredijelimo za dvije postavke, istorijsku i prirodnjačku. Projektom je predviđeno da u glavnoj zgradi bude smješten istorijski muzej sa posebnim naglaskom na istoriju Pive. Predviđeno je da u okviru istorijskog muzeja jedna prostorija bude posvećena vojvodi Lazaru Sočici. U glavnoj zgradi, osim istorijskog muzeja, nalaziće se i sala za sastanke i kancelarijski prostor, dok će se u pomoćnim objektima nalaziti prirodnjački muzej, ugostiteljski prostor i apartmani za smještaj”, kazao je Cicmil.

Nikola Cicmil
Nikola Cicmilfoto: Park prirode Piva

Kulu je Sočica sagradio 1864. godine i bila je jedna od najvećih i najljepših kuća toga vremena u Crnoj Gori. Nakon Lazareve smrti kula je prešla u vlasništvo njegovog sina Rista-Muja, koji je poginuo u Drugom svjetskom ratu. Kako Mujo nije imao djece, imovina Lazara Sočice je 1946. godine postala državno vlasništvo. Poslije Drugog svjetskog rata, kula je pretvorena u đački internat, zatim prostor za smještaj milicije i nastavnika, a jedno vrijeme je korišćena i kao omladinska sala za partijske sastanke i kulturno-zabavni život i igranke.

Od 1987. godine vrata kule su zatvorena, a ista je godinama propadala. Mještani Goranska su na zboru u jesen 1999. godine prikupili 9.320 maraka i pokrenuli inicijativu da se formira Odbor za obnovu kule. Skupština opštine Plužine je tu inicijativu prihvatila i naredne godine formirala Odbor. Zahvaljujući sredstvima lokalne uprave, pojedinaca i privrednih organizacija iz Pive, koje su u tom trenutku postojale, adaptacija vojvodine kule je započeta 2001. godine. Kada su sredstva utrošena sa radovima je prekinuto. Opet je 2008. godine nešto sredstava prikupljeno, nastavljeni radovi i nakon dvije godine prekinuti. Tako sve do kraja 2019. kada su Ministarstva kulture i Opštine Plužine postigli dogovor da kuli, koja je dobila status kulturnog dobra, udahnu novi život, kakav ovakvo zdanje odavno zaslužuje, i otvore regionalni muzej.

”Objekat je tokom istorije imao različitu namjenu, a krajem prošlog vijeka nalazio se u prilično lošem stanju kada su krenule prve inicijative za obnavljanjem. Nakon evo više od 20 godina adaptacija objekta je završena i isti je dobio namjenu kakvu zaslužuje, da ‘priča’ priču o bogatoj istoriji Pive, istovremeno naglašavajući da u budućnosti treba da više vodimo računa o prirodi”, istakao je Cicmil.

Otvaranje muzeja, prema njegovim riječima, upotpuniće turističku ponudu Pive.

”Geografska lokacija objekta, koju je svojevremeno Jovan Cvijić opisao kao mjesto odakle se pruža najljepši pogled na Balkanu, blizina Pivskog jezera, Pivskog manastira… usloviće da kula Lazara Sočice postane nezaobilazna stanica turista koji posjećuju Park prirode ‘Piva’ i uopšte teritoriju opštine Plužine”.

Krajem mjeseca otvaranje objekta u Crkvičkom polju

Krajem mjeseca PP “Piva” otvoriće renovirani objekat u Crkvičkom polju, jednom od najljepših sela u Pivi, ali i šire, koje je 11 kilometara udaljeno od graničnog prelaza Šćepan polje.

Objekat u Crkvičkom polju
Objekat u Crkvičkom poljufoto: Luka Zeković

Riječ je o spomen-domu koji je 2011. godine renoviran zahvaljujući NVO “COSV” iz Italije, a nedavno je urađeno dodatno renoviranje i adaptacija.

”Objekat nakon novog renoviranja raspolaže sa devet moderno opremljenih soba, restoranom, salom za sastanke, ali i pratećim sadržajem koji je prilagođen kako individualnim, tako i grupnim posjetama. Planinska klima, netaknuta priroda, pješačke i biciklističke staze, kanjon rijeke Tare, rafting, bogato kulturno-istorijsko nasljeđe kraja, neki su od razloga zašto ovog ljeta treba posjetiti Crkvičko polje, koje je smješteno na obroncima Pivske planine, iznad kanjona rijeka Pive i Tare”, preporučuje Cicmil.

Bonus video: