Čestitke opštinskih čelnika za Ramazanski bajram

Muslimani proslavljaju danas veliki islamski praznik

3372 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.04.2023. 13:41h

Čelnici više opština uputili su čestitke povodom Ramazanskog bajrama.

Borovinić Bojović: U Podgorici ne živimo jedni pored drugih, već jedni sa drugima

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović čestitala je praznik Mešihatu Islamske zajednice i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u Podgorici i Crnoj Gori, sa željom da ga u miru, zdravlju i radosti provedu sa svojim bližnjima.

"Veliki vjerski praznici, pored duhovnog značaja koji imaju, nemjerljivo su važni i zato što nas dodatno međusobno zbližavaju, podsjećaju da čuvamo tradiciju i običaje, kao i da dijelimo iste vrijednosti. Danas će većina Podgoričana, po tradiciji, biti ili gosti ili domaćini na bajramskom slavlju. To najbolje i najneposrednije svjedoči naše zajedništvo i pokazuje da mi u Podgorici ne živimo jedni pored drugih, već upravo jedni sa drugima, baš kako i treba da bude. Srećan praznik", navela je ona u čestitki.

Katić: Vrijeme kad se jača duh zajedništva i tolerancije

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić čestitao je praznik svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti, predstavnicima Islamske zajednice Crne Gore, glavnom imamu za Boku kotorsku i Budvu Mehu Martinoviću i hercegnovskom imamu Huseinu Hodžiću.

“Ovo je vrijeme kada se jača duh tolerancije, porodične harmonije i zajedništva, razumijevanja i poštovanja među ljudima. Neka ovaj praznik bude pun radosti, zajedništva i sreće, da se vaše molitve usliše i vaša srca ispune mirom i ljubavlju. Želim vam sretne i radosne dane Ramazanskog bajrama”.

Husović: Bajram čovjeku daje dostojanstvo i smisao

Predsjednik Opštine Rožaje Rahman Husović uputio je čestitku sugrađanima islamske vjeroispovijesti, reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu Fejziću, te pripadnicima islamske vjeroispovijesti u Crnoj Gori i dijaspori.

"Ramazanski post nije samo ustezanje od jela i pića, već pokušaj oplemenjivanja ljudskih karaktera i osobina dodatnom strpljivošću, dobročinstvom i saosećajnošću. Moramo nastaviti činiti dobra djela i pridržavati se svih pravila koja su nam data, kako tokom posta, tako i svih ostalih mjeseci u godini.

"Bajram je za muslimane najznačajniji praznik, koji štiti čovjeka dajući mu dostojanstvo i smisao. On je prilika za osnaživanje porodičnih, prijateljskih i komšijskih veza.

"U ime lokalne samouprave i u svoje ime, čestitam ramazanski Bajram riječima Bajram Šerif Mubarek Olsun uz želju da blagdane provedu u dobrom zdravlju, miru, sreći i blagostanju sa porodicom, prijateljima i komšijama", napisao je Husović u čestitki.

Đurašković: Samo zajednički možemo graditi bolju budućnost

Gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković je čestitao praznik svim građanima islamske vjeroispovijesti:

„Plemenita simbolika Ramazanskog bajrama ogleda se u oplemenjivanju porodičnih, prijateljskih i komšijskih veza i afirmiciji najuzvišenijih vrijednosti, koje su putokaz i nadahnuće svim ljudima dobre volje da istraju na putu razumijevanja, saosjećanja i humanosti.

"Neka ovaj praznik bude još jedan snažan podsticaj za složno djelovanje na jačanju tolerancije, skladnih međuvjerskih odnosa i građenju zajedništva i solidarnosti, jer samo zajednički, u duhu ljubavi, sloge i dobročinstva, sa prijateljima svih vjera i opredjeljenja, možemo graditi bolju budućnost u Prijestonici Cetinje i cijeloj Crnoj Gori.

"Uz najiskrenije želje da toplinu i radost ovog uzvišenog praznika podijelite sa svojim porodicama i najbližima u miru, sreći i blagostanju, svim vjernicima islamske vjeroispovijesti od srca čestitam Ramazanski bajram", naveo je on.

Agović: Radimo svi zajedno na postizanju ideala boljeg načina života

Predsjednik Opštine Petnjica Samir Agović čestitao je praznik reisu Rifatu Fejziću, glavnom imamu Medžlisa IZ Petnjica Huseinu Ramčiloviću, kao i svim muslimanima u Crnoj Gori i dijaspori.

“Svim građanima Islamske vjeroispovijesti u zemlji i dijaspori, u ime lokalne uprave i svoje lično ime, upućujem najiskrenije čestitke povodom nastupajućeg Ramazanskog Bajrama.

"Želimo Vam da Bajramske dane provedete u duhu naše tradicije i običaja, u sreći, veselju sa svojim najdražima – rodbinom, prijateljima i komšijama. Neka nam ovi Bajramski dani budu vrijeme mira, tolerancije, darivanja i zbližavanja.

"Ne dešava se tako često da u jednom mjesecu, kakav je april ove godine, sve tri konfesije proslavljaju svoje vjerske praznike. Ubijedjen sam da je to prilika da pokažemo da suživot, multikultura i naš multivjerski sklad uvijek možemo nadogradjivati i afirmisati za dobro svih nas, imajući u vidu kontekst u kojem danas živimo. Kao najvrednije medju nama gajimo mir, razumijevanje, slogu i medjusobno uvažavanje i poštovanje naših različitosti.

"Ispratili smo katolički Uskrs i pravoslavni Vaskrs i vjerujem da je to bila prilika da kroz porodično slavlje i radost afirmišemo navedene vrijednosti, a to dodatno možemo raditi upravo za vrijeme Bajramskih blagdana.

"Za ovaj najveći islamski praznik radimo svi zajedno na postizanju ideala boljeg načina života, nađimo u sebi ono najbolje i podijelimo to sa komšijama i prijateljima svih vjera i opredjeljenja. Izgrađujmo svakodnevno bolje međusobne odnose kako bismo imali bolju zajedničku budućnost našeg društva. Bajram Šerif Mubarek Olsun”, napisao je Agović.

Čekić i Hasanđekaj: Bajram da donese mir, sreću i veselje

Čestitku su uputili i predsjednica Opštine Gusinje Anela Čekić i predsjednik Skupštine opštine Gusinje Bujar Hasanđekaj.

"Povodom Ramazanskog Bajrama, svim građankama i građanima Islamske vjeroispovijesti u Opštini Gusinje i našim iseljenicima širom svijeta kao i svima koji slave ovaj radosni praznik, u ime kolektiva Opštine i u svoje lično ime upućujemo iskrene čestitke.

"Neka Bajram svima nama, našim prijateljima, sugrađanima i komšijama donese mir, sreću i veselje i neka nam dragi Bog podari zdravlje i snagu da ustrajemo u našoj borbi za razvijenije Gusinje. Bajram Šerif Mubarek Olsun", naveli su u zajedničkoj čestitki.

Jokić: Ljubav da ispuni srca

Predsjednik Opštine Kotor Jokić je čestitao Bajram svima koji ga proslavljaju.

"Svima koji danas proslavljaju Bajram čestitam praznik, uz iskrene želje da spokoj zagrli vaše duše, ljubav ispuni srca, a dobročinstvo oboji vaša djela. U ime Opštine Kotor i svoje lično: Bajram šerif mubarek olsun", naveo je u čestitki.

Bonus video: